Ioan Oltean a retras proiectul legislativ privind retrocedarea proprietăţilor cultelor

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a anunţat că a retras proiectul legislativ privind retrocedarea proprietăţilor cultelor, din cauza căruia a fost acuzat de către preşedintele Romanian Greek-Catholic Association din SUA că s-a poziţionat ca fiind "cel mai extremist membru din Parlamentul României".

114 afișări
Imaginea articolului Ioan Oltean a retras proiectul legislativ privind retrocedarea proprietăţilor cultelor

Ioan Oltean (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, dacă a luat vreo decizie în privinţa proiectului său legislativ privind retrocedarea proprietăţilor cultelor după ce preotul Chris Terhes, preşedinte al Romanian Greek-Catholic Association din Statele Unite, i-a adresat o scrisoare deschisă în care i-a adus mai multe acuzaţii, Oltean a spus că a retras această iniţiativă.

"Mi-am retras momentan iniţiativa legislativă. Luni am făcut acest lucru. Vreau să remarc nu atitudinea extrem de violentă a preotului Chris Terhes, căruia mi se pare absolut firesc nici să nu-i răspund la scrisoarea deschisă, întrebările sunt mult peste ce cred eu că ar trebui să facă un preot chiar şi din SUA, ci atitudinea absolut elegantă a preoţilor din Bistriţa-Năsăud. Niciun preot greco-catolic din judeţ, cu care am o relaţie foarte bună, nu m-a sunat să-mi spună: «domnule, cred că acest proiect ne face un mare rău». Din respect pentru aceşti preoţi ai judeţului m-am gândit să retrag proiectul, nu din cauza reacţiei preotului din SUA", a spus Oltean.

Liderul PDL consideră că dacă proiectul său ar fi fost considerat nedrept de către Biserica Catolică, preoţii i-ar fi spus acest lucru.

Întrebat dacă i-a cerut liderul PDL Vasile Blaga să-şi retragă proiectul, Oltean a răspuns: "Vasile Blaga nu a avut nicio reacţie în această privinţă, m-a întrebat doar dacă proiectul e de duritatea şi gravitatea celor induse de preotul greco-catolic din SUA. (...) Poate voi angaja o discuţie cu preoţii Bisericii Greco-Catolice să vedem dacă nu putem găsi o modalitate prin care să îmbunătăţim legislativ relaţia dintre biserici, să identificăm o cale prin care să găsim altă formă legislativă”.

Vicepreşedintele PDL a adăugat că a retras proiectul ca să evite "tensiunile, nu la nivelul preoţilor de aici, ci la nivelul celor din SUA".

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a depus în Parlament o iniţiativă legislativă prin care propune o serie de modificări şi completări la Decretul-Lege nr.126 din 24 aprilie 1990 privind unele măsuri referitoare la Biserica Română Unită cu Roma (greco-catolică). Una dintre cele mai importante modificări propusă de parlamentar prevede ca situaţia juridică a bunurilor care au aparţinut Bisericii Române Unite cu Roma şi au fost preluate de Biserica Ortodoxă Română să fie stabilită de o comisie mixtă formată din reprezentanţii celor două culte, dar care "să ţină seama de dorinţa credincioşilor din comunităţile care deţin aceste bunuri".

Iniţiativa legislativă a fost prezentată în 8 mai Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor şi în aceeaşi zi a fost înaintată Senatului pentru dezbatere.

Şeful Bisericii Greco-Catolice din România, cardinalul Lucian Muresan, i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui PDL, Vasile Blaga, în care i-a solicitat să retragă proiectul legislativ privind retrocedarea proprietăţilor cultelor iniţiat de vicepreşedintele PDL Ioan Oltean. Ulterior, preşedintele Romanian Greek-Catholic Association din SUA, pr. Chris Terhes, i-a adresat o scrisoare deschisă lui Ioan Oltean, acuzându-l că s-a poziţionat ca fiind "cel mai extremist membru din Parlamentul României".

În scrisoarea deschisă se preciza că iniţiativa vicepreşedintelui PDL este "anti greco-catolică", ceea ce va avea "repercusiuni de imagine negativă" nu numai asupra PDL, ci şi asupra României.

Scrisoarea cuprindea şi o solicitare adresată liderului PDL Ioan Oltean de a-şi cere "scuze publice de la tribuna Parlamentului" pentru faptul că l-a "insultat" pe Cardinalul Lucian Mureşan, numindu-l "lipsit de eleganţă".

"Greco-catolicii din România şi din jurul lumii au aflat cu îngrijorare despre un nou proiect de lege (253/2013) pe care l-aţi iniţiat împotriva comunităţii greco-catolice şi se alătură pe această cale protestului Cardinalului Lucian Mureşan în a-l condamna fără echivoc. Acţiunile dumneavoastră împotriva comunităţii greco-catolice din România nu sunt la prima manifestare de acest gen. Un proiect similar anti greco-catolic aţi mai iniţiat şi în 2007 (PL368/2007), la scurt timp după intrarea României în Uniunea Europeană, prin care aţi căutat să legiferaţi furtul şi crimele făcute de comunişti împotriva Bisericii Greco-Catolice în 1948", se arăta în scrisoarea deschisă transmisă vicepreşedintelui PDL.

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean declara că "nimeni în afară de Cel de Sus" nu îi poate cere să-şi retragă proiectul legislativ privind retrocedarea proprietăţilor cultelor, însă nu excludea să renunţe din proprie iniţiativă la el, întrucât nu vrea să creeze tensiuni între biserici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici