Radu Mazăre va propune PSD "amnistierea" aleşilor locali aflaţi în incompatibilitate

Preşedintele PSD Constanţa, Radu Mazăre, a declarat că va propune în cadrul Comitetului Executiv al PSD, programat peste două săptămâni, anularea din Legea 161/2003 a punctelor privind incompatibilităţile şi o amnistie pentru aleşii locali aflaţi deja în stare de incompatibilitate.

638 afișări
Imaginea articolului Radu Mazăre va propune PSD "amnistierea" aleşilor locali aflaţi în incompatibilitate

Radu Mazăre va propune PSD "amnistierea" aleşilor locali aflaţi în incompatibilitate

Primarul Constanţei a dezvăluit că ideea i-a venit după discuţia avută cu premierul Victor Ponta, în care prim-ministrul i-a explicat de ce Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ modificării Legii 161/2003.

Mazăre susţine că a fost "lămurit de premier", înţelegând că modificarea propusă de Ministerul Dezvoltării nu se putea aplica şi retroactiv.

"M-a lămurit. M-am gândit după ce mi-a spus el care e motivul, o să le-o propun: daţi o amnistie pentru ce a fost până acum. Ca urmare, când o să avem întâlnirea PSD, peste două săptămâni, am să le propun să facă o lege care să anuleze acest punct al incompatibilităţilor unde sunt primarii, preşedinţi ai Consiliilor Judeţene, reprezentanţii în Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară şi să amnistieze ce s-a întâmplat până acum", a spus pentru "Gândul" Radu Mazăre.

Social-democratul spune că a văzut că în Turcia, Italia, şi Israel s-a putut da amnistie fiscală.

"Pe cale de logică, mă gândesc că nu contează cum ai făcut banii - prin evaziune, prin nu ştiu ce -, din momentul în care i-ai adus în ţară eşti iertat, se poate face şi asta şi rezolvăm o problemă. Urmează să fie asumată politic, e o chestiune care ţine de buna funcţionare a autorităţii locale, nu este o chestiune de avere sau de conflict de interese, nu văd de ce nu se poate asuma politic", a precizat Mazăre.

Primarul dă şanse de reuşită propunerii sale în interiorul PSD, deoarece nu poate "răscoli ANI" toţi primarii şi şefii de CJ.

"Să păstrăm totuşi nişte proporţii, nu poate să răscolească o ţară întreagă Georgescu ăla, care stricto-senso, pe litera legii, interpretează aşa. Va fi o propunere a mea în Comitetul Executiv al PSD, în calitate de preşedinte al organizaţiei PSD Constanţa. Repet, se anulează de acum încolo cei afectaţi, se amnistiază pe punctul ăsta", a afirmat Mazăre.

Întrebat dacă nu va exista o reacţie din partea Comisiei Europene, preşedintele PSD Constanţa a răspuns că "România nu trebuie să întrebe pentru orice lege Comisia Europeană".

"Atunci nu ne mai punem Guvern şi să ne conducă Uniunea Europeană. Pe o chestiune logică, care nu are legătură cu corupţia, nu văd ce problemă ar avea Comisia Europeană. Dacă le explici cu argumente logice înţeleg, lasă că le-am mai explicat eu ambasadorilor ce şi cum e cu corupţia. Le-am spus-o clar şi explicit, bazat pe argumente. Lasă că nu murim cu raportul MCV, nu putem trăi cu sabia lui Damocles deasupra capului că dacă. Este justificat, este normal, este pentru buna funcţionare. Însăşi directiva CE spune că primarii trebuie să reprezinte comunităţile acolo unde sunt acţionare", şi-a prezentat Mazăre punctul de vedere în relaţia cu Bruxelles-ul.

Primarul a declarat că "propunerea este una curajoasă", dar este logică şi corectă.

"Credeţi că le trebuie o facultate să înţeleagă ce le spun eu?", a spus Mazăre, întrebat dacă le va explica colegilor din PSD iniţiativa înainte de a o propune în Comitetul Executiv.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei susţine că o eventuală modificare a Legii ANI s-ar reflecta "foarte prost" în raportul CE privind MCV şi ar avea efecte asupra aderării României la spaţiul Schengen.

Fostul ministru al Justiţiei a explicat la RFI de ce sunt în incompatibilitate, în opinia sa, aleşii locali care se află în acelaşi timp în conducerea unor regii: "Să luăm exemplul unui primar sau preşedinte de Consiliu Judeţean. El este ales full-time de oameni să conducă Primăria sau Consiliul Judeţean, deci o slujbă permanentă. În acelaşi timp, el este membru în AGA sau în Consiliul de Administraţie al unei companii, cu care Primăria unde el este primar are contracte. De exemplu, o companie de transport, o companie de energie termică, gaz, companie de electricitate, companie de apă-canal. Noi nu vom şti ale cui interese le reprezintă primarul: ale cetăţenilor, care, evident, vor preţuri mai mici la apă, gaz, canal, gunoi, electricitate sau ale companiei respective, care vrea un profit cât mai mare, ca atare şi un preţ mai mare".

"O altă mare problemă dureroasă este că există societăţi comerciale, firme, care lucrează pentru aceste companii şi regii autonome, de exemplu produc ţevi sau multe alte piese de care ele au nevoie şi care sunt conduse de oameni din partid şi banii se duc la partid, deci sunt firme controlate de partide, care produc bani pentru partide", spune Monica Macovei.

Monica Macovei declară că "premierul iarăşi se bagă unde nu e treaba lui şi intervine iarăşi în justiţie", în contextul Legii ANI.

"Eu reţin că a afirmat ceva de genul «Nu putem declara incompatibili atâţia primari, trebuie să găsim o soluţie». În opinia mea, asta este o intervenţie, pentru că nu e rolul lui să declare incompatibil pe nimeni, el nu se ocupă de incompatibilităţi, se ocupă ANI şi instanţele de judecată, acolo unde oamenii au contestat şi există procese pe rol", spune ea.

Fostul ministru al Justiţiei consideră că nu Legea ANI trebuie modificată, ci aleşii locali trebuie să se adapteze legislaţiei: "Dacă sunt atât de mulţi primari, înţeleg peste o sută, în această situaţie, soluţia într-un stat de drept, adică unde se respectă legea, este ca toţi primarii şi premierul să-şi adapteze comportamentul la lege, nu să modifice legea, ca să continue ei un comportament absolut păgubos pentru oameni. Asta este ideea, nu să găsim soluţii să salvăm primarii, ci să găsim soluţii ca aceşti primari să nu mai fie incompatibili, adică să le spunem clar: plecaţi din Consiliile de Administraţie ale acestor companii. Deci, nu trebuie modificată această lege".

Întrebată cum s-ar reflecta o eventuală modificare a Legii ANI în acest sens în raportul MCV, Monica Macovei a răspuns: "Foarte prost, pentru că o mare problemă a CE cu România în relaţia cu MCV este lipsa voinţei politice pentru măsurile anticorupţie. Aici intră şi aceste incompatibilităţi (...). Se va reflecta prost şi, evident, va avea efecte asupra intrării în Schengen şi în general a poziţiei României, care e privită tot mai prost şi cu tot mai mare neîncredere".

Premierul Victor Ponta a declarat că aşteaptă deciziile instanţelor privind incompatibilitatea reclamată de ANI în privinţa mai multor primari şi consilieri locali, pentru ca apoi Guvernul să se consulte cu ANI şi cu Parlamentul pentru a găsi o soluţie la această situaţie.

Victor Ponta a afirmat marţi seară, la RTV, că Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ la un proiect de lege care scotea din regimul incompatiblităţii calitatea primarilor de membri în consiliile de administraţie ale unor regii şi servicii deconcentrate, pentru că nu ar fi rezolvat situaţia actuală.

Premierul a subliniat că primarii au dat în judecată ANI, iar Guvernul aşteaptă deciziile instanţelor, care la primul apel sunt contradictorii.

"Decizii irevocabile nu există, există câteva decizii în primă instanţă care sunt contradictorii, unii au câştigat, alţii au pierdut.Vreau să vedem ce se întâmplă pe final şi după aceea ne punem cu toţii la masă, şi cu Ministerul Justiţiei, şi cu ANI, şi cu toţi ceilalţi, cu Parlamentul, să vedem care e soluţia", a spus premierul.

Ponta a declarat că i-a explicat şi primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, aceste lucruri şi acesta le-a înţeles, iar zvonurile privind proteste ale membrilor PSD la Bucureşti în acest context sunt doar o "prostie din presa domului Băsescu".

Preşedintele ANI, Horia Georgescu, declară că numărul primarilor în stare de incompatibilitate sau conflict de interese este mult mai mic decât cifrele vehiculate şi a menţionat că unul din punctele de plecare pentru aceste situaţii de incompatibilitate este o sesizare a preşedintelui CJ Constanţa.

"Deocamdată ANI a identificat stări de incompatibilitate în legătură cu apartenenţa la aceste regii autonome sau asociaţii de dezvoltare intercomunitară în 50 de cazuri. Sunt alte câteva zeci de cazuri care sunt conexe acestor situaţii. Cifra pe care a avansat-o doamna Gâju (prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Comunelor din România - n.r.) nu este reală şi nu corespunde datelor pe care le are ANI. Doamna Gâju este unul dintre primarii care au fost identificaţi în stare de incompatibilitate. Aleşii locali spun doar o parte din problema creată. Legea este foarte clară. Aleşii locali îşi pot desemna reprezentanţi, ei nu pot să spună că nu au ştiut de această prevedere legală", a declarat Horia Georgescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, la Digi24.

Mariana Gâju a susţinut că ar fi peste 651 de primari cu probleme şi că, în acest moment, în urma cercetărilor făcute de Asociaţia Comunelor din România, nu este clar dacă sunt peste 1.000.

Despre cifrele vehiculate Horia Georgescu a afirmat: "Eu am vorbit în termeni generali. Noi am identificat sute de cazuri de aleşi locali care se află în conflicte de interese, incompatibilităţi sau cu averi nejustificate, dar era o situaţie generală, nu se referea la problema identificată de reprezentanţii primăriilor sau ale altor entităţi locale".

"Cred că este o exagerare. Cred că dânşii vor să genereze prin acest gen de abordări o schimbare legislativă care, din punctul nostru de vedere, la acest moment nu este fezabilă. Primului ministru probabil i-au fost aduse la cunoştinţă nişte date care au fost prezentate trunchiat. Noi, în acest moment, nu avem mai mult de 100 de cazuri de incompatibilitate de la începutul anului identificate în ceea ce priveşte aleşii locali", a susţinut Horia Georgescu.

În urmă cu o lună, Agenţia Naţională de Integritate a descoperit că 42 de aleşi locali din judeţele Constanţa şi Sibiu sunt incompatibili pentru că au sau au avut calitatea de reprezentanţi ai localităţilor în Adunăriile Generale ale Acţionarilor din societăţi comerciale de interes local, în timpul mandatelor de primari şi viceprimari.

Mariana Gâju, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Comunelor din ţară, a susţinut că aproximativ 1200 de primari se află în situaţie de incompatibilitate din cauza prezenţei în conducerea societăţilor comerciale aflate în subordinea lor, conform "Gândul". Gâju, primar în comuna Cumpăna din judeţul Constanţa, se află şi ea în situaţie de incompatibilitate din cauza prezenţei în SC RAJA Constanţa, a notat sursa citată. Potrivit acesteia, 80% dintre primarii incompatibili sunt de la USL, iar 658 ar fi incompatibili din cauza prezenţei în societăţile de Apă şi Canal. Gâju a susţinut, în declaraţia pentru "Gândul" că, în pofida avizului negativ dat de Ministerul Justiţiei pentru modificarea legii 161/2003 care reglementează situaţia incompatibililor, vicepremierul Liviu Dragnea ar fi înaintat Ministerului Justiţiei o nouă formă a actului normativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici