Ponta: Dacă Băsescu nu convoacă CSAT pe criza din Ucraina, îl convocăm noi luni / Băsescu: CSAT nu e club de dezbatere

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică, că în situaţia în care preşedintele Traian Băsescu nu va convoca CSAT pentru analizarea crizei din Ucraina, atunci convocarea va fi făcută de el, în calitate de vicepreşedinte, şi ceilalţi miniştri membri ai acestei structuri, în cursul zilei de luni.

1487 afișări
Imaginea articolului Ponta: Dacă Băsescu nu convoacă CSAT pe criza din Ucraina, îl convocăm noi luni / Băsescu: CSAT nu e club de dezbatere

Ponta: Dacă Băsescu nu convoacă CSAT pe criză din Ucraina, îl convocăm noi luni (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

„Luni la ora 11.00 avem o întâlnire la ministerul Apărării, facem analiza apropos de alocarea resurselor financiare şi după aceea vom cere - eu sunt vicepreşedinte al CSAT - vom cere o discuţie în CSAT pe această temă", a spus Ponta.

El a precizat că ultima şedinţă a CSAT a fost în 27 martie.

"De atunci a trecut o lună şi jumătate şi în fiecare zi se întâmplă ceva rău în Ucraina, conflictul se apropie de graniţele noastre, Odesa e la o sută şi ceva de kilometri, şi dacă eşti un lider responsabil şi serios al României nu poţi să zici că am discutat în marite, păi în martie nu mai seamănă nimic cu ce e acum şi dacă preşedintele nu va convoca CSAT, îl vom convoca noi, bineînţeles", a spus Ponta.

Întrebat când are de când să facă această convocare a CSAT, Ponta a răspuns: "Noi putem face solicitarea, după care data efectivă o stabileşte preşedintele".

Legea CSAT prevede că această structură poate fi convocată de şi la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul membrilor săi.

Situaţia Ucrainei s-a discutat demult în CSAT, dar premierul Victor Ponta nu şi-a dat seama când, a declarat, sâmbătă seara, preşedintele Traian Băsescu, solicitat să comenteze faptul că premierul a precizat că va propune acest subliect la viitoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

"S-a discutat demult, da' (premierul - n.r. ) nu şi-a dat seama când", a precizat, sâmbătă seara, la ieşirea dintr-un restaurant, preşedintele Traian Băsescu, rugat să comenteze faptul că premierul Victor Ponta a declarat că la prima şedinţă a CSAT va propune să se discute despre situaţia Ucrainei.

Băsescu: CSAT nu e club de dezbatere, fac apel la premier să nu terfelească această instituţie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că face apel la premierul Victor Ponta să nu terfelească CSAT, care nu e "un club de dezbatere" şi i-a cerut să depună, chiar şi în noaptea aceasta, o strategie pe situaţia din Ucraina, dacă vrea convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Întrebat despre solicitarea lui Victor Ponta de a se convoca CSAT-ul, pe situaţia din Ucraina, preşedintele a spus: "Dacă premierul doreşte să introducă în regim de urgenţă această problemă, să tramsmită secretariatului CSAT un material, este obligaţie, din regulamentul de funcţionare al Consiliului”, a spus preşedintele Băsescu.

El a precizat că îi este foarte greu să găsească motivaţile declaraţiilor premierului, privind nevoia unei strategii privind situaţia din Ucraina, care să fie discutată în şedinţă CSAT.

"Vorbeşte de dragul de a vorbi. Aştept să depună această strategie, pentru a fi analizată de toţi membrii CSAT, din după care putem convoca CSAT-ul. Deocamdată , premierul nu a depus nicio strategie, şi conform regulii, în afară de situaţii excepţionale, nu poţi să convoci CSAT-ul fără a avea documentele pregătite şi distribuite, pentru a fi studiate, înainte de şedinţă. Aştept să depună strategia la CSAT, inclusiv în noaptea asta, iar eu de dimineaţă vă anunţ în fiecare zi dacă a depus-o sau nu", a spus Traian Băsescu.

Preşedintele l-a acuzat pe premierul Victor Ponta, precizând că acesta confundă CSAT cu şedinţele Guvernului, unde "vine Ruşanu cu Chiţoiu, cu o Ordonanţă, o semnează fără avize, fără să o cunoască ceilalţi membri ai Guvernului, vorbim de celebra Ordonanţă ASF". 

Potrivit şefului statului, instituţia care se numeşte Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a funcţionat până acum extrem de riguros.

"Eu fac un apel public la premier să nu terfelească această instituţie, a mai încercat să o facă dar nu îi voi permite, trebuie să se conformeze rigorilor", a declarat preşedintele Băsescu.

Traian Băsescu a continuat: "Era elegant să mă sune, să îmi spună: Domnule preşedinte, am următoarele frământări metafizice", şi a adăugat că premierul Victor Ponta face campanie electorală.

"Mă tem că putem tensiona populaţia, şi că va introduce această temă de securitate naţională într-o dezbatere electorală derizorie. Nu voi permite aşa ceva, oricât de agresiv ar fi premierul, în a aduce astfel de teme extrem de sensibile, în care fiecare cuvânt al unui demnitar este luat în considerare", a arătat Traian Băsescu. 

Şeful statului a ţinut să menţioneze că instituţiile statului furnizează decidenţilor cel puţin una sau două informări pe situaţia din Ucraina, pe zi.

"Aici vom găsi un premier care a abandonat guvernarea pentur campanie. Nu vreau să îl jignesc, dar CSAT-ul nu e club de dezbatere. (..) Dacă premierul doreşte să introducă în regim de urgenţă această problemă, să transmită Secretariatului CSAT un matarial, este obligaţie din regulamentul de funcţionare", a spus Traian Băsescu.

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici