Premierul interimar, despre OUG pentru anticipate: Să respingem în absurd fără explicaţii arată o lipsă de raţiune

  • Ludovic Orban a declarat că i se pare absurd gestul respingerii ordonanţei de urgenţă care reglementează alegerile
  • Premierul a adăugat că există riscul să nu poată fi respectat termenul pentru organizarea alegerilor
  • Ordonanţa de urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată pe 3 ianuarie
90 afișări
Imaginea articolului Premierul interimar, despre OUG pentru anticipate: Să respingem în absurd fără explicaţii arată o lipsă de raţiune

Premierul interimar, despre OUG pentru anticipate: Să respingem în absurd fără explicaţii arată o lipsă de raţiune

„Să fie foarte clar că există o procedură de dezbatere şi adoptare, deocamdată este în comisia juridică de la Senat şi e foarte clar că la Senat există un grup Ultras al PSD care nu mai are nicio urmă de raţiune şi de bun simţ, care dă votul orbeşte, fără să analizeze actele normative. OUG privind alegerile parlamentare este o ordonanţă care aduce foarte multe îmbunătăţiri procesului electoral, care întăreşte drepturile cetăţenilor, care permite o reprezentare corectă a Disporei, conforme cu numărul celor care votează, numărul cetăţenilor români cu drept de vot care muncesc în străinătate înregistraţi”, a afirmat, marţi, Ludovic Orban.

El a mai explicat că „este o ordonanţă care permite extinderea procedurilor de la prezidenţiale care au permis românilor din Diasporă să îşi exprime votul fără niciun fel de constrângere şi la alegerile parlamentare şi care, de asemenea, reglementează situaţia alegerilor anticipate care nu era reglementată în legea adoptată în 2015

„Să respingem în absurd fără niciun fel de explicaţii o reglementare de care e nevoie, o reglementare indispensabilă pentru asigurarea procesului electoral în bune condiţii în cazul alegerilor anticipate arată o lipsă totală de raţiune”, a completat liderul PNL.

Premierul a mai spus că există riscul, în cazul în care nu e adoptată această ordonanţă să nu poată fi respectat termenul prin care să poată fi organizate alegerile, după ce Klaus Iohannis va dizolva Parlamentul.

„Există riscul ca dacă nu se adoptă această ordonanţă să nu se poată respecta termenul constituţional de 90 de zile, termen obligatiu impus de Constituţie pentru organizarea alegerilor din momentul în care preşedintele dizolvă Parlamentul”, a conchis Orban.

Ludovic Orban a participat, marţi seara, la un eveniment organizat de Asociaţia Comunelor din România (ACoR).

Comisia juridică a Senatului a adoptat, marţi, raport de respingere pe ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate. Senatul este primă cameră sesizată pe actul normativ care se află în Parlament în procedură de urgenţă.

Senatul are pe ordinea de zi a plenului de miercuri, de la ora 11.00, şi acest act normativ pe care comisia juridică a dat raport de respingere.

Ordonanţa de urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată pe 3 ianuarie, fără avizele Consiliului Legislativ.

Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora, dublarea numărului de parlamentari de diaspora.

De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfăşurării acestora se stabileşte cu cel puţin 50 de zile înaintea votării faţă de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent.

În plus, alegătorii pot vota oriunde se află în ţară la alegerile parlamentare. Ordonanţa de urgenţă pentru alegerile anticipate a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial, după ce mai întai a ajuns la Senat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici