Ponta despre scandalul de plagiat: Şi ultimul copil îşi dă seama cine îmi spunea "dottore". Dacă am greşit, renunţ la titlul de doctor

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi dimineaţă, întrebat dacă scandalul de plagiat în care este implicat a fost regizat de la Cotroceni, că "şi ultimul copil îşi dă seama" cine îi spunea "dottore", el precizând că fostul ministru Daniel Funeriu este sursa anonimă.

5174 afișări
Imaginea articolului Ponta despre scandalul de plagiat: Şi ultimul copil îşi dă seama cine îmi spunea "dottore". Dacă am greşit, renunţ la titlul de doctor

Ponta despre scandalul de plagiat: Şi ultimul copil îşi dă seama cine îmi spunea "dottore" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat dacă scandalul de plagiat este regizat de Cotroceni, Ponta a răspuns: "Cred că şi ultimul copil îşi dă seama cine mă tot făcea «dottore, dottore» şi cine a adus sursa anonimă. Funeriu e sursa anonimă”.

Premierul l-a acuzat pe consilierul prezidenţial Daniel Funeriu că a mers la Munchen, unde s-a fi întâlnit cu reprezentantul revistei Nature, căruia i-ar fi transmis, în calitate de "sursă anonimă", acuzaţiile de plagiat la adresa sa.

Ponta a spus că a fost nevoie de acest "aranjament" legat de plecarea lui Funeriu la Munchen întrucât jurnaliştii români nu au admis să se bage "în această mizerie" şi să publice în ţară acuzele de plagiat.

"Apreciez că nimeni din presa română nu a acceptat direct să se bage în această mizerie şi a fost nevoie de acest aranjament al lui Funeriu, care a mers la Munchen, s-a întâlnit cu reprezentantul revistei la Muchen, le-a spus că el e sursa anonimă. E ca «B.D. la munte şi la mare»", a spus Ponta.

Ponta: Băsescu are informaţii despre mine de la un serviciu plătit din bani publici

Întrebat de unde ştie de deplasarea lui Funeriu la Munchen, Ponta a răspuns: "De unde are şi Traian Băsescu informaţii despre mine".

Ponta a spus că Funeriu "a executat un ordin" atunci când a plecat la Munchen şi a precizat că nu este supărat pe el.

"Săracul! El are o sarcină. Nu poţi să te superi pe cel care execută ordine. Eu nu mă lupt cu cei care execută, mă lupt cu cei dau ordinul", a spus Ponta, răspunzând astfel unei întrebări legate de posibilitatea de a-l da în judecată pe Funeriu pentru calomnie.

Ponta a susţinut că Traian Băsescu deţine informaţii despre persoana sa de la un serviciu care se ocupă de acest lucru şi care este plătit din bani publici.

"Traian Băsescu are un serviciu care se ocupă de asta. E plătit din banii publici. Sigur că mă enervează", a spus Ponta.

El a precizat că informaţiile sale despre deplasarea lui Funeriu ar proveni tot de la serviciile de informaţii.

"Am şi eu, din umila funcţie pe care o ocup, am acest - nu aşa mult - acces la aceste inofrmaţii. Funeriu i-a căutat pe oamenii din presa română, iar «Natura» spunea că i-a spus un anonim (despre plagiat - n.r.), nu că au constatat ei", a mai spus Ponta.

Ponta: Renunţ la titlul de doctor dacă se stabileşte că am greşit cu bibliografia

Premierul a adăugat că va renunţa la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei, că a greşit trecând la sfârşitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, şi nu în subsolul paginii.

"Mă prezint la comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei. Sunt gata să dau toate explicaţiile necesare. Sunt gata să răspund dacă trebuia să pun la subsolul paginii bibliografia", a spus Ponta.

El a spus că nu ştie care este sancţiunea pentru o astfel de greşeală şi a precizat că va întreba comisia de specialitate.

"O să întreb comisia. Sper să mă cheme. Pe Mang nu l-a chemat nimeni, şi parcă tot «Natura» l-a descoperit pe Mang. Aşa e: Funeriu - Natura. Dacă nu trebuia să trec la bibliografie, ci în josul paginii, sunt gata să-mi asum. Nu ştiu care e sancţiunea, o accept", a spus Ponta.

Întrebat dacă prin asumarea erorii are în vedere demisia, Ponta a replicat: "Demisia din funcţia de doctor?".

Întrebat dacă are de gând să demisioneze din funcţia de premier, aşa cum au făcut şi alţi demnitari străni acuzaţi de plagiat, Ponta a spus că va demisiona din această demnitate în momentul în care va face ceva împotriva intereselor României sau ale unei persoane.

Ponta a mai spus că oricând ar renunţa la titlul de doctor, dacă i se va cere de către comisia de specialitate, ca urmare a chestiunii privind bibliografia.

"Nu ţin la acest titlu. Nu ma boala titlurilor. Titlul de doctor nu-mi aduce niciun beneficiu. Nu predau la facultate, nu primesc un leu în plus. Dacă e o problemă, nu ţin foarte mult. Până când preşedintele Băsescu nu a atras atenţia că sunt doctor în Drept, nu cred că m-aţi auzit făcând caz de această titulatură", a spus Ponta.

El a precizat că la Drept e mai dificil să inventezi lucruri, poţi doar să scrii despre instituţii care există deja şi a admis că a consultat şi s-a inspirat din lucrările trecute în bibliografie.

"Cel pe care sunt acuzat că i-am plagiat o lucrare - ambasadorul Ion Diaconu - e cel care a scris o prefaţă extrem de elogioasă la lucrarea mea de doctorat. În urmă cu zece ani habar nu aveam că o să ajung prim-ministru şi că Traian Băsescu o să-mi însceneze chestia asta. Nu aveam de unde să ştiu cu ce se va ocupa preşedintele ţării", a spus Ponta.

El a arătat că îi va înmâna preşedintelui Băsescu un exemplar din teza sa de doctorat intitulată "Curtea penală internaţională", cu următoarea dedicaţie: "Mai încercaţi, de data asta nu a ţinut".

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

Nici revista Nature, nici Frankfurter Allgemeine Zeitung nu au publicat, până la această oră, părţile din text vizate de acuzaţia de plagiat.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, că este pregătit să se supună verificărilor oricărei instituţii în ceea ce priveşte acuzaţiile de plagiat în cazul tezei de doctorat şi a afirmat că este jenant să se insinueze că l-a plagiat pe profesorul care i-a scris chiar prefaţa lucrării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici