Parlamentarii se pregătesc să intre în Centrul pentru interceptări, lăsat de Cioloş la SRI. Deputat PSD: „Tehnocraţii nu stăpânesc acest domeniu”

Ordonanţa interceptărilor intră luni în dezbaterea Parlamentului. Pe masă cu actul normativ adoptat de mai bine de o săptămână de Guvern, senatorii şi deputaţii îşi fac planul de bătaie. Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spune că ordonanţa trebuie respinsă pentru că guvernul nu poate modifica legislaţia referitoare la drepturile şi libertăţile fundamentale.

Parlamentarii se pregătesc să intre în Centrul pentru interceptări, lăsat de Cioloş la SRI. Deputat PSD: „Tehnocraţii nu stăpânesc acest domeniu” (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)

O altă problemă ar fi Centrul Naţional pentru Interceptarea Comunicaţiilor, mulţi parlamentari susţinând ideea unei entităţi independente pentru interceptări. „Pot să vă spun că sunt lucruri care nu pot fi puse în aplicare, sunt numai teoretice, probabil, ca să zic aşa, tehnocrate. Iar eu cred că tehnocraţii nu stăpânesc acest domeniu”, este concluzia senatorului PSD, DDaniel Savu membru al Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, scrie Gândul.

Interceptările agită apele în politica din România în continuare. Cu ordonanţa adoptată de Guvern pe masă, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cere respingerea actului normativ pe motiv de neconstituţionalitate şi iniţierea unei legi privind supravegherea tehnică.

„Prevederile constituţionale sunt extrem de clare: nu se poate modifică prin OUG legislaţia referitoare la drepturile şi libertăţile fundamentale. Ar fi o greşeală imensă a Parlamentului dacă ar intră în discuţie pe ordonanţă. Ordonanţă trebuie respinsă, iar din conţinutul ei putem să luăm acele texte pe care le considerăm oportune şi să mergem mai departe cu o propunere legislativă care să reglementeze situaţia interceptărilor”, a spus Tăriceanu.

Şeful Senatului susţine că este nevoie de crearea unei autorităţi independente de interceptare.

„Soluţia este recurgerea la crearea unei autorităţi independente de interceptare, aşa cum a fost prevăzută în proiectul de lege privind legile securităţii naţionale din 2007. Proiectul, după cum ştiţi, a fost depus în parlament. Atunci când eram prim ministru, am dat punctul de vedere al Guvernului, care prevedea un lucru foarte clar: interceptările pe securitate naţională să fie făcute de SRI, pe contraterorism, pe crimă organizată, urmând ca restul să fie făcute de cei care ua obligaţia să adune probe judiciare, de autorităţiţe judiciare - procuratură şi poliţia judiciară. Proiectul a avut un parcurs complicat la Parlament, a durat foarte mult, a fost blocat. Şi atunci serviciile (secrete - n.r.) voiau mai multă putere, ceea ce este greşit - puterea fără control din partea societăţii, fără control civil, vedem unde duce, la excese şi la abuzuri", a susţinut Tăriceanu, nemulţumit de Centrul pentru interceptări, rămas la SRI.

Ideea unei structuri autonome este susţinută şi de senatorul PSD Ioan Chelaru, care a spus pentru Mediafax că, de fapt, societatea civilă este cea care ar trebui să controleze această autoritate care să facă ascultarea telefoanelor. „Indiferent unde funcţionează, centrul de interceptări trebuie să aibă o autoritate şi o autonomie şi trebuie pus sub controlul societăţii civile, în principal, dar oricum sub controlul unei autorităţi care nu are nici caracter politic şi care nu este parte a niciunei puteri a statului", a arătat Chelaru.

De altfel, pesedistul Georgian Pop, şeful comisie parlamentare pentru controlul SRI, nu exclude ideea.

„Dacă în perioada următoare, în urma unei dezbateri serioase la care să participe politicieni, reprezentanţi ai sistemului de justiţie, reprezentanţi ai asociaţiilor de magistraţi, mass-media, societatea civilă, găsim o formulă consensuală, e de preferat să fie o formulă consensuală, în care stabilim că se înfiinţează în România un alt centru sau o altă platformă pentru punerea în executare a interceptărilor din zona judiciară, sigur că totul este în regulă, este o decizie politică şi asumată, să se facă un nou centru”, a spus pentru gândul Georgian Pop.

Citeşte continuarea pe  Gândul.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 1 comentarii
Taguri:
interceptari ,
parlamentari ,
ciolos ,
SRI
COMENTARII
  • Calin Popescu Tariceanu 21 mar 2016

    Va avertizez: nu aveti dreptul sa imi luati libertatea la furt. Vrem sa furam linistiti in continuare, eu si baietii mei. Centrul de Interceptari trebuie sa ne apartina ca sa putem fura sub acoperire. Nimeni nu are dreptul sa ne opreasca aceste libertati fundamentale. Jos guvernul!

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Momentul în care audienţele au luat-o razna. Scene memorabile în direct. „Am un talent deosebit!”