Premierul Grindeanu: Nu renunţăm la ordonanţă. Am luat o decizie justificată şi mergem mai departe/ PNL depune un proiect de lege de abrogare

Primul ministru Sorin Grindeanu a declarat joi că nu va renunţa la OUG privind modificarea Codurilor, afirmând că a luat o ''decizie justificată'' în urmă cu două zile şi ''merge mai departe''.

9261 afișări
Imaginea articolului Premierul Grindeanu: Nu renunţăm la ordonanţă. Am luat o decizie justificată şi mergem mai departe/ PNL depune un proiect de lege de abrogare

Premierul Grindeanu: Nu renunţăm la ordonanţă. Am luat o decizie justificată şi mergem mai departe

''Am luat o hotărâre acum 2 zile, justificată, şi mergem mai departe. (…) Nu renunţăm la ordonanţă'', a spus Grindeanu, întrebat dacă va renunţa la OUG prinvind modificarea Codurilor Penale.

Comitetul Executiv Naţional al PSD şi-a exprimat joi, în şedinţa extraordinară, susţinerea pentru Guvernul Grindeanu, în contextul adoptării de către Executiv a OUG privind justiţia şi al protestelor masive de stradă care au survenit după acest demers, au precizat pentru MEDIAFAX surse din PSD.

Sursele citate au arătat că în şedinţă nu a fost exprimat însă şi un vot, susţinerea fiind manifestată prin luări de poziţie ale membrilor CExN, acest fapt echivalând cu menţinerea actelor normative controversate.

PNL depune un proiect de lege de abrogare a OUG privind Codurile

''Partidul Naţional Liberal este determinat să utilizeze toate procedurile instituţionale de care dispune pentru blocarea demersului guvernamental de modificare a codurilor penale. PNL depune astăzi la Camera Deputaţilor un proiect de lege de abrogare a ordonanţelor de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Mai mult, PNL a solicitat procedura de urgenţă pentru adoptarea acestui proiect de lege'', a transmis PNL prin intermediul unui comunicat de presă.

Primul ministru Sorin Grindeanu a declarat joi că nu va renunţa la OUG privind modificarea Codurilor, afirmând că a luat o ''decizie justificată'' în urmă cu două zile şi ''merge mai departe''. ''Am luat o hotărâre acum 2 zile, justificată, şi mergem mai departe. (…) Nu renunţăm la ordonanţă'', a spus Grindeanu.

Sorin Grindeanu, întrebat de ce nu a participat la întâlnirea cu ambasadorii: Am avut alt program

Premierul Sorin Grindeanu a precizat joi că nu a participat la întâlnirea cu ambasadorii, pe tema OUG de modificare a Codurilor, pentru că a avut alt program legat de proiectul de buget şi, pe de altă parte, a ''înţeles'' că s-a depus o moţiune de cenzură.

''Am avut program...alt program, împreună cu colegii din Parlament legat de ceea ce vom face zilele următoare. Intră bugetul în dezbaterea Parlamentului, scadenţat. Am înţeles, şi am vrut să vin să văd, că s-a depus o moţiune de cenzură. Sunt lucruri normale şi importante pentru un Guvern care trebuie să fie gestionat'', a spus Grindeanu, întrebat de ce nu a participat la întâlnirea cu ambasadorii pentru a discuta despre OUG care dezincriminează mai multe infracţiuni.

Grindeanu a adăugat că a fost reprezentat la întâlnirea cu ambasadorii de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu.

Potrivit informaţiilor din mass-media, premierul Sorin Grindeanu avea programată miercuri o întâlnire cu şase ambasadori acreditaţi în România, printre care cel al Belgiei, Canadei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Statelor Unite ale Americii, dar nu s-a prezentat.

El a avut însă miercuri dimineaţa o întâlnire cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm. Informaţia a fost confirmată de Marian Neacşu, consilier onorific al premierului, care a declarat că discuţiile au avut loc la solicitarea ambasadorului SUA la Bucureşti. Întâlnirea era programată, spune Neacşu, înainte de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea Codurilor Penale.

Pe de altă parte, Ambasadele Belgiei, Canadei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Statelor Unite ale Americii şi-au exprimat miercuri seara "profunda îngrijorare" cu privire la acţiunile Guvernului din noaptea de 31 ianuarie, avertizând că au dus la subminarea progreselor înregistrate în România în lupta împotriva corupţiei.

"Acest act, ce contravine înţelepciunii colective a întregii comunităţi judiciare şi a statului de drept, unor elemente credibile ale societăţii civile şi îngrijorării demonstrate de cetăţenii români în ultimele două săptămâni, nu poate decât să submineze reputaţia României în rândul comunităţii internaţionale şi riscă să afecteze parteneriatele bazate pe valori comune, inerente principiilor conducătoare ale UE şi NATO. Sperăm că Guvernul României va inversa acest curs care nu este util. Deşi ocazional sunt necesare amendamente la legi şi proceduri existente, aceste schimbări trebuie să se facă doar printr-un proces de consultare amplă şi credibilă cu toţi actorii", au arătat reprezentanţele diplomatice.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici