Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, s-a înscris în UNPR

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, s-a înscris în UNPR, anunţă partidul condus de Gabriel Oprea.

1455 afișări
Imaginea articolului Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, s-a înscris în UNPR

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, s-a înscris în UNPR (Imagine: Ghita Porumb/Mediafax Foto)

"Primarul Municipiului Baia-Mare, Cătălin Cherecheş, s-a înscris în Uniunea Naţională pentru Progresul României şi a fost numit, în cadrul partidului, coordonatorul Regiunii VI Nord-Vest, care cuprinde judeţele Cluj, Maramureş, Satu Mare, Bihor, Sălaj şi Bistriţa Năsăud", anunţă UNPR într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Cherecheş a fost membru al PSD, cât şi al PNL.

Cătălin Cherecheş este primar la Baia Mare din mai 2011, când au avut loc alegeri parţiale. La alegerile locale din iunie 2012, Cătălin Cherecheş a fost reales în funcţie cu 86,3% din voturi.

Între 2005 şi 2008, Cherecheş a fost vicepreşedinte şi purtător de cuvânt al organizaţiei judeţene Maramureş a PSD, iar ulterior s-a înscris în PNL, fiind exclus din partid în luna ianuarie a acestui an. În perioada 2008 şi 2011, Cherecheş a fost deputat.

Cătălin Cherecheş este urmărit penal pentru luare de mită şi trafic de influenţă, fiind acuzat că a primit bani de la reprezentanţii a cinci firme pentru a le favoriza la achiziţiile publice organizate de instituţie, la atribuirea şi la derularea contractelor, anunţa DNA, în luna iunie.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Cluj au început urmărirea penală în cazul primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, ambele în formă continuată, precum şi pentru efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte, se preciza într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 2011-2013, Cătălin Cherecheş a primit bani, "cu titlu de foloase necuvenite", de la reprezentanţii a cinci societăţi comerciale, pentru a favoriza aceste firme în procedurile de achiziţie publică organizate de Primăria Baia Mare, atât cu ocazia atribuirii contractelor, cât şi pe parcursul derulării acestora.

Procurorii îl mai acuză pe Cătălin Cherecheş că, în perioada februarie - mai, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a efectuat acte de comerţ incompatibile cu funcţia pe care o deţine, prin intermediul a două persoane din anturajul său care erau, în mod aparent, reprezentanţii legali la două societăţi comerciale.

Astfel, în luna mai, pentru a achiziţiona licenţa pentru un post de televiziune, Cătălin Cherecheş ar fi intervenit pentru modificarea acţionariatului celor două firme, astfel încât apropiaţii săi să devină acţionari sau administratori ai acestor societăţi comerciale.

În această cauză, procurorii fac acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

DNA mai precizat că primarul Cătălin Cherecheş a fost citat cu mandat de aducere pentru a fi audiat şi a-i fi aduse la cunoştinţă acuzaţiile.

Surse din rândul anchetatorilor spuneau că procurorii DNA Cluj au făcut percheziţii la sediul Primăriei Baia Mare, la locuinţa primarului Cătălin Cherecheş şi la mai multe sedii de firme, între care şi trustul de presă e-Maramureş. Potrivit presei locale, percheziţiile procurorilor ar avea legătură cu mai multe declaraţii date de omul de afaceri Ioan Baltă, zis Oniza, administrator al XS Sud Compani din Baia Mare. La jumătatea lunii martie, acesta a fost arestat în urma unor percheziţii făcute de procurorii bucureşteni, într-un dosar în care se fac cercetări pentru înşelăciune şi evaziune fiscală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici