#revolutions | Interviu istoric cu Nicolae Militaru: A existat o activitate subterană pentru înlăturarea lui Ceauşescu (Partea I)

„În 1994, John Simpson, celebrul jurnalist al BBC a realizat un documentar despre revoluţia română. Am fost atunci, alături de Dennis Deletant, împreună cu istoricul Dennis Deletant, consultant al acestui film şi am stat împreună de vorbă cu principalii protagonişti”, spune istoricul Marius Oprea.

17047 afișări
Imaginea articolului #revolutions | Interviu istoric cu Nicolae Militaru: A existat o activitate subterană pentru înlăturarea lui Ceauşescu (Partea I)

INTERVIU istoric cu Nicolae Militaru: A existat o activitate subterană pentru înlăturarea lui Ceauşescu

Urmează un material semnat de istoricul Marius Oprea:

Un interviu cu fostul general Nicolae Militaru (1925-1996), primul ministru al Apărării după Revoluţia din decembrie 1989, fundamentează un adevăr pînă acum doar intuit – anume că echipa lui Ion Iliescu, formată din oameni devotaţi Moscovei, a dat o lovitură de stat revoluţiei anticomuniste, pentru ca România să rămână fidelă ”Perestroikăi” şi blocului sovietic, a cărui destrămare era departe atunci, în decembrie 1989, de a fi întrezărită.

În 1994, John Simpson, celebrul jurnalist al televiziunii BBC a realizat un documentar despre revoluţia română. Am fost atunci, alături de Dennis Deletant, împreună cu istoricul Dennis Deletant, consultant al acestui film şi am stat împreună de vorbă cu principalii protagonişti ai evenimentelor din decembrie 1989, în pregătirea interviurilor filmate.

John Simposn, înţelegînd valoarea documentară şi istorică a acestor înregistrări, mi le-a încredinţat, odată cu acordul ca ele să fie făcute publice într-un interval de timp rezonabil, după realizarea documentarului. Bineînţeles, filmul său a stîrnit furia autorităţilor de la Bucureşti – atît filmul, cît şi un lung articol pe care l-a publicat în prestigiosul ziar “The Independent”. Aceasta, din pricina concluziei la care a ajuns şi care este rezumată în titlul articolului sus-menţionat: “Zece zile care au păcălit lumea”. Concluzia sa a fost fundamentată, între altele, şi de dezvăluirile făcute la vremea respectivă, de către generalul Nicolae Militaru în legătură cu complotul anticeauşist care a precedat revoluţia română. Redau mai jos, în premieră, interviul cu generalul Militaru, care fundamentează un adevăr pînă acum doar intuit – anume că echipa lui Ion Iliescu, formată din oameni devotaţi Moscovei, a dat o lovitură de stat revoluţiei anticomuniste, pentru ca România să rămînă fidelă ”perestroikăi” şi blocului sovietic, a cărui destrămare era departe atunci, în decembrie 1989, de a fi întrezărită. În România trebuia să rămînă un regim politic caracterizat perfect de Ion Iiescu, drept ”comunism cu faţă umană” şi să se facă tot ceea ce este posibil ca vocea străzii, care cerea ”jos comunismul”, să fie redusă la tăcere.

Citeşte continuarea pe platforma REVOLUTIONS.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
revolutie,
ceausescu,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici