Ministrul Fondurilor Europene a demisionat. Cioloş: Marţi, probabil, fac o nouă propunere

Ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, a demisionat, au precizat luni surse politice pentru MEDIAFAX.

6838 afișări
Imaginea articolului Ministrul Fondurilor Europene a demisionat. Cioloş: Marţi, probabil, fac o nouă propunere

Ministrul Fondurilor Europene a demisionat (Imagine Freedom House / Mediafax Foto)

Ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, a demisionat, au precizat luni surse politice pentru MEDIAFAX.

Informaţia a fost confirmată de ministru, prin intermediul unui comunicat de presă, Aura Răducu precizând că premierul Dacian Cioloş a fost cel care i-a cerut să părăsească echipa guvernamentală.

"La solicitarea domnului prim-ministru, îmi depun demisia din funcţia de ministru al fondurilor europene. Am acceptat să fac parte din această echipă guvernamentală cu gândul că voi reuşi să introduc o nouă abordare şi un nou tip de management în acest important domeniu al fondurilor europene", se arată în comunicat.

Aura Răducu a spus că mare parte din priorităţile pe care şi le-a propus la minister sunt în curs de realizare, însă premierul este nemulţumit.

Ministrul demisionar precizează că a avut în vedere finalizarea programelor 2007-2013, închiderea proiectelor, realizarea unei rate cât mai mari de absorbţie în special prin includerea unor proiecte retrospective, finanţate numai de la bugetul de stat în perioada 2007-2015, realizarea de analize complexe privind impactul celor 9 ani de politică de coeziune, cu scopul eliminării problemelor şi blocajelor înregistrate, precum şi reducerea neregulilor, îndeplinirea conditionalităţilor ex-ante (politici publice pentru principalele sectoare – educatie, sănătate, transport, gestionarea deşeurilor, etc.) prevăzute în cadrul Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeană, multe cu termene depăşite, creşterea transparenţei în implementarea programelor şi proiectelor europene, informarea cât mai corectă a cetăţenilor privind utilizarea fondurilor europene/publice, precum şi eealizarea împreună cu STS a sistemului informatic integrat de gestionare a programelor şi proiectelor europene (MySMIS 2014) - 2 module principale au fost finalizate, esenţiale pentru depunerea proiectelor.

Aura Răducu a mai precizat că a urnărit simplificarea şi standardizarea procedurilor, a acordurilor de delegare, a ghidurilor, a contractelor de finanţare, a documentelor solicitate beneficiarilor, o comunicare mai bună cu beneficiarii şi sprijin direct, la nivel regional şi local, prin organizarea unui sistem unitar şi profesionist de informare, finalizarea acţiunii de desemnare/acreditare a sistemelor de management şi control pe fiecare program operaţional, atât la nivelul de autoritate de management cât şi la nivel de organisme intermediare; evaluarea performanţelor înregistrate de către fiecare structură, lansarea, împreună cu ministerele sectoriale, a proiectelor pentru perioada 2014-2020 (aproximativ 80% din alocarea UE), precum şi demararea pregătirii proiectelor publice prin îmbunătăţirea normelor şi standardelor de pregătire a documentaţiei, realizarea unui contract de antrepriză clar şi corect pentru lucrări publice; sprijin pentru demararea unor proiecte de mare impact pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării, ca de exemplu: linia de metrou Gara de Nord - Aeroportul Otopeni, ELI-NP, DANUBIUS).

"Priorităţile menţionate sunt în prezent într-un stadiu avansat de implementare şi s-au concretizat prin lansarea, de către Ministerul Fondurilor Europene, a cererilor de proiecte care totalizează peste 40% din alocările programelor gestionate în perioada 2014-2020 – cinci programe în valoare totală de aproximativ 20 miliarde euro din fonduri UE şi cofinanţare naţională (Programul Operaţional Capital Uman, Programul Operaţional Infrastructură Mare, Programul Operaţional Competitivitate, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate)", arată ministrul.

Aura Răducu explică faptul că şi-a dorit ca pe baza experienţei acumulate în peste 20 de ani de gestionare a programelor şi proiectelor europene, şi având în vedere schimbările dorite de societate, să ajute la întărirea capacităţii administrative a ministerului şi la dezvoltarea unei instituţii europene, capabile să asigure coordonarea şi implementarea programelor, corelarea lor cu politicile europene, cu nevoile şi programele naţionale, contribuind totodată la pregătirea României pentru Preşedinţia Consiliului UE in 2019.

Cu toate acestea, la solicitarea premierului, a decis să demisioneze.

"Totuşi, având în vedere nemulţumirile domnului prim-ministru legate de obiectivele pe termen scurt privind activitatea mea, la cererea domniei sale, îmi depun demisia din funcţia de ministru al fondurilor europene. Regret că nu am avut şansa de a duce la bun sfârşit acţiunile propusem, dar ramân un susţinător al politicii de coeziune, al principiilor europene şi al utilizării cât mai eficiente şi profesioniste a fondurilor europene pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării", mai spune ministrul demisionar.

Premierul Dacian Cioloş va înainta preşedintelui Klaus Iohannis propunerea pentru Ministerul Fondurilor Europene, "în perioada imediat următoare".

"Am acceptat demisia doamnei ministru Aura Carmen Răducu. În perioada imediat următoare voi înainta domnului Preşedinte Klaus Iohannis o propunere pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene", se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Cioloş:Am convenit cu Răducu asupra demisiei săptămâna trecută. Marţi, probabil, fac o nouă propunere

Premierul Dacian Cioloş şi-a exprimat aprecierea pentru ministrul demisionar al fondurilor europene Aura Răducu, pentru că ea şi-a folosit expertiza pentru a debloca situaţii pe care le-a găsit "înţepenite", dar a convenit cu aceasta să demisioneze pentru că la acel minister doreşte o nouă abordare

"Am avut o discuţie cu doamna Răducu săptămâna trecută şi am convenit împreună acest lucru. Am apreciat şi apreciez activitatea pe care a desfăşurat-o dânsa până acum, a pornit dintr-o situaţie dificilă acolo la minister, şi-a folosit toată expertiza pe care o are pe fonduri europene pentru a debloca anumite lucruri pe care le-a găsit acolo înţepenite şi legat de pregătirea sistemului MySMIS, şi legat de ghidurile beneficiarilor, şi legat de închiderea perioadei 2007-2013, însă am convenit împreună că în momentul de faţă, acolo la minister, mi-aş dori să trecem la o etapă nouă de abordare şi în condiţiile acestea am acceptat demisia dânsei. O să mă gândesc în cel mai scurt timp, mâine probabil, să fac o nouă propunere şi să mergem cât mai repede înainte", a spus Cioloş, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi, după ce Aura Răducu şi-a anunţat demisia.

Premierul a mai afirmat că, în măsura în care fostul ministru este dispus, pot colabora de pe o altă poziţie.

"I-am spus şi dânsei, sper să putem, în măsura în care dânsa va fi dispusă, să continuăm să lucrăm împreună şi de pe o altă poziţie", a mai spus Dacian Cioloş.

Surse politice au precizat pentru MEDIAFAX că premierul îl va propune pe Cristian Ghinea ministru al Fondurilor Europene. În prezent, Ghinea este consilier al premierului pe afaceri europene.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici