Principesa Margareta, mesaj Parlamentului, în şedinţa solemnă: Dacă ne vom ridica la înălţimea morală a strămoşilor noştri, vom birui

Custodele Coroanei, Principesa Margareta, a adresat, miercuri, un mesaj Parlamentului, în cadrul şedinţei solemne consacrată aniversării Centenarului ”Iaşi – Capitala Regatului României 1916-1918 şi Oraş al Marii Uniri” şi împlinirii a 100 de ani de la adoptarea legilor reformatoare.

1417 afișări
Imaginea articolului Principesa Margareta, mesaj Parlamentului, în şedinţa solemnă: Dacă ne vom ridica la înălţimea morală a strămoşilor noştri, vom birui

Principesa Margareta va adresa un mesaj Parlamentului, în şedinţa solemnă (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"Acţiunile politice şi măsurile legislative adoptate de către Parlamentul reunit în refugiu la Iaşi, în timpul Primului Război Mondial, au reformat şi modernizat statul român, fiind totodată expresia unui efort politic conjugat al tuturor partidelor reprezentate în Adunarea Constituantă şi «o operă de solidaritate naţională» în jurul unui proiect de ţară, cum afirma Regele Ferdinand I, în Mesajul Tronului, ţinut cu ocazia deschiderii la Iaşi, a noii sesiuni a Parlamentului, la 15 decembrie 1917", se arată în comunicatul transmis de Casa Regală.

Conducerea Parlamentului a decis printr-un memorandum intern organizarea unei şedinţe solemne consacrată aniversării Centenarului "Iaşi - Capitala Regatului României 1916-1918 şi oraş al Marii Uniri” şi împlinirii a 100 de ani de la adoptarea legilor reformatoare ale statului român: legea agrară şi legea electorală de către Adunarea Deputaţilor şi Senat, reunite la Iaşi.

În contextul şedinţei comune, va fi lansat un album filatelic aniversar conţinând şi o emisiune de mărci poştale formată din patru timbre şi o coliţă dantelată, prcum şi o medalie aniversară a Centenarului - "Iaşi, Oraş al Marii Uniri 1916 - 1918", proiect ce va fi realizat de către Romfilatelia, pentru un tiraj de aproximativ 1000 de bucăţi destinat invitaţilor la eveniment, potrivit memorandumului intern.

Regele Mihai a rostit un discurs de la tribuna Parlamentului, cu ocazia împlinirii a 90 de ani, în data de 25 octombrie 2011.

Principesa Margareta a declarat, miercuri, în şedinţa solemnă a Parlamentului, că România “va birui prezentul” şi va şti să îşi scrie viitorul, dacă aleşii se vor ridica la înălţimea morală a strămoşilor.

“Acum un secol Regele Ferdinand a condus ţara printre momentele cele mai grele şi mai măreţe ale istoriei noastre. Străbunicul meu a câştigat numele de Întregitorul pentru că alături de bravii săi soldaţi şi de naţiune a luptat pentru împlinirea visului românilor – Marea Unire”, a declarat principesa Margareta, în cadrul şedinţei solemne consacrată aniversării Centenarului ”Iaşi – Capitala Regatului României 1916-1918 şi Oraş al Marii Uniri” şi împlinirii a 100 de ani de la adoptarea legilor reformatoare.

Principesa Margareta a afirmat că sesiunea solemnă a Parlamentului arată că “România este o ţară inteligentă”.

“Sesiunea găzduită astăzi de Parlamentul României, instituţia fundamentală a democraţiei şi libertăţilor noastre are încă o semnificaţie profundă. În afară de onorarea trecutului, evenimentul de astăzi arată în aceste timpuri incerte şi pline de pericole că România este o ţară inteligentă, stabilă, care preţuieşte continuitatea, care construieşte viitorul pe temelia trecutului şi care poate deveni un exemplu de cehilibru şi măsură pe continent”, a spus Principesa Margareta.

Principesa Margareta şi-a încheiat discursul transmiţând Parlamentului că dacă se va ridica la înălţimea morală a strămoşilor, ţara va şti să îşi scrie viitorul.

”Pentru mine sesiunea de astăzi a Parlamentului nu este o comemorare, ci o inspiraţie pentru viitor. Regele Ferdinand şi Regina Maria sunt părinţii istoriei noatre moderne. Dacă vom reuşi să ne ridicăm la înălţimea morală a strămoşilor noştri, noi vom birui prezentul şi vom şti să ne scriem viitorul. Aşa să ne ajute Dumnezeu”, şi-a încheiat discursul Principesa Margareta.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici