Kelemen: Dacă Ţara Moţilor sau Bucovina fac birou la Bruxelles, societatea românească se incendiază?

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că deschiderea unei reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc la Bruxelles nu reprezintă un act anticonstituţional sau imoral şi a întrebat dacă, în ipoteza unui demers similar al Ţării Moţilor sau Bucovinei, societatea românească se va incendia.

453 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Dacă Ţara Moţilor sau Bucovina fac birou la Bruxelles, societatea românească se incendiază?

Kelemen: Dacă Ţara Moţilor sau Bucovina fac birou la Bruxelles, societatea românească se incendiază? (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Kelemen Hunor a explicat că este vorba despre o iniţiativă a preşedinţilor Consiliilor Judeţene din Harghita şi Covasna care datează din urmă cu 2-3 ani şi care viza găsirea unui birou pentru a ţine legătura cu instituţiile de la Bruxelles, scopul fiind atragerea de fonduri în cele două judeţe.

El a adăugat că la acest demers s-a alăturat şi judeţul Mureş.

Kelemen a explicat că la Bruxelles sunt foarte multe astfel de birouri, "aproape la fiecare colţ de stradă".

Preşedintele UDMR a precizat că cei trei europarlamentari, Laszlo Tokes, Sogor Csaba şi Iuliu Winkler, susţin acest demers şi ajută din punct de vedere al protocolului.

Kelemen a precizat că UDMR cunoştea această iniţiativă şi a susţinut-o.

"Nu trebuie să ne inflamăm degeaba, să aruncăm gaz pe foc. Şi judeţul Constanţa, judeţul Dâmboviţa sau judeţul Prahova, pentru Sever Voinescu, pot deschide un astfel de birou dacă aşa decide Consiliul Judeţean şi are şi bani pentru a plăti un om", a mai spus Kelemen Hunor, precizând că nu este vorba despre o ambasadă sau o reprezentanţă diplomatică.

El a adăugat că denumirea "Ţinutul Secuiesc" este o denumire tradiţională la fel ca şi Ţara Moţilor sau Bucovina.

"Dacă trei judeţe din Carpaţii Occidentali decid să deschidă un astfel de birou şi spun că este pentru Ţara Moţilor, societatea românească se va incendia instantaneu? Eu chiar nu înţeleg această agitaţie, nu este nimic anticonstituţional, ilegal sau imoral", a mai spus liderul UDMR.

Vicepreşedintele PDL Sever Voinescu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că deschiderea la Bruxelles a unei reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc ar fi "intolerabilă", "scandaloasă" şi ar constitui un "precedent periculos".

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, susţine că Guvernul trebuie să adopte o poziţie fermă în legătură cu deschiderea reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles, eveniment anunţat din aprilie, şi care va fi organizat de doi eurodeputaţi UDMR şi de Laszlo Tokes la finele lunii mai.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna Demeter Janos declara, pe 13 aprilie, corespondentului MEDIAFAX, că în perioada 31 mai-1 iunie va avea loc deschiderea oficială a biroului de reprezentare a judeţelor Covasna şi Harghita la Bruxelles, menţionând că acest birou va reprezenta şi judeţul Mureş.

Demeter Janos a menţionat că biroul de reprezentare va funcţiona într-o clădire care este cunoscută ca şi "Casa Regiunilor Ungare".

Potrivit sursei citate, cu această ocazie europarlamentarii Sogor Csaba, Tokes Laszlo şi Iuliu Winkler vor oferi, în 31 mai, o recepţie la Parlamentul European, urmând ca în 1 iunie să aibă loc deschiderea oficială a biroului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici