Video INTERVIU - Nuland: Corupţia ţine de securitatea naţională. E nevoie de progrese reale, asta s-a votat

Asistentul secretarului de stat al SUA Victoria Nuland a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că lucrurile s-au îmbunătăţit de la ultima sa vizită la Bucureşti, dar mai sunt multe de făcut, avertizând, totodată, asupra faptului că fenomenul corupţiei este o chestiune de securitate naţională.

4796 afișări

Aflată în vizită la Bucureşti, Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, a precizat că există "progrese considerabile" în ceea ce priveşte unele aspecte ale statului de drept, precum renunţarea la legea amnistiei din "Marţea Neagră", sau referitor la consensul privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare.

Emisarul preşedintelui american a remarcat "îmbunătăţirea culturii politice" de la Bucureşti, dar a spus că mai sunt multe lucruri de făcut, precum aprofundarea predictibilităţii, mai puţine ordonanţe de urgenţă sau un Cod fiscal funcţional.

"Cred că este un impuls pozitiv, dar astăzi am vorbit despre aprofundarea predictibilităţii pentru ca mediul de business să ştie la ce să se aştepte, despre mai puţine ordonanţe de urgenţă, despre importanţa unui Cod fiscal care să funcţioneze, despre un mediu de afaceri sigur", spune oficialul american.

Pe de altă parte, Victoria Nuland a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Victor Ponta şi cu liderii politici despre noua abordare regională a SUA privind combaterea corupţiei, avertizând că acesta este o chestiune care ţine şi de securitatea naţională, nu doar de consolidarea democraţiei.

Asistentul secretarului de stat al SUA Victoria Nuland a subliniat că asistăm la "un nou început politic pentru România" şi este nevoie de "progrese reale pentru cetăţenii României pentru că e clar că asta au cerut oamenii când s-au prezentat la urne".

Agenţia MEDIAFAX prezintă integral interviul acordat, miercuri, de Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice:

Reporter: Aţi fost aici anul trecut şi de atunci multe s-au întâmplat în regiune, de la intervenţia militară a Rusiei în Ucraina până la alegerile prezidenţiale din România. Care sunt principalele mesaje pentru oficialii români, pentru politicieni, pentru societatea civilă şi pentru media?

Victoria Nuland: A fost un an mai bun de la ultima mea vizită la Bucureşti. După cum vă amintiţi, în urmă cu un an, am spus că noi, în SUA, dorim să avem în România un aliat cât mai puternic şi curat posibil. Pot să spun că am avut o vizită foarte bună, am fost foarte mulţumită de ambele întâlniri, cu preşedintele Iohannis şi cu premierul Ponta, au vorbit despre relaţia lor puternică de colaborare, de cât de mult sunt implicaţi în avansul României. Cred că există progrese considerabile privind unele măsuri pe care le aşteptăm cu interes în ceea ce priveşte statul de drept, pentru a deveni puternici aşa cum meritaţi, printre care acuzarea înalţilor oficiali, renunţarea la legea amnistiei din "Marţea Neagră" şi la lipsa impunităţii politicienilor, buna armonie dintre fracţiunile parlamentare în ceea ce priveşte acordul pentru sprijinirea ajungerii la 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, o cerinţă a NATO. Sunt încurajată de îmbunătăţirea culturii politice, sunt încurajată de consensul larg privind sprijinirea statului de drept, dar este încă mult de făcut. Cred că este un impuls pozitiv, dar astăzi am vorbit despre aprofundarea predictibilităţii pentru ca mediul de business să ştie la ce să se aştepte, despre mai puţine ordonanţe de urgenţă, despre importanţa unui Cod fiscal care să funcţioneze, despre un mediu de afaceri sigur.

Cred că lucrurile se îmbunătăţesc, cred că este foarte bine că românii cer mai multe de la guvernanţii lor şi suntem foarte mulţumiţi să fim partenerii voştri.

În ceea ce priveşte relaţia bilaterală, suntem alături în faţa agresiunilor din Est, avem încă 500 de soldaţi americani prezenţi aici, în România, suntem foarte mândri de colaborarea noastră. Tocmai am primit un miliard de dolari de la Congres pentru a implementa măsurile de reasigurare, printre care o structură de comandă a NATO aici, am discutat mult despre aceste lucruri, ca şi despre sprijinul nostru pentru Ucraina, R. Moldova.

Reporter: Vorbind de Rusia, aceasta consideră NATO şi scutul antirachetă drept ameninţări la adresa securităţii sale. Cum comentaţi?

Victoria Nuland: Sistemele de apărare antirachetă sunt construite pentru a face faţă unor potenţiale ameninţări venite din sud, nu din Rusia, şi am subliniat în mod clar, de nenumărate ori, că nu au de-a face cu Rusia.

Reporter: Statele Unite au o nouă abordare regională privind combaterea corupţiei, iar autorităţile ungare şi-au exprimat deja îngrijorarea în acest sens. Aţi discutat cu autorităţile române despre acest plan?

Victoria Nuland: A fost un subiect atât în cadrul discuţiei cu preşedintele, cât şi cu premierul. De asemenea, m-am întâlnit cu liderii mai multor partide politice şi cu Coaliţia (Coaliţia pentru Dezvoltarea României - n.r.) care joacă un rol cheie în ceea ce priveşte progresele privind transparenţa, stabilitatea, predictibilitatea, statul de drept. Este ceva despre care am discutat de mai mult timp în România, în Bulgaria, în Ungaria, în Republica Cehă, dar acum vorbim despre ea (combaterea corupţiei) nu numai ca despre o chestiune ce ţine de consolidarea democraţiei într-o ţară, ceva ce creează mai multă predictibilitate pentru investiţii şi prosperitate, dar şi ca despre o chestiune de securitate naţională, deoarece corupţia oferă pârghii pentru pătrunderea unor influenţe străine răuvoitoare în ţara voastră. Dacă cineva este "murdar" sau banii sunt murdari pot fi corupţi să facă jocurile altora. Am avut o discuţie foarte bună despre faptul că nu este vorba doar despre democraţie, nu numai despre prosperitate oricât de importante ar fi aceste lucruri, dar în acest moment şi despre securitate.

Reporter: Credeţi că au înţeles toţi mesajul dvs?

Victoria Nuland: Nu este nu mesaj nou din partea SUA şi cred într-un angajament real din partea preşedintelui, cred că premierul este mândru de unele măsuri pe care le-a demarat şi cred că cei doi s-au angajat să colaboreze bine împreună. Este un nou început, un nou început politic pentru România. Ceea ce avem nevoie să vedem acum este sustenabilitatea acestui impuls pozitiv şi trebuie să vedem progrese reale pentru cetăţenii României, pentru că e clar că asta au cerut oamenii când s-au prezentat la urne.

(Interviul poate fi preluat doar cu acordul scris al Mediafax)

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici