Klemm: Sunt îngrozit de atacurile teroriste din ultimul timp, avem nevoie de investiţii în servicii. Ce spune despre prezenţa preşedintelui Dumei de Stat la Bucureşti

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm s-a declarat duminică "îngrozit" de atacurile teroriste din Paris, Londra, San Bernardino, Beirut, subliniind că sunt necesare investiţii substanţiale în dezvoltarea activităţii serviciilor de informaţii şi în schimbul de informaţii.

2927 afișări
Imaginea articolului Klemm: Sunt îngrozit de atacurile teroriste din ultimul timp, avem nevoie de investiţii în servicii. Ce spune despre prezenţa preşedintelui Dumei de Stat la Bucureşti

Klemm: Sunt îngrozit de atacurile teroriste din ultimul timp, avem nevoie de investiţii în servicii. Ce spune despre prezenţa preşedintelui Dumei de Stat la Bucureşti (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Sunt îngrozit. Dacă atacul de la Londra este de inspiraţie teroristă, este al treilea în doar două săptămâni. A fost un eveniment la Beirut, urmat de cel de la Paris, apoi în California şi acum, posibil Londra, este foarte îngrijorător", a spus, pentru agenţia MEDIAFAX, ambasadorul Klemm.

Diplomatul american a mai spus că toată lumea trebuie să fie alertă, că aceste tipuri de atac sunt foarte dificil de prevenit şi că sunt necesare investiţii mari în dezvoltarea serviciilor de informaţii.

"Sunt necesare investiţii foarte mari în dezvoltarea serviciilor, în schimbul de informaţii şi în a fi pregătiţi. Până la urmă, depinde de noi toţi, dacă vedem ceva neobişnuit, să raportăm", a remarcat ambasadorul.

Referitor la colaborarea dintre SUA şi Rusia în domeniul combaterii terorismului, Hans Klemm a spus că cele două ţări colaborează deja şi că au interese comune, însă a declarat că este îngrijorat că în privinţa Ucrainei este "o lipsă de cooperare" şi că a fost "dezamăgit" de prezenţa preşedintelui Dumei de Stat la Bucureşti.

"Deja colaborăm cu Rusia în această chestiune, preşedintele Obama şi preşedintele Putin au avut conversaţii telefonice şi s-au întâlnit la Paris. Avem interese comune în lupta împotriva terorismului, există deja o colaborare între SUA şi Rusia. (...) Am fost foarte dezamăgit (să-l văd pe Serghei Narîşkin la Bucureşti – n.r.), dar nu este prima dată când apare pe scena mondială. Pe lângă toată colaborarea care are loc în lume, este o lipsă de cooperare în ceea ce priveşte Ucraina care ne îngrijorează", a mai declarat ambasadorul Hans Klemm.

Bugetul SRI va creşte în 2016 cu aproximativ 20% faţă de anul în curs, iar cel al SIE cu aproximativ 7%, conform proiectului Bugetului de stat.

Astfel, în rândul serviciilor de informaţii, SRI şi SIE vor primi bani în plus. SRI va avea în 2016 un buget de 1,85 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 20% faţă de anul trecut.

Cea mai mare creştere se înregistrează la capitolul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, unde se vor aloca 36,5 milioane de lei, în condiţiile în care, în 2015, suma alocată contribuţiei interne pentru astfel de proiecte a fost de numai 152.000 de lei.

Pe de altă parte, Serviciul de Informaţii Externe beneficiază de o creştere a alocărilor cu 7% faţă de 2015, bugetul ajungând acum la 272,5 milioane de lei. SIE va avea bugetul majorat cu aproximativ 4% pentru cheltuieli de personal şi tot atâţia bani pentru bunuri şi servicii ca anul trecut. Se înregistrează şi o creştere cu circa 25% pentru cheltuielile de capital, însă proiectul de buget pe 2016 nu specifică şi destinaţia exactă a acestor sume.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici