Ilie Sârbu: Există un protocol semnat din 2012 cu UDMR. Acesta prevede COOPTAREA LA GUVERNARE

Liderul grupului senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a precizat, marţi, că există din 2012 un protocol cu UDMR, care nu s-a realizat, el menţionând că documentul prevede cooptarea la guvernare a Uniunii, cu doi miniştri în Cabinet.

1206 afișări
Imaginea articolului Ilie Sârbu: Există un protocol semnat din 2012 cu UDMR. Acesta prevede COOPTAREA LA GUVERNARE

Ilie Sârbu (Imagine: Alin Matei/ Mediafax Foto)

"E un protocol din 2012, din decembrie, semnat şi de domnul Crin Antonescu şi de domnul Ponta", a spus Ilie Sârbu, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor legate de existenţa protocolului cu UDMR.

El a susţinut că protocolul a rămas valabil, dar nu s-a realizat.

Ilie Sârbu a adăugat că, "dacă UDMR doreşte să-l schimbe", dacă se va veni cu alte propuneri, se va negocia atunci când va fi cazul.

Întrebat ce prevede acest protocol, liderul senatorilor PSD a răspuns: "Cooptarea la guvernare a UDMR, nu sprijin parlamentar, deci miniştri în Guvern". Potrivit acestuia, protocolul prevedea două portofolii de ministru pentru UDMR, dar care nu erau menţionate, fără funcţie de vicepremier.

"Dacă (protocolul - n.r.) nu mai e susţinut de UDMR, probabil se vor relua negocierile", a mai spus Sârbu.

Liderul senatorilor PSD a declarat că în cadrul Biroul Permanent al PSD de luni "s-a întrunit din partea celorlalţi colegi acordul ca să se discute cu UDMR".

Întrebat dacă premierul sau conducerea PSD a avut vreo întâlnire cu cei de la UDMR în care să convingă să se meargă pe protocolul din 2012, Sârbu a răspuns negativ.

"Nu, nu pot să confirm asta. Până ieri, la Biroul Permanent, nu am avut. Doar s-a obţinut, mă rog, s-a întrunit din partea celorlalţi colegi acordul ca să se discute cu UDMR", a spus acesta.

Chestionat dacă în baza protocolului semnat în 2012 a fost stabilită deja o negociere cu UDMR, pentru o eventuală intrare la guvernare, Ilie Sârbu a spus: "Lucrurile acestea se vor stabili în zilele care urmează. Până nu se ia o decizie clară, fermă, din partea PNL nu putem să începem discuţii şi să împărţim posturi. În seara asta, mâine…vom vedea".

Întrebat dacă invocarea acestui protocol nu este un fel de ameninţare la adresa colegilor de la PNL, liderul senatorilor PSD a negat. "Nu, fiindcă noi putem să facem guvernul şi fără UDMR. E o majoritate fragilă, dar e….ceea ce nu ne dorim. Probabil că discuţia despre protocolul acesta a fost tot la întrebările pe care le-aţi pus dvs. Acum să nu ne criticaţi că răspundem", a arătat social-democratul.

Întrebat dacă PSD este dispus să ofere mai multe posturi în Guvern, Sârbu a răspuns: "Nu ştiu, nu pot să vă spun. Aceasta este o discuţie care se va purta cel mai sigur la CEx-ul nostru de luni. Atunci vom şti exact cum se împart, cum va arăta noul guvern, câte din ministerele actuale rămân, cum rămân, rămân miniştrii delegaţi….E o problemă a premierului, nu e a mea".

Chestionat ce ministere ar fi solicitat, în 2012, reprezentanţii UDMR, el a spus că nu a reţinut acest lucru. "Sigur că noi am mers pe ideea de la Cultură, că acolo a fost domnul Kelemen Hunor ultima dată, dar acesta se schimbă de la o discuţie la alta. Nu cred că ne cramponăm acum într-un minister sau altul", a menţionat senatorul PSD.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, că nu a primit nicio invitaţie pentru a intra la guvernare şi este prea devreme să se discute de aşa ceva, pentru că există USL arătând că foarte repede Uniunea va găsi o soluţie de a merge mai departe.

"Nu am primit nicio invitaţie (de a intra la guvernare - n.r.) şi e prea devreme să discutăm de aşa ceva pentru că există USL. Până când există USL această întrebare nu există, ei sunt acum în familie, au nişte probleme familiale. Trebuie să şi le rezolve fiecare cum poate", a precizat Kelemen întrebat dacă UDMR a fost invitat la guvernare.

Kelemen Hunor a spus că UDMR nu are cum să fie invitată la guvernare în acest moment pentru că foarte repede USL va găsi o soluţie pentru a merge mai departe.

"Nu am fost invitaţi, nu avem cum să fim invitaţi în acest moment pentru că foarte repede USL va găsi o soluţie pentru a merge mai departe. România să aibă un guvern stabil. Nu au spus oamenilor: «Vom guverna până în februarie 2014 după care ne vom certa»", a adăugat liderul UDMR.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta afirma că Uniunea Social-Democrată are o majoritate fragilă, ce îi permite însă să guverneze în cazul ruperii USL, dar că pentru el este important să se ţină de cuvânt şi faţă de UDMR, amintind că a invitat minoritatea maghiară să facă parte din Guvern în 2012.

El preciza că nu are o problemă în a se lăsa criticat pentru a doua oară că invită UDMR la guvernare, aşa cum s-a întâmplat după alegerile parlamentare din 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici