Iohannis, către tinerii magistraţi: Debutaţi în profesie când sistemul se confruntă cu o instabilitate

Preşedintele Klaus Iohannis le-a spus, joi, absolvenţilor Institutului Naţional al Magistraturii, că păşesc în profesie într-un moment în care sistemul judiciar se confruntă cu o instabilitate legislativă accentuată, modificările fiind în contradicţie cu valorile statului de drept.

506 afișări
Imaginea articolului Iohannis, către tinerii magistraţi: Debutaţi în profesie când sistemul se confruntă cu o instabilitate

Iohannis, către tinerii magistraţi: Debutaţi în profesie când sistemul se confruntă cu o instabilitate

„Momentul la care debutaţi în profesie se suprapune unui context în care sistemul judiciar se confruntă cu o instabilitate legislativă accentuată, modificările fiind în contradicţie cu valorile statului de drept. Situaţia nu trebuie să vă descurajeze.(...) Vă îndemn să păşiţi cu încredere în viitor. Cred cu tărie că România are nevoie de dumneavoastră şi de principiile pe care le-aţi îmbrăţişat alegând provesia de magistrat”, le-a spus preşedintele Iohannis, tinerilor magistraţi.

Preşedintele a mai spus că încrederea în magistraţi se construieşte şi păstrează greu: „Încrederea cetăţenilor în sistemul judiciar şi implicit în magistraţi se construieşte şi se păstrează greu, cu mari sacrificii personale şi profesionale. Oamenii că sunt alături şi au demonstrat-o public în cursul ultimilor ani, când s-au opus încercărilor de destabilizare a statului de drept”.

Iohannis: Porniţi pe un drum despre care ştiţi deja că este plin de provocări

 

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis le-a mai transmis acestora că trebuie să facă faţă „presiunilor şi asalturilor din partea unor politicieni" asupra sistemului de justiţie.

„Porniţi pe un drum despre care ştiţi deja că este plin de provocări, drum pe care de fiecare dată veţi fi obligaţi să-l parcurgeţi singuri, având drept repere exclusiv legea şi propria conştiinţă. Tăria de caracter, moralitatea şi profesionalismul vă vor fi puse nu o dată la încercare. Vă spun aceste lucruri pentru că trebuie să fiţi pregătiţi să faceţi faţă presiunilor şi asalturilor din partea unor politicieni asupra sistemului de justiţie", a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

Totodată, ţeful statului a declarat că, în ultimii doi ani, legi fundamentale au fost modificate în funcţie de interesul „unora sau altora, ajunşi vremelnic în funcţii politice importante".

„Vedem cu toţii, de doi ani deja, cum legi fundamentale într-un stat de drept se modifică în funcţie de interesul unora sau altora, ajunşi vremelnic în funcţii politice importante. Contextul actual ne arată că progresul făcut cu mari sacrificii pentru consolidarea independenţei justiţiei nu e ceva câştigat în mod definitiv, ci presupune un efort continuu din partea tuturor. Menţinerea cursului democratic al României depinde şi de puterea dumneavoastră de a rămâne fideli misiunii pe care v-aţi asumat-o. Trebuie să nu uităm că democraţia se apără de către fiecare dintre noi, zi de zi", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Declaraţiile au fost făcute joi, la primirea magistraţilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii, la Palatul Cotroceni.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici