Iohannis cere reexaminarea Legii prin care Monitorul Oficial trece în subordinea Camerei Deputaţilor

Preşedintele Klaus Iohannis, a trimis joi, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, care vizează trecerea acestuia de sub autoritatea Guvernului sub autoritatea Camerei Deputaţilor.

168 afișări
Imaginea articolului Iohannis cere reexaminarea Legii prin care Monitorul Oficial trece în subordinea Camerei Deputaţilor

Iohannis cere reexaminarea Legii prin care Monitorul Oficial trece în subordinea Camerei Deputaţilor

Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României vizează trecerea acestei entităţi publice de sub autoritatea Guvernului sub autoritatea Camerei Deputaţilor, care se organizează ca regie autonomă, persoană juridică ce desfăşoară activitate de interes public naţional şi funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară.

„Legea transmisă la promulgare cuprinde şi intervenţii corelative ale normelor ce vizau competenţa Secretariatului general al Guvernului. Cu toate acestea, semnalăm că unele dispoziţii din conţinutul Legii nr. 202/1998 nu au fost modificate în consecinţă”, se arată în cererea de reexaminare.

Art. I pct. 4 din legea transmisă la promulgare - art. 12 alin. (1) din Legea nr. 2020/1998 - prevede că actele care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, se înaintează secretarului general al Camerei Deputaţilor, în copie certificată, de către autorităţile emitente, sub semnătura conducătorului acestora sau a locţiitorului său.

„Semnalăm că din conţinutul acestei dispoziţii lipseşte referirea la actele care se publică în Partea a II-a a Monitorului Oficial, astfel cum sunt acestea stabilite la art. 6 din Legea nr. 202/1998. De asemenea, în ceea ce priveşte alin. (2) al art. 12 - ce prevede că secretarul general al Camerei Deputaţilor transmite Regiei Autonome „Monitorul Oficial” spre publicare actele prevăzute la alin. (1) - apreciem că pentru evitarea unei conduite abuzive se impune stabilirea unui termen rezonabil pentru îndeplinirea acestei atribuţii”, argumentează Iohannis.

Potrivit art. I pct. 8 din legea transmisă la promulgare - art. 20 alin. (1) din Legea nr. 202/1998 - cheltuielile determinate de publicarea actelor în Monitorul Oficial al României se suportă de către emitenţi, pe baza tarifelor aprobate anual de Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, la propunerea Regiei Autonome „Monitorul Oficial”.

„Considerăm că soluţia legislativă de la art. I pct. 8 din legea transmisă la promulgare se impune a fi reanalizată de către Parlament, întrucât Biroul permanent al Camerei Deputaţilor nu poate primi prin lege - fără a adăuga la Constituţie - competenţa de a stabili tarife ce vor fi achitate de persoane fizice şi juridice. De asemenea, adoptarea unei astfel de hotărâri de către Biroul permanent al Camerei Deputaţilor ar ridica reale probleme în ceea ce priveşte opozabilitatea faţă de terţi, efectele sale juridice, precum şi exercitarea controlul judecătoresc asupra acesteia. Aceste probleme sunt accentuate şi de faptul că legea nu instituie obligaţia de publicare a respectivei hotărâri în Monitorul Oficial”, potrivit cererii de reexaminare.

Totodată, şeful statului consideră că trebuie analizate şi prevederile care se referă la modul în care Camera Deputaţilor - în calitate de autoritate publică tutelară - îşi va îndeplini în mod efectiv atribuţiile în relaţia cu Monitorul Oficial al României.

„Astfel, deşi la art. I pct. 1 - art. 1 alin. (2) din Legea nr. 202/1998 - se prevede că Regia Autonomă „Monitorul Oficial” se organizează ca regie autonomă, sub autoritatea Camerei Deputaţilor, în realitate legea nu cuprinde dispoziţii prin care această Cameră a Parlamentului exercită efectiv o asemenea autoritate, întrucât unele competenţe sunt atribuite Biroului permanent, altele secretarului general, iar altele rămân în competenţa Secretariatului general al Guvernului (art. 21 din Legea nr. 202/1998, care nu au fost modificate)”, precizează Iohannis.

Art. II alin. (1) din legea transmisă la promulgare prevede că până la aplicarea acestei legi, prin ordin al secretarului general al Camerei Deputaţilor se numeşte Consiliul de administraţie al Regiei Autonome „Monitorul Oficial”, compus din 9 membri, dintre care unul este directorul general al Regiei Autonome „Monitorul Oficial” şi preşedinte al consiliului de administraţie. Totodată, conform alin. (2) al aceluiaşi articol, din Consiliul de administraţie fac parte, în mod obligatoriu, un reprezentant al secretarului general al Camerei Deputaţilor şi un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice.

„În lipsa unei prevederi în conţinutul legii transmise la promulgare referitoare la o dată ulterioară intrării în vigoare, de la care aceasta ar urma să fie aplicată, rezultă că momentul de debut al aplicării acestui act normativ va coincide cu momentul intrării sale în vigoare, respectiv la 3 zile de la publicare în Monitorul Oficial, conform art. 78 din Constituţie. Din această perspectivă, considerăm că sintagma „până la aplicarea prevederilor prezentei legi” din conţinutul art. II alin. (1) este neclară. Totodată, redactarea defectuoasă a art. I, plasează sub semnul incertitudinii şi mandatele în curs ale membrilor actualului consiliu de administraţie”, se menţionează în cererea de reexaminare.

În acelaşi timp, Iohannis argumentează că prevederea vine în contradicţie şi cu procedura de desemnare a membrilor consiliului de administraţiei al unei regii autonome.

„În plus, potrivit art. 3 pct. 1 lit. b) şi art. 5 alin. (3) din O.U.G. nr. 109/ 2011, membrii consiliului de administraţie sunt numiţi de autoritatea publică tutelară, iar art. 5 alin. (2) lit. b) din O.U.G. nr. 109/2011 impune prezenţa în consiliul de administraţie a unui reprezentant al autorităţii publice tutelare. În acest sens, considerăm că secretarul general al Camerei Deputaţilor nu se poate substitui autorităţii publice tutelare (Camera Deputaţilor) în ceea ce priveşte exercitarea atribuţiilor acesteia şi nu poate avea propriul reprezentant în consiliul de administraţie”, se arată în cerere.

Deputaţii au adoptat, în 22 decembrie, Legea pentru modificarea Legii nr.202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, care prevede ca acesta să revină sub autoritatea Camerei Deputaţilor. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare reorganizarea Regiei Autonome „Monitorul Oficial”, în scopul revenirii acesteia sub autoritatea Camerei Deputaţilor.

Iniţiatorul legii este deputatul PNL, Ionuţ Stroe, iar proiectul este semnat de mai mulţi parlamentari PNL şi USR.

De asemenea, Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru înfiinţarea Centrului Muzeal al Locomotivelor, Legea privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie şi Legea privind aprobarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici