Marga: Nu mi s-a dat nicio explicaţie oficială pentru înlocuire. Plec în Germania pentru cercetare

Andrei Marga declară, referitor la înlocuirea sa din funcţia de ministru de Externe, că "nu există vreun motiv formulat de cineva în vreun fel" şi că ipoteza sa este că "de fapt a fost o împărţeală" în interiorul unui grup şi "un domn a dorit foarte mult acest minister".

2038 afișări
Imaginea articolului Marga: Nu mi s-a dat nicio explicaţie oficială pentru înlocuire. Plec în Germania pentru cercetare

Andrei Marga (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

El a precizat totodată, la RFI, că a refuzat toate propunerile care i s-au făcut şi că va pleca luna viitoare în Germania, dar nu ca ambasador, ci în mediul ştiinţific.

Întrebat de ce crede că a fost demis din postul de ministru de Externe, Andrei Marga a răspuns: "Nimeni nu e căsătorit cu vreo funcţie. Nu există vreun motiv formulat de cineva în vreun fel. Ipoteza mea e că de fapt a fost o împărţeală înăuntrul unui grup şi un domn a dorit foarte mult acest minister. Aceasta a fost totul". Solicitat să precizeze dacă se referă la Titus Corlăţean, Marga a spus că el nu o să facă nominalizări, lăsându-le "în seama altora".

El a precizat că nu i s-a oferit nicio explicaţie oficială, ci doar felicitări.

Marga a mai declarat că a resimţit o "sensibilitate", în urma demiterii, mai ales că "toate lucrurile erau puse în mişcare" la minister. Întrebat dacă îl stânjeneşte această situaţie şi cum s-a simţit când a fost anunţat, el a răspuns: "De stânjenit, mă rog, poate că e prea tare spus. Evident că toţi suntem sensibili. Nu e vorba de vreo preocupare pentru persoana mea, pentru că mă repliez (...). Dar tocmai pusesem toate motoarele în mişcare, ca să servim ţara noastră. Deci dacă nu-i stânjeneală, a fost o sensibilitate, asta este sigur. Toate lucrurile erau puse în mişcare. Ministerul şi-a făcut şi pe parcurs datoria. Evident, noi nu putem să răspundem de ceea ce se scrie într-un ziar sau altul sau de ceea ce un domn sau altul din ţară a făcut sau n-a făcut".

De asemenea, el a fost chestionat cât de mult crede că au cântărit acuzaţiile lui Traian Băsescu în schimbarea sa de la Externe. "Păi, acuzaţiile lui erau fără niciun suport, ca să mă exprim cât se poate de elegant. Ele sunt nişte elucubraţii ale unui om care nu e pregătit pentru rolul pe care-l joacă, încât, personal, nu le-am dat mare importanţă. De aceea, am spus mereu să nu dăm în mintea lui Băsescu. Dacă au cântărit sau nu, acest lucru mi-e greu să-l stabilesc eu, dar în mod normal n-ar trebui să cântărească", a spus Marga.

Întrebat dacă vizează un post de ambasador, poate în Germania, aşa cum s-a vehiculat sau dacă rămâne în mediul universitar, Andrei Marga a menţionat că "au fost mai multe propuneri", dar rămâne în mediul cercetării şi în cel universitar şi luna următoare pleacă în Germania pentru cercetare ştiinţifică.

Solicitat să precizeze dacă a refuzat orice ofertă de a lucra în zona diplomatică, Marga a răspuns: "Nu doar diplomatică, au fost şi alte oferte mai puternice decât cea diplomatică, dar vreau să folosesc libertatea mea de a face cercetare. (...) Mai multe, acum... pot să spună cei care le-au făcut. (...) Ei, erau mai multe institute puse în joc, chiar ministere, dar am spus că nu agreez şi mă retrag în sfera proprie".

Andrei Marga a mai spus că nu regretă că a acceptat postul de ministru de Externe. "Nu, deloc, deloc, deloc, nici vorbă! Mi-am făcut datoria, plec cu conştiinţa curată!", a arătat el.

Andrei Marga a fost revocat luni din funcţia de ministru de Externe, în acest post fiind desemnat Titus Corlăţean.

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, la ceremonia de depunere a jurământului de învestitură de către noii miniştri, că toţi cei care au părăsit Cabinetul "şi-au purtat mandatul cu demnitate şi onestitate", mulţumindu-i în mod special lui Andrei Marga, pentru devotamentul său.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici