Iohannis: Fără consens aderarea la Schengen nu e posibilă şi lucrăm cu toţii la acest proiect

Klaus Iohannis a declarat, marţi la Cotroceni, întrebat ce va face ca să existe un acord între Guvern şi Preşedinţie pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, că fără consens acest lucru nu este posibil şi „lucrăm cu toţii la acest proiect”.

572 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Fără consens aderarea la Schengen nu e posibilă şi lucrăm cu toţii la acest proiect

Iohannis: Fără consens aderarea la Schengen nu e posibilă şi lucrăm cu toţii la acest proiect

„Toată lumea e de acord că locul României e în Schengen. Cei mai convinşi suntem noi pentru că intrarea României ar îmbunătăţi securitatea în zonă. Este nevoie în acelaşi timp să facem şi noi câteva progrese. (...) Fără consens aderarea la Schegen nu este posibilă şi lucrăm cu toţii la acest proiect”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declaraţie comună de presă susţinută marţi la Cotroceni alături de preşedintele Sloveniei, Borut Pahor.

La rândul său, preşedintele sloven a fost întrebat ce părere are despre faptul că unele state condiţionează intrarea României în Spaţiul Schegen de Mecanismul de Verificare şi Cooperare. Oficialul străin a replicat că îşi doreşte sincer ca România să intre în Spaţiul Schegen.

„Am fost şi membru al Consiliului European între 2008 şi 2011 şi îmi amintesc dezbaterile referitoare la aceste criterii pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a intra în Spaţiul Schengen. Fostele criterii stabilite în trecut pentru unele ţări care voiau să fie membre au fost îndeplinite de România, însă iată că pentru România au fost impuse condiţii suplimentare. Slovenia consideră că toate statele ar trebui să îndeplinească aceleaşi criterii. Îmi doresc realmente ca România să facă parte din Spaţiul Schenghen în această perioadă de şase luni”, a declarat preşedintele sloven, Borut Pahor.

Cu prilejul vizitei sale la Bucureşti, în septembrie 2018, premierul olandez a afirmat că, deşi Olanda nu este de acord în privinţa Schengen, ţara sa este de acord în multe alte privinţe, care vizează cooperarea bilaterală şi implicarea celor două state în proiectul european, în contextul deţinerii României a Preşedinţiei Consiliului UE de la începutul acestui an, pe o perioadă de şase luni.

Despre acest subiect, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, la ceremonia oficială, de la Ateneul Român, de lansare a Preşedinţiei Consiliului UE preluată de România, că a purtat numeroase discuţii cu premierul olandez în care l-a informat că ţara noastră este pregătită să intre în spaţiul Schengen. Juncker a adăugat că aşteaptă de la acesta progrese în privinţa opiniei privind adeziunea României la Schengen.

Decizia finală pentru ca România şi Bulgaria să devină membre trebuie luate în unanimitate de statele Uniunii Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici