Petiţie comună a UDMR şi PPMT către MAI în urma incidentelor petrecute de Ziua Maghiarilor

Preşedinţii filialelor judeţene Cluj ale UDMR şi PPMT au adresat, vineri, o petiţie comună ministrului de Interne, Carmen Dan, prin care îi cer să verifice comportamentul jandarmilor de 15 martie de la Cluj-Napoca şi dacă purtarea steagului Transilvaniei este sau nu legală, transmite corespondentul

1598 afișări
Imaginea articolului Petiţie comună a UDMR şi PPMT către MAI în urma incidentelor petrecute de Ziua Maghiarilor

Petiţie comună a UDMR şi PPMT către MAI în urma incidentelor petrecute de Ziua Maghiarilor

Potrivit petiţiei transmisă, vineri, ministrului de Interne, Carmen Dan, de către liderii filialelor judeţene Cluj ale UDMR şi PPMT, în municipiul Cluj-Napoca a avut loc de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni „un caz nefericit cauzat de Jandarmeria Română, Gruparea de Jandarmi Mobilă la manifestarea festivă organizată de către UDMR Cluj”.

„Subsemnaţii Soós Sándor, preşedinte al PPMT Cluj, şi Csoma Botond, preşedinte al UDMR Cluj, formulăm prezenta petiţie prin care vă solicităm punctul de vedere oficial şi baza legală în situaţia din data de 15 martie, de Ziua Naţională a Maghiarilor de Pretutindeni, când, în municipiul Cluj-Napoca, a avut loc un caz nefericit cauzat de Jandarmeria Română, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca la manifestarea festivă organizată de către UDMR Cluj. Preşedintele PPMT Cluj, Soós Sándor, preşedintele PPMT Cluj-Napoca, Fancsali Ernő şi alţi colegi de-ai lor au participat la eveniment într-un mod paşnic, purtând steagul Transilvaniei, le cărui simboluri se regăsesc şi în stema României. Jandarmii, invocând solicitarea organizatorilor pentru înlăturarea persoanelor şi a steagurilor, solicitare care a fost negată de către organizatori, au oprit, au legitimat şi au dat amenzi şi avertismente, creând, astfel, conflict între organizatori şi participanţi”, se arată în documentul citat.

Liderii celor două filiale au menţionat că şi în anul 2016 s-au întâmplat cazuri asemănătoare, „iar atunci organele au susţinut faptul că purtarea steagului Transilvaniei ar constitui infracţiune, constând în aceea că steagul Transilvaniei ar fi de natură să incite la ură şi discriminare”.

„La acea dată a fost trimisă o petiţie către Poliţie, prin care s-a cerut lămurirea comportamentului abuziv al poliţiştilor, la care am primit un răspuns fără a conţine observaţii concrete. Prin faptul că unii participanţi au fost îndepărtaţi din mulţime şi reţinuţi de către organe în vederea legitimării şi obligării de a nu purta în continuare la eveniment steagul Transilvaniei, persoanele au fost împiedicate să participe la evenimentul comemorativ, astfel au fost încălcate mai multe drepturi constituţionale”, se mai arată în documentul citat.

Csoma Botond şi Soos Sandor au cerut ministrului de Interne clarificări în ceea ce priveşte comportamentul şi măsurile luate de către jandarmi, dacă au fost oportune şi legale, şi în ce măsură purtarea steagului Transilvaniei de către persoane care se simt reprezentate de către simbolurile acestuia este sau nu este legală.

Un tânăr, membru PPMT, a fost amendat de jandarmi cu 500 de lei, miercuri, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, pentru că purta steagul neoficial al Transilvaniei la manifestările comemorative de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni de la Cluj-Napoca. O altă persoană a primit avertisment.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici