Opoziţia cere desfiinţarea Secţiei Speciale, după raportul GRECO

Liderul PNL Ludovic Orban cere Executivului Dăncilă să se angajeze că susţine desfiinţarea Secţiei Speciale, după publicarea raportului GRECO, iar Consiliului Superior al Magistraturii să abandoneze procedura de instalare în funcţie a noului şef al Secţiei Speciale.

1243 afișări
Imaginea articolului Opoziţia cere desfiinţarea Secţiei Speciale, după raportul GRECO

Orban cere desfiinţarea Secţiei Speciale, după raportul GRECO

"Experţii internaţionali confirmă o dată în plus, în aceeaşi abordare cu cea a Comisiei de la Veneţia şi a Comisiei Europene, faptul că deciziile luate de PSD şi ALDE nu au avut alt scop decât acela de a compromite lupta împotriva corupţiei, independenţa justiţiei şi funcţionarea statului de drept. Acest lucru demonstrează că justeţea argumentelor Partidului Naţional Liberal în cadrul dezbaterilor parlamentare şi a tuturor acţiunilor întreprinse ulterior, precum şi validitatea acuzaţiilor aduse de PNL cu privire la agenda anti-europeană a partidelor de guvernământ", se arată în comunicatul PNl remis MEDIAFAX..

"Faţă de prezenta situaţie, amintim faptul că Partidul Naţional Liberal a iniţiat un proiect de lege pentru desfiinţarea Secţiei Speciale pentru anchetarea magistraţilor, adoptat tacit în Camera Deputaţilor şi aflat în dezbaterea Senatului în calitate de cameră decizională. (...) Solicităm Guvernului României să se angajeze în faţa instituţiilor europene că va susţine acest proiect de lege pentru desfiinţarea Secţiei Speciale şi că va sprijini efectiv implementarea pe deplin şi complet a recomandărilor Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO. Obiectivul ţării noastre trebuie să fie acela de a obţine ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, iar acest lucru este posibil doar prin îndeplinirea standardelor prevăzute în rapoartele Comisiei Europene", se preciează în comunicatul de presă..

Liderul PNL mai cere ca reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii să abandoneze procedura de instalare în funcţie a noului şef al Secţiei Speciale.

Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO) a transmis că România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupţiei exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureştiului de a desfiinţa Secţia specială de investigare a magistraţilor.

Barna: Autorităţile de la Bucureşti au primit nota 2 de la GRECO

Liderul USR, Dan Barna, a scris, marţi, pe Facebook, că autorităţile de la Bucureşti "au primit nota doi de la GRECO" după ce România a implementat o singură recomandare din cele cinci formulate de experţii GRECO în raportul de anul trecut.

"Autorităţile de la Bucureşti tocmai au primit nota doi de la GRECO după ce România a implementat o singură recomandare din cele cinci formulate de experţii GRECO în raportul ad-hoc de anul trecut. Ca urmare a publicării raportului GRECO - sub presiune publică, nu pentru că actualul Guvern ar da doi bani pe transparenţă -, întreaga Românie a putut vedea, încă o dată, ce cred experţii europeni despre aşa-zisa reformă a sistemului judiciar făcută de PSD şi ALDE, care a avut ca scop doar blocarea luptei împotriva corupţiei şi destructurarea sistemului în ansamblu. Negru pe alb, Secţia specială, înfiinţată la comanda lui Liviu Dragnea pentru a-i intimida şi şantaja pe magistraţi, pentru a bloca anchete penale şi pentru a-i scăpa pe unii corupţi de închisoare prin retragerea apelurilor, este catalogată drept o anomalie a sistemului şi se arată că trebuie să fie urgent desfiinţată", a scris, marţi, pe Facebook, preşedintele USR, Dan Barna.

Acesta solicită desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

"USR a depus, acum două săptămâni, un nou proiect de lege pentru desfiinţarea Secţiei speciale, după ce proiectul depus anterior a fost respins de Parlament, prin votul majorităţii la putere, în luna martie. Solicităm din nou PSD, ALDE şi UDMR să accepte desfiinţarea Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor", conchide Dan Barna mesajul său.

George Dircă (USR): Desfiinţarea SIIJ trebuie să aibă loc în cât mai scurt timp

Senatorul USR George Edward Dircă a scris, pe Facebook, că, drept urmare a răspunsului GRECO la sesizarea DNA privind OUG 7, Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) trebuie desfiinţată pentru că rolul ei este în interesul PSD şi nu al Justiţiei.

"Am solicitat publicarea celor două rapoarte GRECO şi, cu o întârziere de câteva săptămâni, Guvernul a decis ca acestea să fie prezentate atât în română, cât şi în engleză. Însă publicarea acestor documente nu este un obiectiv în sine, iar motivul pentru care noi am solicitat ca materialele GRECO să poată fi accesibile oricui a fost tocmai înlăturarea oricăror dubii sau semne de întrebare privitoarea la recomandările formulate. Răspunsul GRECO la sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind OUG 7 şi, mai exact, înfiinţarea Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie confirmă punctul de vedere al Uniunii Salvaţi România: Secţia specială trebuie desfiinţată pentru că rolul său nu a fost unul în interesul Justiţiei, ci al Partidului Social Democrat", a scris, marţi, pe Facebook, senatorul USR.

Acesta a mai transmis că, prin publicarea raportului GRECO, Ministerul Justiţiei recunoaşte caracterul obligatoriu al recomandărilor Grupului de State împotriva Corupţiei.

"USR a depus oricum o propunere legislativă pentru desfiinţarea SIIJ, însă prin publicarea acestor două rapoarte astăzi, Ministerul Justiţiei recunoaşte caracterul obligatoriu al recomandărilor GRECO şi, indiferent de presiunea exercitată de PSD, trebuie să le pună în aplicare. Astfel, dacă Guvernul Dăncilă nu intenţionează să retragă România din Grupul Statelor Împotriva Corupţiei, atunci desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie trebuie să aibă loc în cât mai scurt timp, iar ministrul Justiţiei, Ana Birchall, trebuie să ofere garanţii în acest sens şi să anunţe calendarul punerii în aplicare a recomandărilor din rapoarte", a mai scris Dircă.

România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupţiei, transmite Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO), exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureştiului de a desfiinţa Secţia specială de investigare a magistraţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici