Ponta, despre moţiune: E normal. Ce este total nedemocratic este ca Iohannis să facă plângeri penale

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Sibiu, referitor la moţiunea de cenzură a ACL, că este un exerciţiu democratic pe care şi PSD l-a folosit când era în opoziţie, însă "total nedemocratic şi total neserios” este ca primarul Klaus Iohannis să facă plângeri penale altor primari.

340 afișări
Imaginea articolului Ponta, despre moţiune: E normal. Ce este total nedemocratic este ca Iohannis să facă plângeri penale

Victor Ponta (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Victor Ponta a fost întrebat, într-o conferinţă de presă la Sibiu, ce părere are despre moţiunea de cenzură a ACL, răspunzând că este un lucru "normal”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"E normal, este un exerciţiu democratic. E prevăzut în Constituţie. Şi noi, când eram în opoziţie, făceam moţiuni de cenzură. Ce este total nedemocratic şi ceea ce este total neserios, din punctul meu de vedere, este ca un primar ca domnul Iohannis să depună plângeri penale împotriva altor primari. Asta nu e corect şi asta nu e democratic”, a răspuns Victor Ponta.

Acesta a adăugat că şi Traian Băsescu depunea plângeri şi că îl "supără" să vadă că Iohannis recurge la astfel de gesturi.

"Aşa făcea Băsescu şi mă supără să văd că domnul Iohannis face ca Băsescu, plângeri penale. Primarii îşi fac treaba faţă de comunitatea lor, au ei cine să le facă plângeri penale, tot felul de prieteni de prin comunităţile lor. Le mai facem şi noi...noi trebuie să-i protejăm. Mi se pare profund incorect asta. Cu moţiunea de cenzură e în regulă", a spus premierul.

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a anunţat, vineri, că ACL depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta, acuzând că, prin promovarea unor acte normative, se urmăreşte fraudarea alegerilor prezidenţiale.

Potrivit lui Iohannis, moţiunea semnată de 171 de parlamentari, a fost depusă la Parlament.

El a arătat că toate acţiunile Guvernului din ultima vreme dovedesc intenţia clară de fraudare masivă a alegerilor.

Klaus Iohannis a spus că Victor Ponta "a pus la cale un plan concertat" care urmăreşte fraudarea alegerilor din această toamnă şi că pentru acesta câştigarea alegerilor prezidenţiale "are un pariu cu baronii PSD, pe care nu-şi permite să-l piardă".

El a arătat că Victor Ponta "s-a folosit de instrumentul ordonanţelor de urgenţă" pentru a-şi crea un avantaj electoral, dând ca exemplu OUG 45 şi 55.

Moţiunea de cenzură se intitulează ”Victor Ponta pune în pericol statul de drept! Opriţi fraudarea alegerilor de către PSD!”. Documentul cuprinde 12 pagini.

Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a început urmărirea penală "in rem", pentru abuz în serviciu, în cazul plângerii preşedintelui PNL, Klaus Iohannis, formulată pe numele vicepremierului Liviu Dragnea, pentru iniţierea OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici