Ministrul Mediului, Daniel Constantin, caută soluţii pentru a înlocui timbrul de mediu/ Există o discuţie privind impozitarea în funcţie de venituri din 2018

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a declarat, duminică, într-o emisiune Digi24, că Guvernul caută soluţii pentru a înlocui timbrul de mediu, una dintre cele 102 taxe nefiscale eliminate de Legea Dragnea, pentru a stimula productia internă de autoturisme.

2017 afișări
Imaginea articolului Ministrul Mediului, Daniel Constantin, caută soluţii pentru a înlocui timbrul de mediu/ Există o discuţie privind impozitarea în funcţie de venituri din 2018

Ministrul Mediului caută soluţii pentru a înlocui timbrul de mediu (Imagine: Alexandru Mihaescu/ Foto Mediafax)

”Este o discuţie pe care o vom avea la momentul în care se va elabora bugetul”, a declarat Daniel Constantin, fiind întrebat dacă va fi introdusă o altă taxă de mediu la prima înmatriculare a autovehiculelor.

El a mai spus că timbrul de mediu a fost atacat în instanţă, iar statul trebuie să plătească eşalonat ”foarte mulţi bani” celor care l-au plătit.

”Problema nu este neapărat asta. Toţi banii din timbrul de mediu mergeau la Autoritatea Fondului pentru Mediu. Nu e problema că nu mai avem cu ce să alimentăm, pentru că 70% din fondurile pe care le-am avut nu s-au cheltuit. Deci nu problema colectării este o problemă pentru a întoarce şi a face un mediu mai sănătos, ci problema cheltuirii şi dezvoltării de programe în această zonă”, a adăugat Constantin.

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a afirmat că autorităţile caută soluţii pentru a stimula industria autohtonă producătoare de maşini, care va fi afectată de eliminarea timbrului de mediu.

„Sigur că ne-am gândit la măsuri compensatorii. După ce le vom discuta cu dânşii (reprezentanţii industriei auto – n.r.) le vom prezenta şi public. Cu siguranţă producţia de autovehicule e foarte importantă, şi aici vorbim de doi mari producători. O acciză în preţul carburantului este o discuţie care nu este suficient fundamentată şi nu cred că poate intra în discuţie, cel puţin acum”, a mai spus Daniel Constantin.

Vicepremierul Daniel Constantin a mai declarat la Digi24 că, începând din 2018, ar putea fi introdus un impozit diferenţiat pentru anumite categorii de venituri.

'Există o discuţie ca din 2018 să se vină cu acea impozitare în funcţie de veniturile pe care le au cetăţenii. Asta este o discuţie pe care o vom avea la momentul respectiv. Cota unică rămâne, dar sunt alte forme, pentru alte tipuri de venituri, care se vor lua în calcul'', a spus el.

Daniel Constantin a exclus varianta renegocierii anul acesta a unui nou nivel al deficitului bugetar, peste 3%.

''Nu intră în discuţie pentru anul 2017. Vom vedea dacă va fi cazul în viitor. Depăşirea deficitului de 3% ne-ar duce în declanşarea procedurii de deficitul excesiv. (...) Toate măsurile se încadrează în această limită de 3%'', a susţinut vicepremierul Daniel Constantin.

De asemenea, el a mai spus că actualul Executiv nu va renunţa la nicio măsură anunţată.

''Nu vom renunţa la nimic. Eu sunt convins că investiţiile se vor face nu numai pentru a se întoarce la bugetul de stat, ci pentru că e nevoie de acele investiţii'', a apreciat Daniel Constantin.

El a mai precizat că bugetul de stat va fi adoptat ''probabil în ultima săptămână'' a lunii ianuarie, construcţia proiectului fiind deja demarată.

''Încă se mai lucrează, pentru că noi aveam o construcţie de buget realizată din opoziţie, fără să avem toate datele. Cred că acum se mai fac anumite reglaje fine şi la sfârşitul lunii vom fi în măsură să-l adoptăm'', a conchis Daniel Constantin.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal a declarat, pentru MEDIAFAX, că măsurile anunţate vineri de Guvern vor conduce la o creştere a deficitului bugetar la peste 4% din PIB. "Măsurile anunţate vineri de Executiv au un impact financiar foarte mare şi vor conduce la o creştere a deficitului bugetar la peste 4% din PIB", a declarat preşedintele Consiliului Fiscal. România trebuie să se încadreze într-o ţintă de deficit bugetar de cel mult 3% din PIB, altfel riscă să fie sancţionată de către Comisia Europeană pentru deficit bugetar excesiv.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici