Premierul Ciucă, întâlnire cu şeful companiei care dezvoltă în România tehnologia reactoarelor modulare mici

Premierul Nicolae Ciucă a avut joi o întâlnire cu John Hopkins, preşedinte şi CEO al NuScale, companie americană ce va dezvolta în România tehnologia reactoarelor modulare mici pentru producerea energiei nucleare.

412 afișări
Imaginea articolului Premierul Ciucă, întâlnire cu şeful companiei care dezvoltă în România tehnologia reactoarelor modulare mici

Sursa foto: Facebook Nicolae Ionel Ciucă

„Includerea energiei nucleare în taxonomia Uniunii Europene privind finanţarea sustenabilă este o soluţie viabilă pentru atingerea obiectivelor României privind independenţa energetică şi decarbonizarea. Prin dezvoltarea în continuare a proiectelor în domeniul nuclear şi al gazului natural, vom valorifica potenţialul ţării noastre de a deveni un hub energetic în regiune, vom dezvolta industria şi vom crea noi locuri de muncă”, a afirmat Nicolae Ciucă.

În cadrul discuţiilor a fost subliniată importanţa iniţiativei „Parteneriat Global pentru Infrastructură”, lansată în cadrul Summit-ului G7, şi alocarea grantului în valoare de 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în România de către NuScale – Etapa Preliminară a Studiilor de inginerie şi proiectare.

Prim-ministrul a precizat că România va participa, prin Societatea Naţională Nuclearelectrica, cu 9 milioane de dolari pentru co-finanţarea acestei noi etape de programului.

De asemenea, Nicolae Ciucă a salutat deschiderea unui amplasament la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, pentru a susţine reactorul modular de mici dimensiuni şi parteneriatul cu Universitatea Politehnica Bucureşti, în vederea dezvoltării unui Centru de explorare a energiei NuScale, care să asigure experţi, tehnicieni şi operatori nucleari din România.

„Faptul că tehnologia reactoarelor modulare mici, dezvoltată de compania americană NuScale, respectă cele mai înalte standarde de siguranţă nucleară este extrem de important în contextul în care energia nucleară este pilon fundamental prin care putem obţine energie curată, la costuri accesibile pentru cetăţenii români şi pentru economia naţională. Guvernul va continua să susţină proiectele privind construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, precum şi investiţiile în energie regenerabilă. Diversificarea surselor, resurselor şi rutelor de energie este esenţială pentru asigurarea stabilităţii şi independenţei energetice a României”, a adăugat prim-ministrul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici