Preda: Guvernul ar fi trebuit mai întâi să reducă cheltuielile administraţiilor centrale şi locale

Vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat, joi, că Guvernul ar fi trebuit în primul rând să reducă cheltuielile administraţiilor centrale şi locale, de la cea mai mică primărie până la cel mai mare minister, şi abia după aceea, în cazul unui eşec, să diminueze veniturile populaţiei.

34 afișări
Imaginea articolului Preda: Guvernul ar fi trebuit mai întâi să reducă cheltuielile administraţiilor centrale şi locale

Preda: Guvernul ar fi trebuit mai întâi să reducă cheltuielile administraţiilor centrale şi locale (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Deputatul de Buzău Cezar Preda a spus, într-o conferinţă de presă, că ordinea măsurilor luate de Guvern pentru înlăturarea crizei financiare trebuia să fie alta, adăugând că dacă Executivul trece la "a doua etapă fără să arate cetăţenilor că a operat şi prima etapă" nu va reuşi.

"Nu poţi să treci la etapa a doua, cine face acest lucru nu reuşeşte, moare a doua zi, dacă acest Guvern trece la etapa a doua fără să spună cetăţenilor că a făcut etapa întâi nu poate să reuşească", a declarat Cezar Preda.

Liderul democrat-liberal a precizat că Guvernul trebuie să ia măsuri clare de redresare economică a ţării, însă pentru început ar trebui să fie vizaţi de aceste decizii angajaţii din ministere care ar avea salarii de sute de milioane de lei vechi.

Totodată, Cezar Preda a precizat că trebuie reduse convorbirile telefonice, deplasările, iar parcul auto trebuie să fie înjumătăţit, aceste măsuri trebuind să-i vizeze pe consilierii miniştrilor şi pe cei care au ajuns în consiliile de administraţie ale diverselor agenţii, prin mijloace dubioase.

"În ceea ce priveşte măsurile care se impun a fi luate acum de România pentru ca statul să funcţioneze acum şi mai târziu, eu cred că nu mai există niciun dubiu pentru niciun segment al populaţiei şi al partidelor. Trebuie luate măsuri ferme. (...) Dacă nu era Fondul să ne împrumute noi muream? Eu ştiu că în fiecare familie înainte să-ţi ia banca imobilul în care stai te întâlneşti cu familia şi iei măsurile care se pot lua pentru a salva casa. N-am auzit că se elimină telefoanele mobile câte două din fiecare buzunar al fiecărui om pus acolo, că se reduce parcul de maşini cu 50 - 80% pentru că nu se justifică, n-am auzit că se micşorează agenţiile până la 50-60 ca să putem să fructificăm logistica ce nu mai e necesară. N-am auzit că s-a tăiat în carne vie asupra marilor beneficiari ai banului statului", a spus Preda.

De asemenea, vicepreşedintele PDL i-a criticat dur pe consilierii miniştrilor precizând că încasează nefondat salarii foarte mari, în timp ce ei ar trebui să fie vizaţi de măsurile anunţate de Guvern.

"Consilierii miniştrilor pe care-i vedem la TV afişaţi în fiecare seară, plini de bani din indemnizaţiile pe care le primesc n-au probleme să se ducă cu soţia la film, cu copilul la restaurant sau în supermarket-uri. Lumea nu-i huduie, nu-i întreabă nimic pentru că nu-i cunoaşte. Dar ei au acces la resursele la care nu au acces, de exemplu, primarii PDL ori parlamentarii PDL, pentru a face treabă în teritoriu. (...) Ştiu că în ministere se cheltuieşte la greu de către şmecheri pe care nu-i cunoaşte lumea, care au ajuns acolo în responsabilitea cuiva şi care râd de noi când iau sute de milioane pe lună şi ne spun nouă parlamentarilor voi nu trebuie să vă mai luaţi nici salariul", a afirmat Cezar Preda.

Deputatul de Buzău a adăugat că "toţi aceşti şmecheri trebuie să fie raşi", iar reducerile de cheltuieli să se facă de la primăriile comunelor până la "ministerul mamut", cel al Finanţelor. Preda a adăugat că ordinea măsurilor luate de Guvern trebuie să fie cu totul alta decât cea anunţată acum de reprezentanţii Executivului.

"Aceste măsuri trebuie luate, cel mai important e să vedem cum se pleacă cu încrederea cetăţenilor. Asta e problema noastră, ne bâlbâim nu ştim să facem asta. Eu văd nişte etape logice ca să ajung în etapa a doua sau a treia. Noi nu am vorbit de etapa întâi. E reducerea drastică a cheltuielilor pe care le fac, după asta, dacă nu-mi ajunge să mă redresez umblu la veniturile celor care trebuie să mă ajute, apoi la taxe şi impozite. Astea sunt etapele în logică firească, iar cetăţeanul trebuie să vadă exact că se parcurg toţi paşii. Ce mă deranjează foarte mult e că vorbim de etapa a doua şi a treia, nu vorbim de acest mare segment care înseamnă reducerea cheltuielilor de la administraţia locală, până la Guvern, şi la prim-ministru şi Parlament", a declarat vicepreşedintele PDL.

Premierul Emil Boc a anunţat, miercuri, în şedinţa Cabinetului, că Guvernul intenţionează să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului pentru măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare.

Surse guvernamentale declarau, miercuri, pentru MEDIAFAX, că Guvernul nu are în vedere să renunţe la reducerea cu 25% a tuturor salariilor şi cu 15% a pensiilor, dar ar mai putea exista unele corecţii legate de anumite indemnizaţii sau privind pensiile sociale minime, care ar putea rămâne neafectate de măsurile de austeritate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici