Nemeth Zsolt: Noi credem în învăţământul în limba maghiară din Transilvania

Subsecretarul de stat în Ministerul de Externe ungar Nemeth Zsolt a declarat, la Universitatea Sapientia din Târgu Mureş, unde a primit Premiul "Bocskai Istvan", că reprezentanţii statului ungar cred în învăţământul în limba maghiară din Transilvania, care este "o investiţie" pentru viitor.

865 afișări
Imaginea articolului Nemeth Zsolt: Noi credem în învăţământul în limba maghiară din Transilvania

Nemeth Zsolt (Imagine: Balasz Attila/Mediafax Foto)

Subsecretarul de stat în Ministerul de Externe ungar Nemeth Zsolt a fost, sâmbătă, invitatul de onoare al festivităţii centrale dedicate absolvenţilor de la Universitatea Sapientia, organizate la Târgu Mureş, ocazie cu care a primit Premiul "Bocskai Istvan" - după numele unui principe al Transilvaniei din secolul XVII - constând într-o plachetă şi o diplomă.

Premiul a mai fost acordat, în premieră, de Universitatea Sapientia, anul trecut, premierului Ungariei, Orban Viktor, pentru a recompensa meritele deosebite ale acestuia în dezvoltarea universităţii.

Rectorul Universităţii Sapientia, David Laszlo, a declarat că distincţia i-a fost acordată lui Nemeth Zsolt în semn de recunoaştere a eforturilor şi muncii depuse în interesul unităţii de învăţământ, în timp ce vicepreşedintele Fundaţiei Sapientia, Szilagy Pal, a accentuat contribuţia acestuia la înfiinţarea unităţii de învăţământ şi în ridicarea sediilor de la Miercurea Ciuc, Târgu Mureş şi Cluj-Napoca.

În discursul de mulţumire, Nemeth Zsolt a spus că s-a numărat printre cei care, în urmă cu mai mult de 12 ani, au luptat pentru a obţine autorizarea Universităţii. El a arătat că, în ciuda unora care "n-au avut credinţă" în acest ţel, inclusiv din rândurile comunităţii maghiare, s-a reuşit înfiinţarea şi menţinerea Universităţii Sapientia, cu ajutorul statelor român şi ungar.

El a subliniat că încă există persoane care nu cred în Universitatea Sapientia, criticând, în acest context, şi faptul că nu s-a reuşit înfiinţarea unei "linii maghiare” în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, întrucât există "oameni care nu respectă principiile democraţiei”, din cauza "fricii de concurenţă”.

Nemeth a afirmat că reprezentanţii statului ungar cred în învăţământul în limba maghiară din Transilvania, iar cetăţenii ungari care "cred că acele surse materiale care ajung în Transilvania sunt, de fapt, luate de la ei” trebuie să înţeleagă că sprijinul acordat de statul ungar Universităţii Sapientia reprezintă o investiţie în viitor.

"Trebuie să accentuez că nu este vorba despre sprijin material, este vorba despre o investiţie - o investiţie în comunitatea maghiară, o investiţie în comunitatea europeană, în tinerime, în viitor. Numai răuvoitorii şi cei invidioşi nu cred în aceste principii. Dragi absolvenţi, stimaţi părinţi, în ciuda obstrucţiilor, am reuşit. Sunt persoane care sunt împotriva învăţământului maghiar, dar noi credem în învăţământul în limba maghiară din Transilvania”, a spus Nemeth Zsolt.

Acesta a adăugat că, dacă procesul de învăţământ nu este corespunzător calitativ, "orice universitate va pieri, indiferent de apartenenţă” şi că este important ca un tânăr să aibă viitor pe meleagurile natale.

Nemeth Zsolt a spus că se doreşte ca la Universitatea Sapientia tinerii să fie educaţi în spiritul respectului reciproc şi al valorilor culturale ale altor comunităţi europene, iar pentru îndeplinirea acestor principii vor mai fi făcute investiţii.

"Suntem europeni cu toţii, suntem oameni cu toţii şi cred că ţinuturile noastre europene, inclusiv Ungaria şi România, au valori culturale – şi una dintre marile valori ale acestor comunităţi este multiculturalitatea. Culturile trebuie să trăiască în respect reciproc şi trebuie să credem în această convieţuire, în această comunitate”, a spus Nemeth Zsolt.

El a afăugat, în numele Guvernului ungar, că nu instituţiile, ci societăţile trebuie să fie multiculturale, pentru a putea convieţui în mod paşnic şi că fiecare trebuie să-şi păstreze identitatea culturală, iar popoarele din Bazinul Carpatic "trebuie să aibă propriile instituţii, de la grădiniţă până la universitate”.

Totodată, Nemeth s-a declarat mândru să primească Premiul Bocskai nu numai în numele său, ci al tuturor celor care au luptat pentru realizarea “visului” înfiinţării Universităţii Sapientia.

“Am primit de fapt un premiu simbolic, o coroană a învingătorului. Trebuie să luptăm împreună şi numai dacă reuşim acest lucru putem să ne odihnim zicând că ne-am îndeplinit misiunea. Şi numai atunci vom putea să exclamăm încă o dată: <Am învins!>”, a încheiat Nemeth, în aplauzele sutelor de participanţi.

La festivitate au participat, alături de cadrele universitare şi absovenţi, ambasadorul Ungariei la Bucureşti Fuzes Oszkar, consulul din Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal, primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro T. Tibor, şi preşedintele Consilului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici