Propunerea de a obliga radiodifuzorii să difuzeze 40% muzică românească, respinsă în Parlament

Membrii Comisiei de cultură din Senat au dat, marţi, raport negativ proiectului de lege care prevedea obligaţia radiodifuzorilor din România de a rezerva operelor muzicale româneşti 40% din timpul de difuzare.

38 afișări
Imaginea articolului Propunerea de a obliga radiodifuzorii să difuzeze 40% muzică românească, respinsă în Parlament

Propunerea de a obliga radiodifuzorii să difuzeze 40% opere muzicale româneşti, respinsă de Comisie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Decizia a fost luată cu cinci voturi "pentru" şi unul "împotrivă", proiectul urmând să fie dezbătut în plenul Senatului.

"Am ajuns la concluzia că, deşi am avut un aviz favorabil la Comisia de cultură din Camera Deputaţilor, la Senat a primit un aviz negativ. Să vedem dacă plenul Senatului va fi de acord cu acest aviz negativ, fiindcă s-ar putea să avem surprize", a declarat deputatul PSD Victor Socaciu, unul dintre iniţiatori.

El a adăugat că membrii Comisiei de cultură din Senat au motivat avizul negativ prin faptul că ar fi o încălcare a principiilor de proprietate şi de incluziune în actul editorial al radiourilor şi că acest proiect legislativ ar fi mai potrivit instituţiilor publice de media.

"Eu cred că am putea reglementa această idee printr-o lege, la care mă gândesc acum, prin care posturile de radio care difuzează 40% muzică românească să beneficieze de o reducere fiscală. Cred că aşa ar fi compensatoriu. În procentul de 40% de muzica românească ar putea intra şi manele, e adevărat, dar fiecare post de radio trebuie să gândească ce propune segmentului de public căruia i se adresează", a mai spus Socaciu.

La rândul său, vicepreşedintele CNA Ioan Onisei, care a participat la şedinţa de marţi, a susţinut că propunerea legislativă este în contradicţie cu directiva europeană privind serviciile audio-vizuale, care prevede pentru ţările membre ale UE o proporţie de opere europene, nu de opere muzicale.

"A doua chestiune care se poate discuta este că, în felul acesta, se poate produce o discriminare pe piaţa mass-media opere muzicale româneşti faţă de opere muzicale din alte state membre şi opere muzicale în defavoarea altor creaţii autohtone, cum ar fi cinematografice sau dramaturgice. Intenţia iniţiatorului ar fi mai potrivită în legătură cu societăţile publice de radio şi televiziune", a mai declarat Onisei.

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, în luna noiembrie, o propunere legislativă care prevede obligaţia radiodifuzorilor din România de a rezerva operelor muzicale româneşti 40% din timpul de difuzare.

Această propunere legislativă modifică Legea audiovizualului şi a fost iniţiată de parlamentarii Raluca Turcan, Brânduşa Novac (PDL), Victor Socaciu, Mădălin Voicu (PSD) şi Cristian Ţopescu (PNL).

Proiectul stipulează că radiodifuzorii aflaţi sub jurisdicţia României au obligaţia să rezerve operelor muzicale româneşti cel puţin 40% din timpul de difuzare, cu excepţia timpului consacrat informaţiilor, manifestărilor sportive, jocurilor, publicităţii, precum şi serviciilor de teletext şi teleshopping. Acest lucru se aplică şi în intervalul orar de 18.00 - 22.00 în cazul serviciilor programelor de televiziune şi în intervalul orar 6.00 - 14.00 în cazul serviciilor programelor de radiodifuziune sonoră.

Termenul de dezbatere şi adoptare de 3 noiembrie a fost depăşit şi iniţiativa s-a considerat adoptată tacit.

Senatul este Camera decizională la acest proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici