Ponta: Franţa şi Germania neîndreptăţesc România

Preşedintele PSD, Victor Ponta, susţine că Franţa şi Germania neîndreptăţesc România prin cererea de amânare a intrării în Schengen, menţionând că s-a ajuns la această decizie politică doar ca urmare a lipsei de seriozitate a lui Traian Băsescu în relaţia directă cu Nicholas Sarkozy şi Angela Merkel

17 afișări
Imaginea articolului Ponta: Franţa şi Germania neîndreptăţesc România

Ponta: Franţa şi Germania neîndreptăţesc România (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Am luat act cu dezamăgire de decizia autorităţilor franceze şi germane de a cere, în mod oficial, amânarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, programată pentru martie 2011. Conform evaluărilor de până la acest moment, România şi-a respectat angajamentele. Cererile adresate de cele două state către Comisia Europeană nu sunt corecte şi nu ţin cont de paşii făcuţi de România pentru a îndeplini criteriile de aderare la Spaţiul Schengen", se arată într-un comunicat al PSD semnat de Victor Ponta.

El precizează că faptul că nici Franţa, nici Germania nu fac referire la criteriile tehnice, dar aduc în discuţie alte probleme, care sunt avute în vedere de Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Uniunii Europene, confirmă că decizia de aderare la Spaţiul Schengen este una politică.

"Chiar şi aşa, amintesc însă faptul că Parlamentul European - singura instituţie în care am reuşit să contribuim la lobby-ul românesc pe acest subiect - a dat un aviz de principiu favorabil respectării calendarului iniţial convenit pentru aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Partidul Social Democrat a susţinut procesul de aderare a României la Spaţiul Schengen chiar şi din opoziţie, votând legile necesare pentru acest obiectiv. De altfel, Partidul Socialist European a continuat să fie principalul susţinător al României în plan european şi după aderarea de la 1 Ianuarie 2007", scrie Ponta.

El precizează că şansa României de a adera la Spaţiul Schengen în primăvara anului 2011 nu este în totalitate ratată, iar eforturile pentru a atinge acest obiectiv nu trebuie întrerupte.

În acest moment, eforturile diplomaţiei române, începând cu cel mai înalt nivel, sunt decisive pentru a reuşi atingerea ţintei propuse. Din păcate, România este pusă în câteva luni să recupereze handicapul instituit în ultimii ani în politica externă, ceea ce se poate dovedi un lucru extrem de dificil.

PSD vrea să le mulţumească celor cinci şefi de guverne social-democraţi şi socialişti din Europa precum şi grupului socialiştilor europeni, care au fost de partea României în acest demers.

"În acelaşi timp, atragem atenţia că, cel mai probabil, s-a ajuns la această decizie politică doar ca urmare a lipsei de seriozitate şi de diplomaţie de care a dat dovadă Traian Băsescu în relaţia sa directă cu liderii Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel, ambii politicieni de dreapta. Semnalul politic transmis este clar şi este regretabil, cu atât mai mult cu cât condiţiile tehnice au fost respectate. Acest eşec are legătură directă cu incapacitatea lui Traian Băsescu de a susţine o politică externă corectă, eficientă, în interesul României, chiar în relaţia directă cu liderii de dreapta ai ţărilor care, astăzi, ne transmit acest semnal", se arată în comunicatul semnat de Ponta.

Miniştrii de Interne ai Franţei şi Germaniei au transmis CE o scrisoare prin care se solicită amânarea aderării României, dar şi a Bulgariei, la Schengen, solicitarea fiind de asemenea adresată preşedinţiei belgiene a UE şi Ungariei, care va prelua preşedinţia, au declarat surse europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici