MAE: Consulatul onorific din Liechtenstein a fost redeschis pentru a promova interesele României

Consulatul onorific din Liechtenstein a fost redeschis pentru a reprezenta şi promova, în cooperare cu Ambasada României la Berna, interesele statului român în Principatul cu 35.000 de locuitori, a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, Ministerul de Externe.

156 afișări
Imaginea articolului MAE: Consulatul onorific din Liechtenstein a fost redeschis pentru a promova interesele României

MAE: Consulatul onorific din Liechtenstein a fost redeschis pentru a promova interesele României (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Relaţiile politico-diplomatice dintre România şi Principatul Liechtenstein sunt gestionate de Ambasada de la Berna, dar autorităţile române au decis redeschiderea Consulatul onorific la Vaduz pentru a sprijini misiunea diplomatică din capitala Elveţiei, "în demersurile părţilor de dinamizare a relaţiilor şi cooperării bilaterale, în plan politic, economic, cultural, ştiinţific", precizează sursa citată.

Consulatul onorific al României la Vaduz are sarcina "de a reprezenta şi promova, în strânsă şi permanentă cooperare cu Ambasada României la Berna, interesele statului român în plan politic şi economic, în mediile politice, economice şi culturale din Principat" şi de a stimula dezvoltarea relaţiilor, precum şi facilitarea contactelor economice şi comerciale între companii româneşti şi străine.

Totodată, Consulatul va oferi informaţii şi consultanţă privind mediul de afaceri şi oportunităţile din România şi va promova cooperarea între reprezentanţii comunităţilor româneşti la nivel local.

Consulatul onorific de la Vaduz va disemina "informaţii privind România în comunităţile şi mass-media locale" şi va oferi "asistenţă şi consultanţă cetăţenilor români aflaţi în situaţii deosebite", menţionează Ministerul de Externe. Promovarea fenomenului cultural românesc şi susţinerea cooperării între universităţile româneşti şi cele din Liechtenstein sunt alte domenii care vor fi acoperite de Consulatul onorific.

Potrivit MAE, consulii onorifici îndeplinesc "atribuţii consulare care nu implică exercitarea autorităţii de stat" şi nu pot presta "serviciile consulare pe care le prestează Secţia Consulară". De asemenea, ei nu deţin "competenţe în materia eliberării de paşapoarte, acte de stare civilă, autentificării de înscrisuri, procuri sau declaraţii".

Cheltuielile privind deschiderea şi funcţionarea Consulatelor onorifice ale României sunt acoperite de şeful Consulatului onorific respectiv, "principiu care se aplică şi în cazul Consulatului onorific al României de la Vaduz", mai informează Ministerul de Externe.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a participat, miercuri, la deschiderea oficială a Consulatului Onorific al României în Liechtenstein, cu prilejul unei vizite oficiale în Principat.

Apărarea intereselor Liechtenstein (un Principat cu aproximativ 35.000 de locuitori) şi a cetăţenilor săi în străinătate este asigurată, din 1919, de Confederaţia Elveţiană.

Cetăţenii Liechtenstein aflaţi în România se pot adresa, pentru chestiuni consulare, Ambasadei Confederaţiei Elveţiene în România.

La 31 decembrie 2012, volumul schimburilor bilaterale dintre România şi Liechtenstein au atins valoarea de 3,97 milioane de euro.

La 30 aprilie 2013 erau înregistrate în România 208 societăţi comerciale cu capital din Liechtenstein, cu un capital social subscris de 33,4 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici