Plângere penală pe numele lui Arafat şi a şefilor IGSU după noile filmări de la Colectiv

O plângere penală a fost formulată de grupul civic Reset pe numele şefului DSU, Raed Arafat, şi a şefilor IGSU, Orlando Şchiopu şi Mihai Guţă, în urma noilor filmări apărute la patru ani după tragedia de la Colectiv şi care surprind organizarea haotică a primului echipaj sosit la faţa locului.

3204 afișări
Imaginea articolului Plângere penală pe numele lui Arafat şi a şefilor IGSU după noile filmări de la Colectiv

Plângere penală pe numele lui Arafat şi a şefilor IGSU după noile filmări de la Colectiv

Reprezentanţii Grupului Civic Reset au anunţat, vineri, că, în urma noilor imagini video cu primele minute ale intervenţiei în cazul Colectiv, au decis să formuleze un denunţ împotriva conducerii IGSU şi a lui Raed Arafat, „pentru încălcarea articolului 275 alin. 1 din Codul Penal”: „Sustragerea, distrugerea, reţinerea, ascunderea ori alterarea de mijloace materiale de probă sau de înscrisuri, în scopul de a împiedica aflarea adevărului într-o procedură judiciară, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani”.

„Considerăm că privarea anchetatorilor de imaginile apărute în presă reprezintă un caz de obstrucţionare a justiţiei şi motiv suficient pentru începerea urmăririi penale a celor de mai sus. Am ştiut cu toţii cât de haotică a fost intervenţia, am suspectat din primul moment lipsa de profesionalism şi de empatie a <salvatorilor>, iar probele video au confirmat bănuielile noastre. Totodată, constatăm, încă o dată, că statul nu ne poate sări în ajutor nici măcar printr-un exerciţiu de compasiune faţă de un muribund. Suntem singuri şi ne avem doar pe noi ! Ne-am demonstrat că strigătul nostru de furie şi solidaritatea noastră pot (re)construi ţara în care vrem să trăim”, spun reprezentanţii Reset pe pagina de Facebook.

Plângerea este adresată procurorului şef, Bogdan Licu.

Jurnaliştii de la Libertatea au publicat, joi, un filmuleţ de aproximativ 21 de minute, despre care spune că a fost furnizat de un ofiţer de pompieri, în iar în imagini se observă modul în care primul echipaj sosit la Clubul Colectiv a acţionat, fiind văzuţi şi civili care ajută la transportarea răniţilor.

Totodată, poate fi observată intervenţia haotică a pompierilor depăşiţi de situaţie, pe fundal o persoană strigând: „Nu mai staţi, să scoatem oamenii afară!”. În film apare şi solistul Adrian Despot, care ajută la transportarea răniţilor.

Pe pagina sa de Facebook, şeful DSU, Raed Arafat a precizat că nu ştia despre acest filmuleţ.

„Ca sa nu gresesc, sa nu-mi scape ceva, am verificat, l-am sunat si pe ofiterul respectiv (care i-ar fi furnizat un CD cu filmarea. n.r.), fiind pensionar, sa-l intreb daca mi-a lasat un CD candva cu un filmulet despre Colectiv iar acesta, ca si mine, nu stia nimic de aceasta informatie”, a scris Raed Arafat.

Şeful DSU a mai precizat că „lucrurile nu pot fi perfecte”.

„Nu stiu ce greseli am comis in prima noapte. Ca si oricare interventie la o catastrofa, lcuruile nu pot fi perfecte niciodata, insa daca este sa vorbim de greseli trebuie sa inteleg despre ce greseli vorbeste dansul si sper sa nu fie vorba de cele mentionate in raportul corpului de control al PM pentru ca la acuzatiile din raportul respectiv am raspuns printr-un raport amplu care se gaseste pe site-ul DSU”, a mai scris Arafat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici