Programul de guvernare al PNL nu cuprinde cerinţele ALDE. Vosganian: „Aceste omisiuni sunt greu de înţeles”/ ALDE va decide luni dacă sprijină Guvernul Orban

Varujan Vosganian a afirmat că în programul de guvernare nu sunt cuprinse şi măsurile cerute de ALDE cu privire la infrastructura şi investiţiile care trebuie făcute în zona Moldovei. Deputatul ALDE îi transmite lui Ludovic Orban că are timp să corecteze lucrurile până la votul de învestitură.

2063 afișări
Imaginea articolului Programul de guvernare al PNL nu cuprinde cerinţele ALDE. Vosganian: „Aceste omisiuni sunt greu de înţeles”/ ALDE va decide luni dacă sprijină Guvernul Orban

Vosganian susţine că în programul de guvernare al PNL nu sunt cuprinse cerinţele ALDE: „Aceste omisiuni sunt greu de înţeles”

„Domnule prim-ministru desemnat Ludovic Orban, Cu regret vă semnalez că din cuprinsul Cap. VI.1 – Transporturi şi Infrastructură din Programul de Guvernare pe care ni l-aţi prezentat NU găsesc suficiente argumente pentru a vota pentru investirea noului Guvern. V-am prezentat, în timpul negocierilor de săptămâna trecută, o listă de investiţii importante pentru zona Moldovei, investiţii pe care observ că Programul de Guvernare le ignoră, cum ar fi:

- Demararea construirii drumului expres Botoşani – Târgu Frumos;
- Asigurarea finanţării pentru continuarea construirii Variantei Ocolitoare Sud a Municipiului Iaşi;
- Urgentarea procedurilor preliminare pentru construirea căii ferate rapide Bucureşti – Paşcani, cu ramificaţii spre Iaşi şi Suceava, destinată transportului de pasageri;
- Urgentarea procedurilor preliminare pentru modernizarea căii ferate existente Bucureşti – Paşcani cu ramificaţii spre Iaşi şi Suceava, destinată, îndeosebi transportului de mărfuri;
- Urgentarea procedurilor preliminare pentru modernizarea, în regim de autostradă, a şoselei Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Roman – Suceava – Siret, cu realizarea variantelor ocolitoare pentru localităţile de pe traseu (investiţia e trecută în lista de rezervă (!) )
- Urgentarea procedurilor preliminare pentru includerea, odată cu 2021, în proiectul Connecting Europe Facility, a drumului expres Bucureşti – Tişiţa – Albiţa”, a scris Varujan Vosganian, joi, pe Facebook.

Vicepreşedintele ALDE a adăugat că aceste condiţii cerute de ALDE şi omise de liberali sunt greu de înţeles.

„Aceste omisiuni sunt cu atât mai greu de înţeles cu cât majoritatea investiţii respective se află în stadii preliminare, deci nu necesită finanţări considerabile. Dar ignorarea lor înseamnă irosire de timp, anularea etapelor legale şi birocratice deja parcurse şi accentuarea, pentru locuitorii Moldovei, a sentimentului de marginalizare”, a completat Vosganian.

El îl roagă pe liderul PNL Ludovic Orban să ia în serios observaţiile pe care le-a făcut, să corecteze omisiunie şi să prezinte argumentele decisive pentru un vot favorabil din partea ALDE în Parlament.

„Domule prim-ministru desemnat, Vă rog să luaţi în serios observaţiile de mai sus. Aveţi, până la demararea procedurii de audiere a ministrului Transporturilor şi, ulterior, a votării Guvernului, suficient timp pentru a repara omisiunile acestea şi a ne oferi argumentele hotărâtoare în privinţa unui vot favorabil. Vă rog să primiţi, domnule Ludovic Orban, expresia sincerităţii mele, Varujan Vosganian, deputat de Iaşi”, a conchis deputatul ALDE.

Cabinetul Orban are 16 ministere, un vicepremier şi un premier în persoana preşedintelui PNL. Urmează ca miniştrii să fie audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului şi ulterior să aibă loc votul de învestitură pentru noul Guvern în Legislativ.

Şedinţa Birourilor permanente reunite pentru stabilirea calendarului în Legislativ va avea loc luni.

Tăriceanu anunţă că ALDE va decide, luni, cu privire la votul pentru Guvernul Orban

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că ALDE va decide în Biroul Politic Executiv de luni asupra votului privind învestirea Guvernului Orban din Parlament. Liderul partidului a precizat că le va propune colegilor sprijinirea noului Executiv.

„Am spus că vom da un vot condiţionat, bazat pe acceptarea a nu mai puţin de 12 puncte pe care le-am discutat, negociat cu cei din PNL. Am hotărât să supunem Biroului Politic Executiv al ALDE şi asta se va întâmpla luni decizia de a susţine Guvernul Orban în Parlament. Mă bucură că avem un guvern de dimensiuni normale, adică 16-17 miniştri. Mi se pare un minus faptul că prezenţa femeilor e foarte redusă, cred că premierul desemnat ar fi trebuit să aibă mai multă grijă pentru reprezentarea femeilor la guvernare”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, joi seara, la România Tv.

Liderul ALDE a precizat că în programul de guvernare al PNL nu se regăsesc lucrurile discutate cu Ludovic Orban privind investiţiile în zona Moldovei.

„Am reuşit să răsfoiesc programul. La prima lectură am văzut o serie de analize legată de situaţia economică şi cred că sunt pertinente. Unele au o tentă prea politică şi nu cred că e bună. Am văzut o serie de măsuri cu caracter social şi acest punct de vedere mă bucură. Susţin părerea colegului Varujan Vosganian că nu sunt incluse obiectivele de infrastructură din Moldova care au menirea să conecteze Moldova cu Vestul şi cu Sudul ţării”, a completat Tăriceanu.

„Mă aşteptam să văd o menţiune aparte în legătură cu un proiect şi anume Strategia Dunării. Strategia Dunării nu era un punct obligatoriu, dar punctele legate de infrastructura din Moldova, da. Ne aşteptăm ca aceste puncte să fie introduse în programul de guvernare”, a mai explicat preşedintele ALDE.

Chestionat dacă Guvernul Orban va avea majoritate la votul de învestitură, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns: „Nu sunt eu responsabil cu acest subiect. Aceasta e întrebarea pe care trebuie să i-o adresaţi domnului Orban. Noi o să avem cel mai probabil o decizie favorabilă, o să cer colegilor să sprijine Guvernul şi ca atare 25 de parlamentari ALDE vor vota”.

Liderul senatorilor ALDE a mai spus că nu se aşteaptă să fie colegi din partid care să nu voteze Guvernul sau să nu se prezinte la votul din plenul reunit al Legislativului.

Taguri:
vosganian,
alde,
orban

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici