Ponta: Măsurile în Justiţie sunt luate de Băsescu, care este de şase ani la putere

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, comentând criticile din Raportul pe justiţie redactat de Bruxelles, că măsurile în Justiţie sunt luate de şeful statului, Traian Băsescu, de premierul Emil Boc şi de majoritatea de dreapta, care este de şase ani la putere.

21 afișări
Imaginea articolului Ponta: Măsurile în Justiţie sunt luate de Băsescu, care este de şase ani la putere

Ponta: Măsurile în Justiţie sunt luate de Băsescu, care este de şase ani la putere (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

"Toţi trăim în România, ţara în care Justiţia funcţionează atât de prost şi ţara în care toate măsurile în Justiţie - de la miniştri, care sunt numiţi, la procuror general, la legile făcute - sunt făcute de domnul Traian Băsescu, de către majoritatea de dreapta şi de către premierul Emil Boc. Totdeauna ei nu au absolut nicio vină. Ei de şase ani sunt la putere şi tot ce este rău în Justiţia din România este de dinainte de dânşii. Dacă dumneavoastră puteţi să credeţi chestia asta, înseamnă că trăim într-o altă Românie", a precizat Ponta.

El a arătat că Justiţia are acelaşi ministru, respectiv Cătălin Predoiu, ca şi în timpul guvernării liberale şi a celei de coaliţie PSD-PDL.

"E foarte clar: avem acelaşi ministru, şi în guvernul liberal, şi în Guvernul de coaliţie, şi în Guvernul actual. Avem acelaşi procuror general. Avem aceeaşi oameni, aceleaşi decizii luate de preşedinte şi Justiţia, în afară de ştiri şi de procese la televizor nu oferă românilor accesul cu adevărat la dreptate", a apreciat Ponta.

El a arătat că războiul dus în sensul de a distruge magistratura pentru că nu se supune politic preşedintelui Traian Băsescu are aceleaşi coordonate ca şi războiul dus împotriva Parlamentului sau cel împotriva profesorilor.

"Milioanele de români care au procese văd că nu se întâmplă nimic decât ceea ce văd la televizor: războiul ăsta, dus pe aceleaşi coordonate, de a distruge magistratura pentru că nu vrea să se supună politic preşedintelui. Sunt aceleaşi coordonate care s-au dat cu Parlamentul sau se dă azi cu profesorii. Este un răzoi absurd, care pe termen mediu şi lung distruge accesul la Justiţie", a spus Ponta.

România nu a reuşit să menţină ritmul reformelor în domeniul justiţiei, înregistrând rezultate modeste, capacitatea sistemului judiciar fiind afectată de pierderea personalului, arată raportul interimar al CE publicat marţi.

"România nu a reuşit să menţină ritmul reformelor pe care îl stabilise până la jumătatea anului 2009. Reforma judiciară a înregistrat rezultate modeste, iar în ceea ce priveşte situaţia dificilă a resurselor umane din sistemul judiciar nu s-a observat nicio îmbunătăţire efectivă, capacitatea sistemului judiciar fiind în continuare pusă la încercare printr-o pierdere netă de personal", subliniază raportul interimar al Comisiei Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici