Membrii Guvernului Cioloş şi-au preluat mandatul în prezenţa lui Iohannis după ce au depus jurământul la Palatul Cotroceni. Iohannis: Nu voi încerca să spun niciodată Guvernului ce să facă sau să-i impun cum să facă - FOTO

Preşedintele Iohannis a fost prezent, marţi seară, la Palatul Victoria, unde a avut loc predarea mandatului de către fostul premier interimar Sorin Cîmpeanu către premierul Dacian Ciloloş. Evenimentul a avut loc la sala în care au loc, în mod obişnuit, şedinţele Guvernului, cu participarea membrilor noului Cabinet.

6693 afișări
Imaginea articolului Membrii Guvernului Cioloş şi-au preluat mandatul în prezenţa lui Iohannis după ce au depus jurământul la Palatul Cotroceni. Iohannis: Nu voi încerca să spun niciodată Guvernului ce să facă sau să-i impun cum să facă - FOTO

Membrii Guvernului Cioloş şi-au preluat mandatul în prezenţa lui Iohannis după ce au depus jurământul la Palatul Cotroceni. Iohannis: Nu voi încerca să spun niciodată Guvernului ce să facă sau să-i impun cum să facă (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Cioloş le-a mulţumit lui Iohannis pentru încredere acordată şi lui Cîmpeanu pentru interimat

Premierul Dacian Cioloş i-a mulţumit, marţi seară, preşedintelui Klaus Iohannis pentru încrederea acordată atunci când l-a desemnat pentru funcţia de prim-ministru şi, totodată, i-a mulţumit premierului interimar Sorin Cîmpeanu pentru colaborare, dar şi pentru felul în care şi-a exercitat mandatul.

"Mi-aţi cerut să vin cu o echipă de independenţi, de specialişti, de oameni ambiţioşi, oameni care şi-au lăsat activităţile în care au investit mult timp şi energie, le-au lăsat deoparte pentru un timp şi au hotărât să vină şi să-şi pună competenţele într-o echipă care, sper eu, să fie în măsură să-şi ducă la bun sfârşit mandatul, misiunea pe care astăzi ne-a dat-o Parlamentul şi pe care dumneavostră aţi oficializat-o. Doresc să vă mulţumesc pentru încrederea pe care mi-aţi acordat-o şi să vă asigur că vom face tot ceea ce ţine de noi ca să fim cât mai deschişi şi cât mai receptivi şi să dăm ceea ce e mai bun din noi pentru a arăta celor care au avut şi au încredere în noi că lucrurile pot să meargă din bine în mai bine în România", i-a spus Dacian Cioloş preşedintelui Iohannis, marţi seara, la Palatul Victoria, la ceremonia în care a preluat mandatul de premier.

Totodată, premierul i-a mulţumit şi fostului prim-ministru interimar Sorin Cîmpeanu pentru colaborare, dar şi pentru modul în care acesta a condus Guvernul în perioada de interimat.

"Doresc să mulţumesc domnului prim-ministru interimar Cîmpeanu pentru modul în care am colaborat în această perioadă, pentru modul în care ne-a sprijinit în această perioadă intensă de formare a echipei guvernamentale şi, sigur, nu în ultimul rând, pentru modul în care şi-a exercitat mandatul până acum", i-a spus Cioloş celui de la care a preluat mandatul de prim-ministru.

La rândul său, Sorin Cîmpeanu le-a urat succes premierului şi echipei sale guvernamentale, el precizând totodată că Guvernul interimar a făcut cu "onestitate ce a ştiut şi ce a putut mai bine".

Iohannis, la Palatul Victoria: Nu voi încerca să spun niciodată Guvernului ce să facă sau să-i impun cum să facă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi seară, la Palatul Victoria, că nu va încerca niciodată să spună Guvernului ce să facă sau să-i impună cum să facă, precizând că membrii Executivului vor găsi în el un partener.

"Astăzi, mai mult ca în zilele trecute, s-a speculat relaţia dumneavoastră cu mine. Eu vreau să vă spun câteva lucruri foarte clar: nu voi încerca niciodată să spun Guvernului ce să facă, nu voi încerca să impun Guvernului niciodată cum să facă. Aveţi toată libertatea şi toată răspunderea, dar în mine veţi găsi oricând, domnule prim-ministru, onoroate doamne ministru, onoraţi domni miniştri, un partener. Eu vreau ca România să funcţioneze bine, pentru asta e nevoie de un Guvern care funcţionează bine şi pentru asta este nevoie de comunicare", a spus Iohannis.

Şeful statului s-a declarat convins că se vor găsi cele mai bune căi de a colabora "pentru a rezolva multele probleme care abia aşteaptă să vină cineva şi să găsească soluţii la ele".

Preşedintele Iohannis a fost prezent, marţi seară, la Palatul Victoria, unde a avut loc predarea mandatului de către fostul premier interimar Sorin Cîmpeanu către premierul Dacian Ciloloş.

Evenimentul a avut loc la sala în care au loc, în mod obişnuit, şedinţele Guvernului, cu participarea membrilor noului Cabinet.

Aceasta este prima dată în mandatul de şef al statului când Klaus Iohannis este prezent în sala de la Palatul Victoria unde se ţin şedinţele Executivului.

La plecare, preşedintele Iohannis le-a urat succes membrilor noului Guvern, dând mâna cu fiecare dintre aceştia.

Prima şedinţă a noului Guvern va avea loc joi, de la ora 10.00, la Palatul Victoria.

Iohannis, la Palatul Victoria: Nu ştiu dacă a existat vreodată un guvern aşa de independent politic

Preşedintele Klaus Iohannis le-a spus, marţi seară, membrilor Cabinetului Cioloş, la Palatul Victoria, unde aceştia au mers să îşi preia mandatul, că vrea să creadă că ”este o premieră un guvern chiar aşa de independent politic”, declarându-se convins că acesta va reuşi să îşi facă bine treaba.

”Nu ştiu dacă a existat vreodată un guvern chiar aşa de independent politic. Vreau să cred că este o premieră care va ajuta România. Am toată convingerea că dumneavoastră veţi reuşi, contrar aşteptărilor unora sau altora, să vă faceţi treaba foarte bine”, le-a transmis Iohannis membrilor Guvernului Cioloş.

El a spus că s-a văzut astăzi în Parlament că şi politicienii şi-au dorit un astfel de guvern.

”Votul covârşitor pe care l-aţi primit a arătat că până şi politicienii, care cel puţin declarativ sunt un pic reticenţi faţă de un guvern independent, nu doar că au acceptat, dar au şi îmbrăţişat această soluţie pentru România în acestă etapă. Este o provocare, dar o provocare frumoasă pe care aţi primit-o şi aveţi şansa să arătaţi cum se poate guverna România bine în acest an complicat şi cu aşteptări foarte mari, aşteptări din partea societăţii, din partea poporului”, a adăugat Klaus Iohannis.

UPDATE Ceremonia de predare-primire a mandatului de prim-ministru a început, în prezenţa lui Iohannis

Ceremonia de predare-primire a mandatului de prim-ministru a început, marţi seară, la Palatul Victoria, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis.

După ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţie a membrilor Guvernului, care a avut loc la Palatul Cotroceni, premierul şi noii miniştri au venit la Palatul Victoria.

La scurt timp a ajuns la Palatul Victoria şi preşedintele Klaus Iohannis.

În cadrul ceremoniei, Dacian Cioloş preia mandatul de la premierul interimar Sorin Cîmpeanu.

UPDATE Premierul Cioloş şi noii miniştri au ajuns la Palatul Victoria cu două microbuze

Premierul Dacian Cioloş şi noii miniştri au ajuns, marţi seară, cu două microbuze, la Palatul Victoria, unde urmează să aibă loc ceremonia de preluare a mandatului de către noul şef al Executivului.

La evenimentul de la Palatul Victoria este aşteptat şi preşedintele Klaus Iohannis.

Fostul premier interimar Sorin Cîmpeanu a sosit la sediul Guvernului cu aproximativ 10 minute înaintea noilor membri ai Cabinetului. Cîmpeanu urmează să-i predea mandatul premierului Cioloş.

Iohannis: Avem o criză de încredere a cetăţeanului în politicianul pe care l-a ales

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, la ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Cabinetului Cioloş, că "societatea se schimbă şi se schimbă aşteptările societăţii şi dacă diferenţa dintre aşteptări şi realitate este prea mare, intervine criza". 

"Avem o criză de încredere a cetăţeanului în politicianul pe care l-a ales. Românii mi-au spus în Piaţă că sunt nemulţumiţi de actuala clasă politică. Politică fără partide nu se poate, dar nici democraţie fără popor nu se poate", a precizat Klaus Iohannis.

"Niciun partid nu a făcut o propunere pentru postul de prim-ministru", a mai spus Klaus Iohannis, precizând cum a ajuns să îl desemneze pe Dacian Cioloş premier.

Klaus Iohannis i-a felicitat pe prim-ministrul Dacian Cioloş şi pe ceilalţi membri ai noului guvern: "Vă felicit pentru că aţi primit un vot hotărât da în Parlament, dar vă felicit pe fiecare pentru curajul de a prelua acest portofoliu. Nu e uşor - politicienii mai devreme sau mai târziu vă vor spune că, de fapt, nu îi reprezentaţi. Este o eroare, o eroare fundamentală. Acest guvern Dacian Cioloş are absolut toată legitimitatea, a primit-o prin votul de învestitură în Parlament. Puteţi să mergeţi drepţi înainte. Este un pas, va dura un an de zile, folosiţi acest an din plin. Doamnelor şi domnilor, un an de zile este puţin, foarte puţin în politică, dar suficient de lung pentru a guverna România bine. Succes!", a mai spus Klaus Iohannis în discursul ţinut cu ocazia ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Cabinetului Cioloş.

UPDATE Toţi ceilalţi membri ai Cabinetului Cioloş au depus şi ei jurământul

UPDATE  Vicepremierii Vasile Dâncu şi Costin Grigore Borc au depus jurământul după premierul Dacian Cioloş 

UPDATE Noul premier, Dacian Cioloş, a depus jurământul ca viitor şef al Guvernului

UPDATE Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a început cu imnul naţional al României

19:00 Ceremonia de depunere a jurământului de către membrii noului Guvern a început, la Palatul Cotroceni

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţie a membrilor Guvernului Cioloş a început, marţi, la Palatul Cotroceni, în prezenţa şefului statului, Klaus Iohannis, şi a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu şi Valeriu Zgonea.

La ceremonia de la Sala Unirii a Palatului Cotroceni sunt de asemenea prezenţi preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, fostul premier interimar Sorin Cîmpeanu, consilierii prezidenţiali.

Miniştrii care au trecut, marţi, de votul Parlamentului, citesc pe rând jurămintele, în cadrul ceremoniei de învestire în funcţie.

Guvernul Cioloş a primit marţi după-amiază votul de încredere al Parlamentului, rezultatul fiind de 389 voturi "pentru", 115 "împotrivă" şi două voturi anulate.

Preşedintele Klaus Iohannis a scris, marţi, pe Facebook, că votul de încredere dat de către Parlament Cabinetului Cioloş este o dovadă că partidele au înţeles că un Guvern de tehnocraţi este acum soluţia cea mai bună pentru România.

Iohannis a mai spus că misiunea noului guvern nu va fi una uşoară, dar are încredere că fiecare membru al echipei guvernamentale va demonstra profesionalism.

"Cabinetul Cioloş va avea o sarcină dificilă, iar îndeplinirea obiectivelor asumate în programul de guvernare nu va fi posibilă fără un sprijin parlamentar consistent. Sunt încrezător că fiecare membru al echipei guvernamentale va trata cu responsabilitate şi profesionalism misiunea care i-a fost încredinţată. Mult succes!", a mai scris preşedintele.

Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat, după votul de încredere acordat de Parlament, că prima şedinţă a guvernului său va avea loc miercuri. El a precizat că orice proiect important va avea consultări cu Parlamentul, în faza de pregătire, şi consultări şi dezbateri publice.

Componenţa Cabinetului este următoarea: viceprim-ministru şi ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri - Costin Grigore Borc, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice - Vasile Dâncu, Ministerul Afacerilor Externe - Lazăr Comănescu, Ministerul Afacerilor Interne - Petre Tobă, Ministerul Apărării Naţionale - Mihnea Ioan Motoc, Ministerul Finanţelor Publice - Anca Dana Dragu Paliu, Ministerul Justiţiei - Raluca Alexandra Prună, Ministerul Fondurilor Europene - Aura Carmen Răducu, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Achim Irimescu, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice - Claudia Ana Moarcăş, Ministrul Energiei - Victor Vlad Grigorescu, Ministerul Transporturilor - Marian Dan Costescu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor- Cristiana Paşca Palmer, Mnisterul Sănătăţii - Patriciu Achimaş-Cadariu, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice - Adrian Curaj, Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională - Marius-Raul Bostan, Ministerul Culturii - Vlad Alexandrescu, Ministerul Tineretului şi Sportului - Elisabeta Lipă, Ministrul delegat pentru Consultare Publica si Dialog Social - Victoria-Violeta Alexandru, Ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni - Dan Stoenescu, Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul - Ciprian Bucu, Şeful Cancelariei Primului Ministru - Ioan Dragoş Tudorache.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici