Iohannis: Modelul de convieţuire din ţara noastră este exemplar. România, un model de urmat

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Sibiu, la vernisajul unei expoziţii dedicate istoriei minorităţii germane în România, că "germanii din ţară au fost mereu loiali statului” şi modelul de convieţuire este "exemplar”, România fiind "un exemplu de urmat”.

2057 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Modelul de convieţuire din ţara noastră este exemplar. România, un model de urmat

Klaus Iohannis (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Klaus Iohannis şi ministrul federal de Externe Frank Walter Steinmeier au participat, luni seară, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, la vernisajul expoziţiei "Minoritatea germană din România - Trecut şi prezent în Europa unită", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei doi oficiali au ajuns cu peste o oră întârziere la eveniment întrucât aeronava care trebuia să-l aducă la Sibiu pe ministrul federal german nu a putut decola de la Bucureşti din cauza unei defecţiuni tehnice.

"Îmi cer scuze pentru întârziere. Îi mulţumesc domnului preşedinte care ne-a pus la dispoziţie un elicopter al Ministerului de Interne şi am putut să ajungem aici”, a declarat Frank Walter Steinmeier, imediat după ce a ajuns.

În discursul său, acesta a vorbit despre frumuseţea oraşului Sibiu, pe care l-a văzut ultima dată în urmă cu opt ani, despre faptul că fostul primar al acestui oraş are acum "responsabilitatea întregii Românii", dar şi despre faptul că, prin rămânerea la conducerea Primăriei Sibiu a lui Astrid Fodor din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, oraşul a rămas "pe mâini bune".

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat buna colaborare dintre minoritatea germană şi populaţia majoritară din România.

"Doresc să subliniez, astăzi în mod special, că în decursul secolelor relaţia dintre români şi germani a fost - cu puţine excepţii trecătoare - una caracterizată de armonie şi respect reciproc. Germanii din România au fost mereu loiali statului român, de la ridicarea acestuia, având o contribuţie constructivă la consolidarea şi modernizarea lui. Comunitatea germană este recunoscătoare poporului român şi autorităţilor române pentru că în cei 25 de ani de la căderea comunismului şi înlăturarea dictaturii a beneficiat de sprijin consistent în vederea păstrării identităţii sale, precum şi de întreaga deschidere şi simpatie a concetăţenilor săi”, a declarat şeful statului.

Acesta a adăugat că "instituţiile minorităţii germane - şcoli, grădiniţe, instituţii de ocrorire a vârstnicilor - nu ar putea exista acum fără sprijinul generos al statului român, atât la nivel central, cât şi la nivelul autorităţilor locale".

"Germanii din România sunt parte integrantă a istoriei şi identităţii ţării noastre. Moştenirea culturală a acestei comunităţi este parte a diversităţii unice a spaţiului cultural românesc, unde condiţiile sunt optime, iar dorinţa este unanimă ca aceasta să existe şi în viitor", a spus Iohannis.

În finalul discursului său, preşedintele a apreciat că modelul de convieţuire din România este "exemplar".

"Modelul de convieţuire din ţara noastră este exemplar. În lumina multiplelor conflicte motivate etnic la nivel internaţional, România este o excepţie fericită şi un model de urmat", a mai spus Klaus Iohannis.

Cei doi oficiali au vizitat apoi expoziţia deschisă la Muzeul Brukenthal, după care şeful statului a plecat.

Ministrul german de Externe s-a îndreptat către Primăria Sibiu, unde a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Sibiu, din partea primarului interimar Astrid Fodor.

Luni seară, Frank Walter Steinmeier va participa, la Sala Thalia din Sibiu, la manifestările organizate cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înfiinţarea Forumului Democrat al Germanilor din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici