Oprea: Lupta împotriva terorismului este o provocare globală, care cere eforturi unite ale statelor

Lupta împotriva terorismului este o provocare globală, care cere eforturi unite ale statelor, infracţiunile transfrontaliere constituind ameninţări grave la adresa securităţii naţionale a fiecărei ţări, a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, la Conferinţa Regională Interpol.

173 afișări
Imaginea articolului Oprea: Lupta împotriva terorismului este o provocare globală, care cere eforturi unite ale statelor

Gabriel Oprea (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Evenimentele tragice care au avut loc în acest an în Europa au adus în prim-planul discuţiilor tuturor agenţiilor de aplicare a legii noile tipuri de infracţiuni transfrontaliere, care constituie ameninţări grave la adresa securităţii naţionale a fiecărui stat", a spus vicepremierul pentru securitate naţională Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, la Conferinţa Europeană Regională a Interpol, organizată la Bucureşti.

Vicepremierul Gabriel Oprea a precizat că se referă în primul rând la terorism, la fenomenul luptătorilor străini, la traficul ilegal de arme şi la infracţiunile informatice.

"Astăzi, lupta împotriva terorismului este o provocare globală, care cere eforturi unite din partea statelor din întreaga lume. De aceea, Interpol are un rol extrem de important, fiind o platformă strategică pentru schimbul operativ de informaţii între statele sale membre", a adăugat Oprea.

În ce priveşte cooperarea cu Interpol, ministrul Gabriel Oprea a arătat că, anul trecut, România a contribuit la bazele de date ale instituţiei cu peste 1.750.000 de informaţii operative, poliţiştii români au accesat bazele de date de aproape 20 de milioane de ori, iar acest schimb de informaţii a condus, printre altele, la depistarea unor urmăriţi internaţional deosebit de periculoşi.

"În actualul context de securitate, demersurile întreprinse de România, inclusiv la nivelul întăririi parteneriatelor cu principalele organizaţii poliţieneşti internaţionale, consolidează tot mai mult rolul de pilon de stabilitate şi securitate al ţării noastre în regiune", a spus vicepremierul.

Secretarul general al Interpol, Jürgen Stock, că datele Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că aproximativ 20.000 de luptători străini au tranzitat Europa cu paşapoarte furate, mergând către zone de conflict din Orientul Mijlociu.

Jürgen Stock a adăugat că societatea de astăzi se confruntă cu multiple ameninţări la adresa securităţii internaţionale. Oficialul Interpol a precizat că migraţia ilegală, criminalitatea cibernetică şi fluxul de luptători străini sunt "pericole majore la adresa stabilităţii din Europa şi nu numai".

"În faţa unor ameninţări criminale, cum sunt cele care vor fi discutate la această conferinţă, ţara dumneavoastră a demonstrat un angajament puternic către cooperarea poliţienească internaţională printr-o utilizare impresionantă a serviciilor şi instrumentelor globale ale Interpol, pentru a proteja nu doar proprii cetăţeni, ci pe toţi cetăţenii Europei şi ai întregii lumi. Sprijinul continuu al unor ţări cum este România a făcut ca Interpolul să fie organizaţia robustă de luptă împotriva criminalităţii de astăzi", a mai spus Jürgen Stock.

La cea de-a 43-a ediţie a Conferinţei Regionale Europene a Interpol, organizată de Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliţia Română, participă oficiali din cele 50 de ţări din regiunea europeană şi din alte zone ale lumii, precum şi reprezentanţi ai mai multor organizaţii internaţionale, instituţii şi agenţii europene. La ceremonia de deschidere au fost prezenţi, alături de vicepremierul Gabriel Oprea şi de secretarul general al Interpol, Jürgen Stock, şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, precum şi Filippo Dispenza, membru al Comitetului Executiv al Interpol, delegat pentru Europa.

În cadrul conferinţei se discută despre securitatea frontierelor, terorism, criminalitate informatică, corupţie şi despre cooperarea poliţienească.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici