Iohannis, în timpul lansării cărţii sale EU.RO: Avem politicieni care sunt pro-europeni la Bruxelles, dar acasă dau vina pe UE | FOTO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în cadrul lansării cărţii sale EU.RO de la Teatrul Naţional, că a scris această carte în câteva luni datorită interesului crescut în afaceri europene pe care l-a văzut în contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului UE.

351 afișări
Imaginea articolului Iohannis, în timpul lansării cărţii sale EU.RO: Avem politicieni care sunt pro-europeni la Bruxelles, dar acasă dau vina pe UE | FOTO

Iohannis: Am scris cartea EU.RO în câteva luni. Afacerile europene sunt foarte importante | FOTO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în cadrul lansării cărţii sale EU.RO de la Teatrul Naţional, că foarte mulţi politcieni, inclusiv din România, se declară pro-europeni când lucrează la Bruxelles, dar când vin acasă în campanie electorală dau vina pentru nereuşitele naţionale pe UE.

"Constatăm un fenomen care nu ar trebui să existe şi se datorează politicienilor. Foarte mulţi politicieni, până şi cei dintre pro-europeni, când discută în formate europene la Bruxelles sau în general sunt foarte entuziaşti, discută, rezolvă probleme, au o abordare pro-europeană. După, se duc acasă în campanie electorală şi dau vina pentru toate nereuşitele de acasă pe UE. Avem şi noi un astfel de Guvern şi un astfel de partid majoritar care este declarat antieuropean, nemulţumit de ce se întâmplă la Bruxelles, cum suntem trataţi, ca şi cum problemele noastre ar fi fost create la Bruxelles. Similar se întâmplă şi în altă parte. Politicienii dau vina pentru nereuşitele naţionale pe UE şi atunci încet apare un euroscepticism care se răspândeşte", a afirmat şeful statului.

De asemenea, Klaus Iohannis a spus că ştirile negative sunt cele care primează, deoarece fac audienţă, iar dacă s-ar discuta mai mult despre reuşitele UE, ar fi o situaţie echilibrată.

"În general, în cadrul ştirilor se ştie că veştile bune nu prea aduc public, ci ştirile negative fac audienţă şi atunci vorbim foarte puţin despre enormele reuşite ale UE. În ultima vreme s-a discutat enorm despre Brexit, fiindcă este o problemă nu numai a Marii Britanii, ci a UE. Dacă s-ar fi discutat 1%, 2% despre reuşitele Uniunii cât se discută despre nereuşitele care au fost, atunci lucrurile ar fi fost mult mai echilibrate", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Am scris cartea EU.RO în câteva luni. Afacerile europene sunt foarte importante

"Am scris această carte în câteva luni. Am regăsit vechiul meu partener, Curtea Veche. De la început, afacerile europene au fost foarte importante pentru mine, pentru că sunt foarte importante pentru România. Facem parte dintr-un club select numit UE. Am constatat la început că interesul general pentru afacerilee europene este mai degrabă modest. Majoritatea sunt pro-euopeni dar nu am constatat un interes comun pentru chestiuni practice europene. Am comunicat destul de mult despre UE, despre ce fcaem noi la Consiliu, despre rezultatele României şi faptul că sunterm apreciaţi acolo. Când a devenit mai evident că o să preluăm preşedinţia, am văzut un interes crescut pentru afaceri europene. Am venit în întâmpinare cu câteva informaţii care au devenit ceva mai multe care se regăsesc în această carte. Am vrut să fie o carte utilă pentru cetăţeanul intresat dar nu neapărat să devină un doctor", a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

El a declarat că românii plecaţi în afara ţării se vor întoarce dacă România va deveni europeană.

"În măsura în care noi vom deveni mai europeni atunci tot mai mulţi români se vor întoarce. Nu vorbim doar de bani, vorbim de lucruri pe care oamenii care stau în afara ţării le vor în România europeană. Oamenii se aşteaptă la stat de drept, şanse egale, meritocraţie, ceea ce pentru tineri este important. Nu poţi să schimbi lucruruile de azi pe mâine. Pentru un tânăr cadru universitar să citească legea educaţiei care să fie schimbată în două săptămâni", a spus şeful statului.

Totodată, Klaus Iohannis a susţinut că România are nevoie de o educaţie în profunzime, deoarece există analfabetism răspândit.

"Ceea ce ne trebuie este educaţia. România fără un sistem de educaţie solid nu poate să aibă un viitor solid. Avem un sistem de educaţie pe care mulţi îl consideră foarte important, însă ceea ce ne lipseşte este o educaţie care merge în profunzime. Avem un analfabetism atât de răspândit cum nu am avut în multe decenii", a mai afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a lansat, miercuri, cartea „EU.RO. Un dialog deschis despre Europa”. Evenimentul are loc la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Sala Studio.

Potrivit unui comunicat al Editurii Curtea Veche, volumul este un ghid ce realizează sinteza istoriei Uniunii Europene, a instituţiilor care o definesc, a valorilor ei şi a principalelor provocări pe care le înfruntă în prezent.

"EU.RO. Un dialog deschis despre Europa" este, potrivit editorilor, "o invitaţie la dezbatere, la analiză şi cunoaştere, astfel încât să le ofere cititorilor informaţii de care au nevoie pentru a deveni cetăţeni europeni implicaţi, alături de instrumente care să le contureze o poziţie articulată faţă de Uniune şi faţă de viitorul ei".

"Am încercat să prezint, într-o manieră accesibilă, principalele mecanisme, valori şi teme politice relevante pentru constructul european. Intenţia mea a fost aceea de a oferi unui cititor nespecialist explicaţii concise şi răspunsuri la întrebări esenţiale, dar sensibile, care preocupă un număr mare de cetăţeni şi care pot genera confuzii. Întrebările la care am încercat să ofer răspunsuri în aceasta carte sunt foarte variate, iar ele încep de la legitimitatea noastră istorică de a aparţine spaţiului comunitar şi se încheie cu modul în care ne proiectăm prezenţa în Uniune, în viitoarea perioadă. De asemenea, ele au la baza convingerea că este de datoria politicienilor să informeze propriii cetăţeni despre modul de funcţionare al mecanismelor politice şi despre marile teme care solicita, astăzi, atenţia lumii întregi", arată Klaus Iohannis în introducerea cărţii.

Cartea prezintă ce anume implică pentru România apartenenţa la proiectul comunitar.

Klaus Iohannis a mai publicat volumele "Pas cu pas" (2014) şi "Primul pas" (2015).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici