Iliescu: După şase ani de mandat, Băsescu nu a învăţat care este rolul său constituţional

Fostul şef al statului Ion Iliescu susţine, într-o postare pe blogul său, că, după aproape şase ani de mandat, Traian Băsescu nu a învăţat care este rolul său ca preşedinte în sistemul constituţional românesc, iar declaraţia sa cu privire la CC nu este doar şocantă, "ci într-adevăr penibilă".

16 afișări
Imaginea articolului Iliescu: După şase ani de mandat, Băsescu nu a învăţat care este rolul său constituţional

Iliescu: După şase ani de mandat, Băsescu nu a învăţat care este rolul său constituţional (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"În ultima vreme, domnul Traian Băsescu a avut câteva ieşiri publice, care mai de care mai şocante. Însă, declaraţia sa cu privire la Curtea Constituţională, pe care a caracterizat-o că fiind «penibilă» este nu doar şocantă, ci într-adevăr penibilă!", scrie Ion Iliescu.

El adaugă că, poate, această declaraţie este "în stilul cunoscut, de totală inconsecvenţă, pe care îl practică domnul Băsescu".

"Când i-a convenit, a luat apărarea Curţii Constituţionale; când nu-i convine, nu are nicio reţinere să o jignească. Deşi, aşa cum constată mulţi comentatori, componenţa Curţii s-a schimbat în ultimul timp, incluzând exclusiv oameni propuşi de Cotroceni şi de PDL", mai scrie Iliescu.

În opinia fostului şef al statului, nu numai că o asemenea declaraţie este inacceptabilă pentru preşedintele ţării - primul care trebuie să apere instituţiile statului -, dar este de natură să constituie un nou precedent periculos, aşa cum au fost şi altele, când preşedintele Băsescu a atacat Parlamentul, Justiţia, magistraţii, corpul didactic.

"În ultima vreme, Traian Băsescu a declarat război tuturor! Acesta este rolul constituţional al unui preşedinte? Nici acum, după aproape şase ani de mandat, domnul Traian Băsescu nu a învăţat care este rolul său ca preşedinte în sistemul nostru constituţional! El a rămas cu o mare ranchiună faţă de cei care l-au suspendat în anul 2007, în loc să înveţe din lecţia de atunci!", consideră Ion Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD mai scrie că, din păcate, acum, când ţara trece prin momente grele şi când ar fi nevoie de un om echilibrat în fruntea statului, "modul intempestiv şi superficial în care se comportă actualul preşedinte este de natură să agraveze lucrurile".

Ion Iliescu apreciază şi că, de fapt, prin aşa-zisul moratoriu propus, "preşedintele ar dori, aşa cum explică «pe înţelesul tuturor», ca opoziţia din Parlament să stea cuminte în bănci şi să voteze legile aşa cum sunt ele propuse de guvern".

" Este un mod total neserios de a înţelege relaţiile dintre putere şi opoziţie în democraţie. În schimb, episodul scandalos al fraudării voturilor în Camera Deputaţilor de către preşedinta acestei camere şi care a provocat perturbarea activităţii camerei se încearcă a fi eludat; ceea ce, bineînţeles că nu poate fi acceptat de către opoziţie", mai scrie Iliescu.

El consideră că au dreptate toţi comentatorii care subliniază că, în esenţa, cel ce întreţine starea de încordare şi blochează totul în viaţa politică este chiar preşedintele Băsescu, care nu-şi îndeplineşte rolul pe care i-l conferă Constituţia.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că au fost probleme serioase în discuţiile cu FMI, CE, BM legate de "credibilitatea şi predictibilitatea" deciziilor instituţiilor juridice ale României, care adesea "fară justificare şi temei constituţional" au interferat "masiv" politica economică a Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici