Marian Preda propus să conducă Fundaţia "Mişcarea Populară". Cine este omul care ar putea prelua conducerea

Grupul de iniţiativă al Fundaţiei "Mişcarea Populară" i-a propus lui Marian Preda, decanul Facultăţii de Sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti, să preia conducerea acestei fundaţii. După ce a condus Comisia prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice care a propus dezincriminarea consumului de droguri şi legalizarea prostituţiei, lui Marian Preda i s-a propus să fie numit lider al Mişcării Populare.

2434 afișări
Imaginea articolului Marian Preda propus să conducă Fundaţia "Mişcarea Populară". Cine este omul care ar putea prelua conducerea

Marian Preda, decanul Facultăţii de Sociologie, propus să conducă Fundaţia "Mişcarea Populară"

În septembrie 2009, Comisia prezidenţială pentru Analiza riscurilor sociale şi demografice condusă de Marian Preda propunea, în raportul privind riscurile şi inechităţile sociale în România, printre altele, dezincriminarea consumului de droguri şi legalizarea sexului comercial, susţinând că astfel pot fi reduse, în anumite condiţii, unele riscuri privind sănătatea publică.

În ceea ce priveşte consumul de droguri ilegale, Comisia propunea introducerea, în cartierele cu mulţi dependenţi de droguri injectabile, a unor automate cu fise şi cu seturi sterile de injectare, la fel ca în unele ţări europene, pentru a preveni refolosirea seringilor. Comisia propune "dezincriminarea consumului de droguri - nu a traficului! - pentru a aduce la «suprafaţă» consumatorii".

"Consumul de droguri trebuie descurajat, dar cu diferenţele de rigoare între drogurile uşoare şi drogurile tari, în special cele injectabile precum heroina, care au efecte negative devastatoare. Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor, care conduce la transmiterea unor boli grave. Este imperativă şi menţinerea programelor şi serviciilor de intervenţie stradală dezvoltate de către ONG-uri şi finanţarea acestora de la bugetele locale, întrucât asigură reducerea riscurilor prin asigurarea persoanelor consumatoare de drog injectabil a seringilor de unică folosinţă în schimbul celor deja folosite", se arăta în documentul comisiei.

Înfiinţarea de servicii specializate pentru consumatorii de droguri în cadrul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din subordinea Consiliilor judeţene este de asemenea o prioritate menţionată în raport de Comisie.

Legat de prostituţie şi răspândirea infecţiei cu virusul HIV, membrii Comisiei propuneau, în raport, legalizarea "sexului comercial" şi înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate prin intermediul cărora femeile care îl practică să poată beneficia, pe lângă serviciile de asistenţă medicală, socială şi psihologică şi de prezervative oferite gratis.

"Legalizarea sexului comercial (nu şi a intermediarilor de servicii sexuale) ar fi o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuală. Impunerea unei astfel de măsuri în absenţa unei analize bazate pe experienţa altor state şi în funcţie de particularităţile României ar putea genera totuşi efecte nedorite. Înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate prin intermediul cărora femeile care practică sexul comercial să poată beneficia pe lângă serviciile de asistenţă (medicală, socială, psihologică) şi de prezervative oferite gratis ar ameliora însă situaţia acestora", se mai arăta în documentul întocmit de Comisia prezidenţială.

Marian Preda, în vârstă de 49 de ani, este din 2008 decanul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii din Bucureşti, în 2009-2010 fiind preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru Analiza riscurilor sociale şi demografice, comisie care a publicat două rapoarte privind situaţia socială din România.

A urmat între 1984 şi 1989 cursurile Facultăţii de Mecanică a Politehnicii din Bucureşti, lucrând ca inginer la Întreprinderea Mecanică Topleţ din judeţul Caraş-Severin, iar între 1990 şi 1994 a urmat cursurile Facultăţii de Sociologie.

A absolvit un master în Politici Sociale în 1995-1996, dintre care şase luni cu o bursă la Cambridge în Marea Britanie, în 2001 a obţinut doctoratul în Sociologie, iar între 2004 şi 2006 a urmat un master de administrarea afacerilor la Universitatea Tiffin din Ohio, în Statele Unite.

Preda a mai lucrat în perioada 1991-1995 ca cercetător la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, iar după 2001 a mai lucrat şi ca expert pentru mai multe programe ale Programului pentru Dezvoltare al ONU (UNDP), UNICEF România, Băncii Mondiale. A publicat mai multe lucrări, comunicări şi studii ştiinţifice în domeniul sociologiei şi cunoaşte limba engleză, potrivit CV-ului său.

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a anunţat, în 25 martie, într-o postare pe blog, că a decis, împreună cu "colegii" săi, să iniţieze procedurile pentru înfiinţarea Fundaţiei "Mişcarea Populară", menţionând că "noua formă de expresie" îşi propune să promoveze valorile de centru-dreapta.

El menţiona "liniile principale ale obiectivelor" celor care au iniţiat acest demers, respectiv "modernizarea României, păstrarea orientării proeuropene şi proatlantice ca unica soluţie pentru România, reforma constituţională, stimularea clasei de mijloc, locuri de muncă pentru tineret, criterii de integritate pentru o clasă politică adaptată la valorile Uniunii Europene, reformarea sistemului de educaţie orientat spre performanţă, stat de drept eficient bazat pe principii constituţionale solide, promovarea culturii româneşti precum şi stimularea afirmării tinerelor talente, stimularea elaborării unor strategii pentru dezvoltarea agriculturii, industriei IT şi a turismului prin consultarea categoriilor profesionale specializate, dialog continu cu românii care trăiesc în afara graniţelor precum şi identificarea oportunităţilor pentru încurajarea acestora de a reveni acasă, strategii vizând încurajarea tinerilor care au studiat în străinătate pentru a-şi pune competenţele în slujba României".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1TV, că Mişcarea Populară a fost ideea sa, că fundaţia este destinată celor neimplicaţi politic, menţionând că doreşte să se adreseze electoratului de centru-dreapta care la ultimele alegeri nu au venit la vot.

El a spus că scopul este coagularea unei opoziţii la actuala putere, nefiind exclusă transformarea într-un partid politic.

Referitor la preşedintele acestei fundaţii, Băsescu a spus: "Trebuie un om credibil şi neangajat politic. Să vedem. Important este să fie un om cu prestigiu, un om care să fie recunoscut".

El a menţionat că nu va fi în conducerea fundaţiei. "Vreau să vă spun foarte clar: nu voi avea nicio contribuţie în conducerea fundaţiei, nu voi fi nici măcar în board-ul fundaţiei, unde am dreptul să fiu, chiar dacă sunt preşedinte, dar voi veghea, o voi încuraja", a spus Băsescu.

Fiica cea mare a şefului statului, Ioana Băsescu, a depus, în 2011, la OSIM, o cerere de înregistrare a mărcii "Mişcarea Populară", domeniile asociate fiind educaţie, instruire, divertisment, servicii ştiinţifice şi tehnologice, crearea calculatoarelor, servicii juridice, personale şi sociale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici