PSD: Nu mai e cazul să invităm UDMR la guvernare, îi vom respecta când vor fi în opoziţie

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marţi, după discuţiile dintre liderii social-democraţi şi cei ai UDMR, că nu se mai pune problema ca USL să invite UDMR să iasă de la guvernare.

1042 afișări
Imaginea articolului PSD: Nu mai e cazul să invităm UDMR la guvernare, îi vom respecta când vor fi în opoziţie

PSD: Nu mai e cazul să invităm UDMR la guvernare, îi vom respecta când vor fi în opoziţie (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Ponta a spus, răspunzând unei întrebări, că nu mai este cazul ca USL să invite UDMR să iasă din actuala majoritate parlamentară şi să provoace alegeri anticipate, în schimbul garantării participării la guvernare până în 2016, după cum afirmase Crin Antonescu.

"Nu am mai ridicat această problemă, nu cred că mai este cazul. Să mergem la alegeri şi când vom fi noi la guvernare vom discuta cu toate forţele politice din opoziţie, inclusiv UDMR, mai puţin PDL", a afirmat Ponta.

El a precizat că dacă USL va câştiga guvernarea, va da dovadă de respect faţă de opoziţie. "După 2012, dacă USL are peste 50%, vom fi noi la guvernare, dar vom avea respect şi colaborare cu opoziţia, aşa cum acum UDMR arată respect faţă de noi, ei fiind la putere şi noi în opoziţie", a adăugat Ponta.

Liderii PSD şi cei ai UDMR nu au ajuns, la discuţiile de marţi, la o poziţie comună asupra calendarului alegerilor, social-democraţii respingând comasarea alegerilor, iar UDMR susţinând că este benefică.

Ponta a spus că, în opinia PSD şi USL, alegerile parlamentare ar trebui să aibă loc înaintea celor locale, acestea neputând fi amânate.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor a precizat că, în opinia Uniunii, comasarea alegerilor locale cu parlamentarele ar fi benefică, nu doar pentru partidele politice, ci şi pentru societate.

Cele două partide au ajuns, în schimb, la un acord asupra necesităţii reprezentării proporţionale a minorităţilor naţionale în Parlament. "Nu poţi să o minoritate de două milioane de maghiari şi să nu ai deloc reprezentare în Parlament sau să ai trei deputaţi", a spus Ponta.

El a precizat că USL susţine acest tip de reprezentare proporţională a minorităţilor în Parlament în varianta votului uninominal pur.

Şi Kelemen a susţinut varianta reprezentării proporţionale, menţionând că la asta se poate ajunge prin mai multe metode, cea preferată de UDMR fiind cea a sistemul mixt de vot, uninominal combinat cu liste de partid.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici