Ponta roagă CSM să reconsidere calendarul stabilit pentru examinarea procurorilor pe care i-a propus

Premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, adresează secţiei de procurori a CSM rugămintea de a analiza posibilitatea reconsiderării calendarului stabilit pentru cei şase candidaţi propuşi ca procurori, documentele urmând să fie transmise la începutul săptămânii viitoare.

317 afișări
Imaginea articolului Ponta roagă CSM să reconsidere calendarul stabilit pentru examinarea procurorilor pe care i-a propus

Ponta roagă CSM să reconsidere calendarul stabilit pentru examinarea procurorilor pe care i-a propus (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"La începutul săptămânii viitoare, Ministerul Justiţiei va întreprinde toate măsurile necesare pentru a transmite către Consiliul Superior al Magistraturii documentele prevăzute de lege cu privire la cei şase candidaţi propuşi pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public. Primul-ministru Victor Ponta, în calitate de ministru al Justiţiei, adresează rugămintea secţiei de procurori a CSM de a analiza posibilitatea reconsiderării calendarului stabilit pentru procedurile legale, în dorinţa asigurării, cât de curând posibil, a stabilităţii necesare la nivelul conducerii Ministerului Public", se arată într-un comunicat transmis de Guvern.

Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe lista propunerilor au mai figurat Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, Alina Bica ca procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Propunerile au fost transmise, miercuri, de premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), după ce, marţi, Ponta declara că procurorul general şi şeful DNA vor fi selectaţi în urma unei proceduri care va fi condusă de viitorul ministru al Justiţiei.

Candidaţii la funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public vor fi intervievaţi la sfârşitul lunii mai, potrivit calendarului pentru examinarea propunerilor, stabilit miercuri de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Miercuri, premierul Ponta a declarat că ia în calcul posibilitatea de a contesta la Curtea Constituţională calendarul stabilit de către Consiliul Superior al Magistraturii, conform căruia candidaţii la funcţiile de conducere din Ministerul Public vor fi intervievaţi abia la sfârşitul lunii mai.

El a apreciat că procedura de 60 zile pentru avizarea de către CSM a procurorilor nu este prevăzută de lege, este extrem de lungă şi nu a fost aplicată la momentul numirii lui Daniel Morar şi a susţinut că întreaga procedură poate fi încheiată, "în mod absolut rezonabil, transparent şi de bun-simţ" în maximum două săptămâni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici