Primarul din Mizil despre pensiile aleşilor: E jenant să vii cu o solicitare care să mărească sărăcia

Primarul oraşului Mizil, Emil Proşcan, spune că nu este de acord cu pensiile speciale pentru aleşii locali, adăugând: "Este jenant ca, în această situaţie de criză, de paupertate, să vii cu o solicitare care să mărească această situaţie a sărăciei".

1624 afișări
Imaginea articolului Primarul din Mizil despre pensiile aleşilor: E jenant să vii cu o solicitare care să mărească sărăcia

Primarul din Mizil despre pensiile aleşilor: E jenant să vii cu o solicitare care să mărească sărăcia (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

Primarul municipiului Câmpina, Horia Tiseanu (PNL), aflat la al treilea mandat, a afirmat că este împotriva pensiilor speciale atât în ceea ce îi priveşte pe aleşii locali, cât şi în ceea ce priveşte alte categorii care beneficiază de aceste facilităţi.

"Nu ar trebui să avem noi pensii mai mari în niciun caz. Dar nu ar trebui să aibă pensii mari nici ofiţerii de armată, nici cei din poliţie, nici judecătorii şi nicio altă categorie. Ar trebui să fim retribuiţi acum ca şi ofiţerii de armată, poliţie şi judecătorii astfel încât, în funcţie de contribuţie, să avem, în cele din urmă, pensii la fel, să nu fie nevoie de pensii speciale. În plus, retribuţiile primarilor în funcţie ar trebui corelate şi cu răspunderea pe care aceştia o au, având în vedere că gestionează nişte bugete foarte mari şi au o răspundere personală în gestionarea acestor fonduri", a spus Tiseanu.

El a precizat că indemnizaţiile primarilor sunt mult mai mici decât cele ale multor angajaţi sau manageri din instituţii publice care gestionează bugete mult mai mici decât cele ale unor primării.

La rândul său, primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea (PNL), aflat la al treilea mandat, a declarat că, în opinia sa, aleşii locali nu ar trebui să primească pensii speciale, pentru că numărul de mandate este irelevant.

În schimb, Vlad Oprea a spus că primarii ar trebui să primească bonificaţii în funcţie de performanţele ca edili şi de proiectele pe care le implementează pentru comunitate.

"Nu cred că aleşii locali au nevoie de pensie specială, ci cred că ar trebui să primească anumite bonificaţii în funcţie de proiectele pe care le aduc pentru comunitate, în funcţie de realizările pe care le au acolo. În niciun caz nu e nevoie de pensii speciale raportate la numărul de mandate. Este irelevant dacă ai unul, două sau trei mandate într-o comună sau într-un oraş unde nu se întâmplă nimic, comparativ cu un oraş de aceeaşi dimensiune unde s-au întâmplat foarte multe într-un mandat", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Vlad Oprea.

Întrebat dacă a calculat care este pensia de care ar beneficia în condiţiile în care se află la al treilea mandat de primar, edilul din Sinaia a răspuns: "Nu am calculat şi nici nu-mi trece prin cap aşa ceva".

Primarul oraşului Mizil din judeţul Prahova, Emil Proşcan (PSD), aflat la al cincilea mandat, a spus, la rândul său, că nu a calculat ce pensie ar urma să primească în urma adoptării actului normativ şi a susţinut că ar trebui mai degrabă modificat statutul aleşilor locali.

"Noi avem un statut mai neprivilegiat şi, datorită acestui statut pe care-l avem, de demnitari, noi nu avem foarte multe din drepturile pe care ceilalţi din ţara asta le au. Nu avem spor de vechime, nu avem spor de conducere, până şi sporul de calculator pe care l-am avut la un moment dat a fost atât de mult discutat, ca şi cum calculatorul pe noi nu ne iradiază. Eu sunt împotriva statutului de demnitar şi vreau să fim nişte oameni remuneraţi în funcţie de Codul Muncii, aşa cum sunt cei mai mulţi dintre oamenii din această ţară", a spus Emil Proşcan.

El a adăugat că este "jenant" ca, în condiţiile în care România se confruntă cu probleme economice, aleşii locali să primească pensii speciale.

"Eu nu sunt de acord cu pensiile speciale pentru că nu am fost de acord nici când domnii din Parlament şi-au votat aşa ceva. Trăim nişte vremuri extraordinar de grele, cumplite şi aş putea să spun că este jenant ca, în această situaţie de criză, de paupertate, să vii cu o solicitare care să mărească această situaţie a sărăciei", a spus primarul oraşului Mizil.

Proşcan a spus că în cadrul reuniunilor Asociaţiei Oraşelor din România au fost "discuţii" privind multe facilităţi pe care parlamentarii şi le-au acordat şi că este posibil ca această lege să vină "ca o reacţie" la aceste discuţii. El a precizat că nu are cunoştinţă ca Asociaţia Oraşelor din România să fi făcut demersuri oficiale în privinţa acordării unei astfel de facilităţi aleşilor locali, dar ştie că au existat astfel de "discuţii".

Plenul Senatului a adoptat legea privind pensiile aleşilor locali cu 86 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi nicio abţinere. Liberalii au ieşit din sala înaintea votului.

Legea, în forma adoptată de plenul Senatului, prevede că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşdinţii Consiliilor Judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare eşalonate au dreptul la încetarea mandatului la indemnizaţie pentru limită de vârstă dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat.

Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de Consilii Judeţene.

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene care beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă şi care au ocupat până la vârsta de pensionare şi alte funcţii pentru care este stabilită indemnizaţia pentru limită de vârstă, prin alte acte normative, au obligaţia să opteze pentru una dintre indemnizaţii.

De indemnizaţia pentru limită de vârstă beneficiază şi primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşdinţii Consiliilor Judeţene care au avut anterior intrării în vigoare a prezentei legi calitatea de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de Consiliul Judeţean.

Cuantumul indemnizaţiior pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, în luna noiembrie, iar comisiile de specialitate din Senat au acordat un raport favorabil. Discutarea legii în Senat vine la mai puţin de o săptămână de când Parlamentul a adoptat şi proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor.

Legea pensiilor pentru aleşii locali va fi trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis, care poate cere reexaminarea actului normativ.

De altfel, şeful statului solicitase Legislativului şi reexaminarea legii privind pensiile deputaţilor şi senatorilor, însă aceştia au acceptat doar unele observaţii. După votul de săptămâna trecută din plenul Parlamentului, preşedintele este nevoit să promulge actul normativ prin care sunt introduse pensiile speciale pentru parlamentari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici