Liviu Dragnea: Convocăm sesiune parlamentară extraordinară pentru ca Guvernul să poată emite ordonanţe

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara că luni va fi convocată sesiune extraordinară pentru a da Executivului posibilitatea de a emite ordonanţe, în condiţiile în care legea de abilitare a Guvernului pe perioada vacanţei parlamentare a fost atacată la CCR.

1037 afișări
Imaginea articolului Liviu Dragnea: Convocăm sesiune parlamentară extraordinară pentru ca Guvernul să poată emite ordonanţe

Liviu Dragnea: Convocăm sesiune parlamentară extraordinară pentru ca Guvernul să poată emite ordonanţe

''Guvernul va trimite proiecte de legi, noi le vom adopta şi dl. preşedinte Iohannis le va promulga. (...) Dacă o să ajungem la concluzia, în următoarele zile, că asta se intenţionează (amânarea promulgării unor legi - n.r.), poate Guvernul va da ordonanţe de urgenţă, pentru că România nu poate rămâne blocată din cauza unor orgolii sau a unor supărări. România are nevoie de legi. Dacă se intenţionează, iar eu încep să văd că se intenţionează să se blocheze aplicarea legilor sau promulgarea lor, atunci Guvernul poate să adopte ordonanţe, pentru că oamenii au nevoie de măsurile pe care noi le-am promis'', a spus Liviu Dragnea la România TV.

El a acuzat partidele de opoziţie, care au atacat la CCR legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe.

''În următoarele zile şi noi şi Guvernul o să analizăm cu atenţie toate gesturile, acţiunile, inclusiv ale opoziţiei. Suntem, poate e primul caz când se atacă la Curtea Constituţională o lege de abilitare a Guvernului de a administra ţara în timpul vacanţei parlamentare, adică de a emite ordonanţe. Este un singur scop aici, acela de a bloca activitatea Guvernului, a statului. Din acest motiv noi mâine convocăm Parlamentul în sesiune extraordinară. De ce? Pentru ca Guvernul să poată să emită ordonanţe. Am văzut că se doreşte ca acest guvern să fie blocat, foarte bine, folosim toate pârghiile legale şi constituţionale pe care le avem pentru a asigura guvernului condiţiile să guverneze”, a adăugat Liviu Dragnea.

Potrivit Constituţiei, Parlamentul poate adopta o lege specială de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice. Legea de abilitare va stabili, în mod obligatoriu, domeniul şi data până la care se pot emite ordonanţe. Dacă legea de abilitare o cere, ordonanţele se supun aprobării Parlamentului, potrivit procedurii legislative, până la împlinirea termenului de abilitare. Nerespectarea termenului atrage încetarea efectelor ordonanţei. Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora. Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere.

PNL, USR şi PMP au contestat vineri la CCR proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe. ''Astfel, proiectul depăşeşte limitele stabilite de Constituţie prevăzute la articolul 115, alineatul 1, referitoare la domeniul legilor organice care nu pot face obiectul legii de abilitare a Guvernului. Cu această ocazie, atragem atenţia asupra încercării de dezinformare a liderului PSD, Liviu Dragnea, referitoare la o presupusă 'blocare a activităţii' Guvernului generată de acest demers al PNL. În realitate, Liviu Dragnea se foloseşte de confuzia făcută deseori în spaţiul public între ordonanţele simple şi ordonanţele de urgenţă. Guvernul Dragnea – Grindeanu nu este împiedicat cu nimic să-şi pună în operă iniţiativele dorite prin intermediul ordonanţelor de urgenţă, până la soluţionarea sesizării de către CCR. Nu ne îndoim de faptul că actualul Guvern va folosi acest instrument şi va da dovadă de voinţă politică în acest sens'', se arată într-un comunicat de presă al PNL remis MEDIAFAX.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici