Marko: UDMR are toate motivele să menţină actuala coaliţie guvernamentală. Vezi declaraţiile preşedintelui UDMR

Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali de la Târgu Mureş, că reprezentanţii Uniunii au "toate motivele" să menţină actuala coaliţie guvernamnetală.

17 afișări
Imaginea articolului Marko: UDMR are toate motivele să menţină actuala coaliţie guvernamentală. Vezi declaraţiile preşedintelui UDMR

Marko: UDMR are toate motivele să menţină actuala coaliţie guvernamentală (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

Marko Bela a spus că UDMR şi-a ţinut şi îşi ţine cuvântul dat, iar acordurile din cadrul coaliţiei sunt importante şi avantajoase pentru comunitatea maghiară.

El a exemplificat cu Legea educaţiei, în forma în care a fost adoptată, precizând că s-a reuşit atingerea acestui obiectiv datorită solidarităţii din coaliţia guvernamentală în care se regăseşte UDMR.

"În acest moment, avem toate motivele să menţinem acest acord al coaliţiei. Să nu dăm cu piciorul în el, cât timp există reciprocitate", a spus Marko Bela, adăugând că această atitudine a Uniunii depinde "de cum se ţin şi ei (partenerii de coaliţie) de cuvântul acordului".

Marko Bela: Legea minorităţilor ar putea fi adoptată în această sesiune parlamentară

Preşedintele UDMR a spus că în prezent s-a cristalizat un oarecare consens în UDMR, referitor la priorităţile anului 2011, iar proiectul de lege privind statutul minorităţilor naţionale se regăseşte între acestea.

"Am reuşit să includem Legea minorităţilor. În zilele următoare, o săptămână-două, sper că vom putea demara discuţii în comisiile de specialitate şi în această sesiune parlamentară să le ducem la bun sfârşit. Bineînţeles că vor apărea opinii divergente, dar există şanse ca până la sfârşitul sesiunii parlamentare să treacă", a spus Marko Bela.

El a arătat că, în ceea ce priveşte Legea educaţiei, care a fost deja promovată, preocuparea UDMR este ca aceasta să fie implementată rapid şi bine, iar până la începutul noului an şcolar copiii maghiari să poată ţine în mână noile manuale în limba maternă, de Geografie şi Istorie.

Pe agenda Uniunii şi a coaliţiei se mai află modificarea Legii electorale, care este o chestiune-cheie pentru maghiarii din Transilvania, dar şi pentru UDMR, a spus Marko Bela, arătând că a analizat problema şi crede că trebuie asigurate o conducere locală bună şi eficientă şi un Parlament de calitate, având în vedere că este posibil ca după ultimele alegeri să nu fi crescut calitatea acestuia.

Potrivit lui Marko, în coaliţie există deja un acord referitor la alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, iar soluţia ar fi un sistem care să dubleze această prevedere cu o listă naţională în circumscripţiile electorale, pentru a păstra un echilibru.

În 2011, se pune şi problema restructurării regiunilor de dezvoltare economică şi există un acord referitor la acest subiect, însă modalitatea nu este clarificată, a afirmat vicepremierul, potrivit căruia alte preocupări ale reprezentanţilor UDMR şi ai coaliţiei vizează luarea unor măsuri economice potrivite.

Delegaţii la Congresul Reprezentanţilor Unionali (CRU) convocat sâmbătă la Palatul Culturii din Târgu Mureş au pe ordinea de zi teme precum pregătirea Congresului UDMR, dar şi dezbaterea modificărilor statutului şi programului Uniunii.

Marko: Opoziţia să-şi clarifice poziţia privind drepturile minorităţilor, pe lângă cântecul de sirenă

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat sâmbătă că este nevoie ca partidele de opoziţie să îşi clarifice poziţia privind drepturile minorităţilor, pe lângă "cântecul de sirenă".

Marko Bela a spus că UDMR a fost în coaliţie cu ambele partide mari din opoziţie, guvernând împreună cu PNL şi sprijinind un Guvern PSD, şi că atunci s-au obţinut şi rezultate.

"Dar la fel de valabil este faptul că, din când în când, fiecare din partidele româneşti îşi modelează nu numai retorica, ci şi poziţia", a spus Marko Bela.

El le-a cerut, în acest context, partidelor de opoziţie ca, pe lângă "cântecul de sirenă", să-şi clarifice poziţia referitoare la Legea învăţământului.

"Ştim că se comportă altfel în opoziţie decât când sunt împreună cu noi, dar n-ar fi trebuit să ajungem până acolo încât să atace la Curtea Constituţională prevederi legate de drepturile minorităţilor. Eu aş aştepta clarificări pe această temă, pe lângă cântecul de sirenă", a spus Marko Bela.

Vicepremierul a subliniat că, în politica UDMR, primează reprezentarea intereselor comunităţii maghiare.

"Eu ţin cu dinţii nu de un partid sau altul, ci să ajungem într-o situaţie în care să putem servi comunitatea şi interesele comunităţii noastre, căreia i-am jurat credinţă eternă", a conchis liderul UDMR.

Marko: Dacă cineva dă bani pentru un nou partid maghiar în Transilvania, "cumpără boală"

Preşedintele UDMR a declarat sâmbătă că dacă cineva dă bani pentru înfiinţarea unui nou partid maghiar în Transilvania, "cumpără boală", pentru că se poate ajunge la dezbinarea comunităţii maghiare.

Marko Bela a spus că, în ultimii 20 de ani, relaţia româno-ungară a depins şi de UDMR, iar din acest motiv "politica cea mai benefică" n-ar fi să se încerce subminarea poziţiei Uniunii, prin susţinerea înfiinţării unui alt partid maghiar în Transilvania, pentru că se poate ajunge la dezbinarea comunităţii.

"Cei care au ajuns să recunoască faptul că, din punctul de vedere al relaţiei dintre România şi Ungaria, a fost definitorie atitudinea UDMR, ar trebui să recunoască faptul că s-ar putea ca politica cea mai benefică n-ar fi să îi dăm în cap UDMR şi să încerce să ne dezbine", a spus Marko Bela.

El a adăugat că, dacă acele "Centre ale Democraţiei" - deschise de reprezentanţii Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), condus de Laszlo Tokes - primesc finanţare din Ungaria pentru a ajuta cetăţenii care doresc să dobândească şi cetăţenia statului ungar, nu are nimic de obiectat, însă nu este de acord ca banii să fie îndreptaţi spre înfiinţarea unui nou partid maghiar în Transilvania - Partidul Popular Maghiar din Ardeal (PPMA).

"Dacă e adevărat că Centrele Democraţiei organizează şi partide, dacă cineva dă bani pentru aşa ceva, cu banii respectivi cumpără boală pentru noi şi pentru ei înşişi", a spus Marko Bela, arătând că a auzit declaraţii publice ale reprezentanţilor CNMT, potrivit cărora după ce finalizează dosarele unor etnici maghiari în vederea obţinerii cetăţeniei ungare îi întreabă dacă vor să intre în PPMA.

El a subliniat că, prin înfiinţarea unui nou partid maghiar, există pericolul dezbinării comunităţii maghiare din Transilvania, ceea ce ar constitui "o boală" atât pentru comunitatea maghiară din Transilvania, cât şi pentru Ungaria.

"Pentru Ungaria, boala ar fi că, pe lângă Slovacia (unde maghiarii sunt divizaţi în mai multe formaţiuni politice - n.r.), aceasta ar ajunge şi în România", a arătat Marko Bela.

În urmă cu câteva săptămâni, vicepreşedintele executiv al UDMR Laszlo Borbely declara, într-o conferinţă de presă, că banii de la Guvernul ungar pentru "Centrele Democraţiei", unde sunt consiliaţi etnicii maghiari din România care doresc cetăţenie ungară, sunt direcţionaţi spre înfiinţarea unui partid.

Borbely spunea că este îngrijorat de faptul că Laszlo Tokes intenţionează să înfiinţeze un nou partid maghiar în Transilvania, Partidul Popular Maghiar din Ardeal (PPMA), la scurt timp după ce a candidat pe listele europarlamentare ale UDMR, arătând că existenţa mai multor partide maghiare este contraproductivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici