Preşedintele Stratfor: România trebuie să vrea să construiască relaţia cu SUA. Nu aşteptaţi să fie invers

George Friedman, preşedintele companiei Stratfor, susţine că România trebuie să fie mai preocupată să construiască în relaţia cu SUA şi să nu aştepte să fie invers, apreciind şi că România trebuie să creadă mai mult în puterea sa, decât în iluzia optică că UE şi NATO îi vor furniza tot ce are nevoie.

510 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Stratfor: România trebuie să vrea să construiască relaţia cu SUA. Nu aşteptaţi să fie invers

Preşedintele Stratfor, George Friedman (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Perioada în care vă gândeaţi că intraţi în NATO şi UE şi ei vor avea grijă de mine nu s-a terminat, ci de fapt nu a fost niciodată ceva adevărat, este doar o iluzie optică. România este un stat suveran, cu mari resurse, cu un viitor şi trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru acest viitor al său, să accepte preţul independenţei pe care o are", a afirmat Friedman, care se declară eurosceptic convins, într-o conferinţă susţinută joi seară la BNR.

El a arătat că UE nu va fi mai fi niciodată ce a fost în 2006, iar în privinţa Europei trebuie avut în vedere că puterile principale ale următoarei perioade vor fi Germania şi Rusia.

"Dacă vă angajaţi în nostalgii romantice, dacă urmăriţi visul minunat care a fost odată UE, veţi avea de-a face cu istoria, care îşi arată faţa urâtă. Iar românii au văzut deja faţa urâtă a istoriei", a spus Friedman.

De asemenea, el a arătat că interesul care apropie România şi SUA este limitarea puterii Rusiei, având în vedere că România are nevoie de independenţa sa, iar Washingtonul să aibă ţări care să fie o stavilă în extinderea influenţei ruseşti.

"Trebuie avut în vedere să construiţi o relaţie cu SUA şi eu spun că voi trebuie să vreţi să construiţi această relaţie, nu să aşteptaţi ca SUA să construiască o relaţie cu voi. Întrebarea care rămâne este aceasta: Ce aveţi de oferit? Aveţi avantaje economice, geopolitice. Alianţele constau în nevoi reciproce recunoscute şi servite. SUA au un interes în limitarea puterii Rusiei, dar este un preţ care trebuie plătit. România are un interes în limitarea puterii Rusiei, este un preţ mai redus pe care şi România trebuie să îl plătească", a argumentat Friedman.

Totodată, el a punctat că aceeaşi idee a urmăririi consecvente a intereselor naţionale trebuie aplicată şi în atragerea de investiţii străine sau demararea investiţiei de la Roşia Montană, arătând că în primul rând românii şi politicienii lor trebuie să îşi dorească acest lucru, deoarece mediul instabil din punct de vedere politic nu e atractiv pentru investitori.

"E decizia românilor dacă vor această investiţie sau dacă o vor, dar nu vor să treacă prin procesul dificil de a crea un mediu stabil pentru investiţii. Aici suveranitatea poate duce la efecte dureroase (...) Dar vă pot asigura că investitorilor americani, canadieni sau britanici nu le pasă atât de mult de aceste lucruri, ei pot merge şi în Columbia sau Peru sau alte multe locuri în care pot face bani. Dacă ei merg în altă parte, asta nu îi afectează pe americani, canadieni sau britanici, ci pe români", a mai spus Friedman.

La conferinţa de la BNR au fost prezenţi şi premierul Victor Ponta, guvernatorul Mugur Isărescu, consilierul prezidenţial Iulian Fota, reprezentanţi ai mediilor de afaceri, academic şi politic.

George Friedman este din 1996 preşedintele fondator al companiei de consultanţă strategică (global intelligence) Stratfor. Friedman este autorul mai multor cărţi best-seller despre viitorul economic şi politic de după criza economică cum ar fi "The next decade/Următorul deceni", "The next 100 years/Următorii 100 de ani", "The Future of War/Viitorul războaielor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici