Iohannis, la 25 de ani de existenţă a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ: E imperios necesară reconstrucţia sistemului de educaţie

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi, un mesaj cu prilejul celebrării a 25 de ani de existenţă a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, arătând că ”problemele grave cu care se confruntă astăzi sistemul de educaţie din România demonstrează că este imperios necesară reconstrucţia lui”.

285 afișări
Imaginea articolului Iohannis, la 25 de ani de existenţă a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ: E imperios necesară reconstrucţia sistemului de educaţie

Klaus Iohannis (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

”La ceas aniversar, doresc să felicit Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ pentru cei 25 de ani de activitate. E o performanţă în sine faptul că în tot acest timp v-aţi remarcat ca un actor social puternic, punându-vă întreaga competenţă şi experienţă în slujba educaţiei, pentru schimbarea calităţii învăţământului”, se arată în mesajul şefului statului.

Klaus Iohannis arată că educaţia este pilonul de bază al unei societăţi sănătoase, aşa cum a arătat-o în ultimele decenii evoluţia statelor care au mizat pe investiţiile majore în acest domeniu.

”O naţiune nu poate să performeze şi nici să evolueze dacă sistemul de învăţământ este deficitar şi prezintă numeroase carenţe. De aceea, în mandatul meu, aşa cum am declarat-o în repetate rânduri, educaţia constituie o prioritate naţională, fiind cea mai importantă resursă de care dispunem, ca naţiune. Dar de aici însă şi până la a transforma această resursă într-una care să contribuie substanţial şi decisiv la progresul şi la prosperitatea societăţii româneşti, depinde de modul în care noi, ca decidenţi, ne raportăm la sistemul educaţional”, consideră preşedintele Iohannis.

Şeful statului menţionează că ”lipsa de viziune şi perspectivă, strategiile de scurtă durată, schimbările repetate şi inconsecvenţa au adus un mare deserviciu educaţiei româneşti”.

”Problemele grave cu care se confruntă astăzi sistemul de educaţie din România demonstrează, fără doar şi poate, că este imperios necesară reconstrucţia lui”, transmite preşedintele, adăugând că ”reforma sistemului educaţional trebuie aşezată cu calm, fără agitaţie şi scandal, astfel încât să fie implementată gradual, într-o perioadă de timp rezonabilă”.

Potrivit şefului statului, chiar dacă rezultatele nu vor fi imediate, numai prin stăruinţă, consens şi printr-un efort comun, putem produce schimbarea atât de mult necesară.

”Pas cu pas, vom putea obţine un sistem de învăţământ performant, care să răspundă cerinţelor pieţii şi să aducă României acel statut pe care îl râvnim, de ţară cu un sistem de educaţie de înaltă calificare şi performanţă. Reforma în educaţie trebuie gândită foarte bine, fiind un mecanism foarte complicat şi foarte scump. Pentru a avea însă o şansă, România trebuie să investească masiv într-un nou sistem. Dar ce şi cum trebuie făcut în detaliu, nu este rolul preşedintelui să spună, să dea lecţii sau să impună soluţii. Rolul meu este să fac în aşa fel încât toate forţele politice să accepte un plan pe termen lung, iar toţi ceilalţi factori implicaţi să implementeze această mare reformă care ne aşteaptă. Nu îmi imaginez că această regândire a sistemului educaţional se poate face în afara concursului oferit de sindicate. Dimpotrivă, mă bazez foarte mult pe dumneavoastră şi vreau să lucrăm cot la cot pentru succesul acestui proiect de ţară”, mai spune preşedintele în mesajul transmis cu prilejul a 25 de ani de existenţă a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Klaus Iohannis a ţinut să asigure a Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ de toată susţinerea sa.

”Vă rog să aveţi încredere că, în final, dacă vom lucra împreună – oameni politici, sindicate şi alţi actori implicaţi – vom reuşi. A reuşi înseamnă şi asigurarea unui climat favorabil revenirii în ţară a tinerelor talente care performează peste hotare, şi reevaluarea statutului dascălilor, care a suferit o degradare accentuată în ultimele două decenii, şi investiţii financiare solide, care să sprijine constant şi eficient educaţia românească”, a afirmat preşedintele Iohannis.

El a menţionat că ”viitorul învăţământului românesc depinde de abilitatea noastră, a tuturor, de a recunoaşte şi de a ne împărţi responsabilitatea, în procesul de schimbare a sistemului educaţional din România”.

”În acest context, prilejul de astăzi, al celebrării a 25 de ani de existenţă a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, este unul binevenit, întrucât doar cu parteneri cu experienţă, aşa cum sunteţi dumneavoastră, vom putea izbândi. Vă mulţumesc, vă transmit gândul meu bun şi vă doresc mult succes în importanta dumneavoastră misiune! La mulţi ani!", se mai arată în mesajul şefului statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici