Oltean despre prezenţa Regelui în Parlament: Dacă mâine vine regele Cioabă şi ne cere acelaşi lucru?

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări, că i se pare "exagerat" faptul că Regele Mihai se va adresa Camerelor reunite ale Parlamentului, spunând: "Dacă mâine vine regele Cioabă şi ne cere acelaşi lucru?".

876 afișări
Imaginea articolului Oltean despre prezenţa Regelui în Parlament: Dacă mâine vine regele Cioabă şi ne cere acelaşi lucru?

Oltean despre prezenţa Regelui în Parlament: Dacă mâine vine regele Cioabă şi ne cere acelaşi lucru? (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Ioan Oltean a fost întrebat ce atitudine vor adopta parlamentarii PDL când Regele Mihai se va adresa Camerelor reunite ale Parlamentului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"O să îl salutăm, o să rămânem în sală. Nu suntem regalişti, dar suntem oameni care respectăm trecutul acestei ţări şi o să îl salutăm pe Majestatea Sa Regele Mihai", a spus Oltean.

Întrebat cum i se pare ideea ca Regele Mihai să se adreseze Camerelor reunite, Oltean a răspuns: "Mi se pare exagerat. Dacă mâine vine regele Cioabă şi ne cere acelaşi lucru?".

El a revenit apoi cu explicaţii şi a spus că, dincolo de glumă, constituţional, plenului celor două Camere i se adresează şefii de stat sau oameni asemănători ca rang în exerciţiul funcţiei.

"Niciodată din 1990 încoace noi nu am fost puşi în situaţia de a lua o asemenea decizie şi nu am vrut să creăm un precedent. Eu am tot respectul faţă de Majestatea Sa şi consider că merită să i se acorde respectul cuvenit şi că puteam să gândim o altă formă mai bine pusă la punct prin care să celebrăm, să sărbătorim 90 de ani de viaţă a Regelui Mihai. Aşa credem noi pentru a ne feri de precedente care pot fi pe urmă speculate", a spus Oltean.

El a afirmat că, din moment ce majoritatea a decis altfel, PDL se supune majorităţii, parlamentarii săi vot fi prezenţi în sală când Regele se va adresa naţiunii şi vor urmări cu atenţie discursul acestuia.

Parlamentul a aprobat, marţi, propunerea liberalilor de a-l invita pe 25 octombrie pe Regele Mihai într-o şedinţă solemnă a Legislativului, decizia fiind luată cu 203 voturi "pentru", trei voturi "împotrivă" şi 46 de abţineri. Propunerea a fost introdusă pe ordinea de zi a plenului reunit la solicitarea opoziţiei.

Anterior, Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au respins, luni, solicitarea PNL de organizare a unei şedinţe solemne a Parlamentului pentru a celebra aniversarea a 90 de ani de viaţă a Regelui Mihai.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la B1TV, că "bietul ex-rege" a fost atras într-un joc politic cu Dan Voiculescu şi PNL.

Băsescu a menţionat că decizia Parlamentului privind discursul fostului suveran este constituţională, însă a menţionat că el nu va participa, pentru că nu are motiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici