Legea prin care Departamentul Egalităţii de Şanse preia combaterea violenţei domestice, promulgată de Iohannis

Preşedintele a promulgat, vineri, Legea pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 6/2015, ce prevede ca Departamentul Egalităţii de Şanse, aflat în subordinea Ministerului Muncii, să se ocupe de combaterea violenţei în familie, după creşterea numărului de decese urmare a violenţei domestice.

876 afișări
Imaginea articolului Legea prin care Departamentul Egalităţii de Şanse preia combaterea violenţei domestice, promulgată de Iohannis

Legea prin care Departamentul Egalităţii de Şanse preia combaterea violenţei domestice, promulgată de Iohannis (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 6/2015 privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie.

Ordonanţa de Guvern nr. 6/2015 din 28 ianuarie prevede că Departamentul pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, aflat în subordinea Ministerului Muncii, va prelua atribuţiile în domeniul combaterii violenţei în familie, după ce la finalul anului 2012 au fost înregistrate 1.200 cazuri de deces ca urmare a violenţei domestice.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a arătat că Departamentul pentru Egalitate de Şanse a elaborat un studiu în ceea ce priveşte violenţa domestică şi a ajuns la concluzia că numărul de cazuri de violenţă domestică a fost în creştere începând cu anul 2010 şi până la finalul anului 2012, datele aferente altor perioade fiind în analiză.

"În ceea ce priveşte numărul de cazuri de violenţă domestică, cele care au fost anunţate conform procedurilor, la sfârşitul anului 2012 erau înregistrate peste 14.000 de cazuri, iar cazurile de deces cauzate de violenţa domestică au fost în jur de 1.200", a spus Plumb.

Potrivit actului normativ, Ministerul Muncii, prin Departamentul pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, poate finanţa sau, după caz, cofinanţa programe de interes naţional care au ca scop prevenirea şi combaterea violenţei în familie, precum şi ocrotirea şi sprijinirea familiei în vederea creşterii calităţii vieţii acesteia.

Finanţările sau cofinanţările se pot face din fonduri alocate de la bugetul de stat cu această destinaţie, din fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, precum şi din alte resurse, în condiţiile legii.

Legea a fost adoptată de Senat pe 11 martie şi de Camera Deputaţilor pe 27 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici