Războiul de Independenţă - Când libertatea se apăra cu muscheta-n mână şi se creau naţiuni cu o pană

4 iulie 2022: Celebrează democraţia şi libertatea! Democraţia modernă din America de Nord şi Europa n-ar fi fost posibilă dacă coloniştii americani nu şi-ar fi apărat libertatea cu muscheta, asta în timp ce Părinţii Fondatori au declanşat cea mai mare revoluţie din istorie cu peniţa.

1571 afișări
Imaginea articolului Războiul de Independenţă - Când libertatea se apăra cu muscheta-n mână şi se creau naţiuni cu o pană

Sursa Foto - U.S. federal government,

Pe 4 iulie , Statele Unite celebrează o sărbătoare federală în onoarea Declaraţiei de Independenţă. 

O scurtă istorie a Zilei Independenţei

Ne gândim la 4 iulie 1776, ca la o zi naţională a Statelor Unite ale Americii şi crearea Cartei Revoluţionare a Libertăţii, documentul pe baza căruia au fost stabilite principiile fondatoare ale naţiunilor libere şi democrate. Dar 4 iulie nu a fost ziua în care a fost declarată independenţa. Nici ziua în care Declaraţia a fost semnată oficial, transmite Almanac

Deci, ce s-a întâmplat pe 4 iulie 1776?

Ceea ce comemorează această sărbătoare este adoptarea Declaraţiei de Independenţă la 4 iulie 1776, de către delegaţiile celor 13 colonii. Pe 4 iulie, Congresul Continental a aprobat redactarea finală a Declaraţiei de Independenţă. Aceasta este ziua în care sărbătorim naşterea Statelor Unite ale Americii.

19 aprilie 1775 a fost începutul Revoluţiei Americane.  În timpul Bătăliilor de la Lexington şi Concord, primele focuri de armă au fost trase între colonişti şi trupele britanice. După aceste prime conflicte militare, tensiunile dintre Marea Britanie şi coloniştii ei americani au continuat să crească.

La 2 iulie 1776 , al doilea Congres continental a votat pentru independenţa faţă de Marea Britanie.
Două zile mai târziu, la 4 iulie 1776, Congresul a aprobat proiectul final al Declaraţiei de Independenţă, care fusese redactat în iunie de Thomas Jefferson  şi editat de John Adams şi Benjamin Franklin.

Pe 8 iulie, prima lecturare publică a Declaraţiei a avut loc la Pennsylvania State House (acum Independence Hall) din Philadelphia, Pennsylvania. Mai târziu în aceeaşi zi, a fost citită  în Trenton, New Jersey şi Easton, Pennsylvania. Casa de tipărire John Dunlap a realizat aproximativ 200 de copii ale Declaraţiei pe 4 iulie, fiind distribuite în cele 13 colonii.
Cu toate acestea, abia la 2 august 1776,  Declaraţia de Independenţă  a fost semnată oficial. John Hancock, preşedintele Congresului, a fost primul dintre cei 56 de delegaţi care au semnat această versiune mărită.

La 4 august 1776 , după ce delegaţii Congresului Continental au semnat documentul, Declaraţia de Independenţă a fost oficializată.  Americanii au dus lupte decisive şi au îndurat multe dificultăţi, până în 1781 unde au obţinut o victorie zdrobitoare la Yorktown împotriva britanicilor.

Prin semnarea şi ratificarea Tratatului de la Paris din 1783, era consfinţită recunoaşterea independenţei coloniilor americane faţă de Imperiul Britanic. 

Cum au imaginat fondatorii Americii că ar trebui celebrată Ziua Independenţei?


John Adams a descris modul în care americanii ar trebui să-şi sărbătorească independenţa în fiecare an. El şi-a imaginat sărbătoarea să fie una plină de distracţie, jocuri şi artificii, nu o ocazie de a arăta forţa armatei printr-o paradă militară (cum s-ar putea aştepta). La 3 iulie 1776, el i-a scris soţiei sale, Abigail, aceste cuvinte, captând spiritul vremurilor:

„Ieri s-a decis cea mai mare întrebare, care a fost dezbătută vreodată în America. A fost adoptată o rezoluţie „că aceste colonii unite sunt şi de drept ... state libere şi independente şi, ca atare, au dreptul să aibă puterea deplină de a face război, de a încheia pacea, de a stabili comerţul... A doua zi a lunii iulie 1776 va fi cea mai memorabilă din istoria Americii. Sunt susceptibil să cred că va fi sărbătorită  de către generaţiile următoare ca marele Festival aniversar… . Ar trebui să fie solemnizat cu Pompă şi Paradă, cu spectacole, jocuri, sporturi, arme, clopote, focuri de tabără şi lumini de la un capăt la altul al acestui continent din acest timp,d e acum înainte pentru totdeauna”.

Pe 18 iulie 1777, un număr al ziarului Virginia Gazette  descrie sărbătoarea de 4 iulie din Philadelphia:

„Seara a fost închisă cu sunet de clopote, iar noaptea a avut loc un mare spectacol de artificii, care a început şi s-a încheiat cu treisprezece rachete pe fiecare  comună, iar oraşul a fost frumos luminat. Fiecare eveniment  s-a desfăşurat cu cea mai mare ordine şi decor, iar chipul bucuriei şi al veseliei era universal”.

Au trecut câţiva ani până când sărbătorile zilei de 4 iulie au devenit  comune. Interesant este că moartea lui John Adams (şi Thomas Jefferson) a fost cea care părea să promoveze ideea zilei de 4 iulie ca o dată importantă care trebuie sărbătorită. Şi aproape un secol mai târziu (în 1870) Congresul a declarat ziua de 4 iulie sărbătoare naţională.

Ceea ce este cu adevărat special la celebrarea libertăţii în America este că era destul de diferită pentru vremea ei, concentrându-se pe bucuriile libertăţii. Multe ţări au imitat acest spirit de sărbătoare de atunci.

Ce este Declaraţia de Independenţă? 

Declaraţia de Independenţă este unul dintre cele mai importante documente din istoria Statelor Unite. A fost un act oficial semnat  de toate cele 13 colonii americane pentru declararea independenţei faţă de Imperiul Britanic.

Documentul a fost scris iniţial de Thomas Jefferson, dar editat de Benjamin Franklin şi John Adams. Acesta includea şi un paragraf special pentru abolirea sclaviei, dar delegaţii nu au ajuns la acord comun, şi a fost eliminat, Thomas Jefferson făcând un compromis pentru ca toate statele să voteze pentru independenţă.

Proiectul final al Declaraţiei de Independenţă a fost adoptat la 4 iulie 1776, dar semnarea efectivă a documentului final a avut loc la 2 august 1776.

Iată un extras din Declaraţia de Independenţă ( SUA  1776):

"Considerăm că aceste adevăruri sunt evidente, că toţi oamenii sunt creaţi egali, că ei sunt înzestraţi de Creatorul lor cu anumite Drepturi inalienabile, că printre acestea se numără Viaţa, Libertatea şi căutarea Fericirii".  

Ştiaţi că? 

  • 4 iulie 1776 : Thomas Jefferson a notat în „Cartea memorandumului meteo” că cerul zilei de 4 iulie a fost înnorat şi temperatura a fost de 24ºCelsius.
  • 4 iulie 1826 : Atât John Adams, cât şi Thomas Jefferson – semnatari ai Declaraţiei de Independenţă, care au devenit mai târziu vice-preşedinţi şi preşedinti – au murit la 50 de ani de la adoptarea declaraţiei, în aceeaşi zi, în acelaşi an. 
  • 4 iulie 1884 : Statuia Libertăţii a fost prezentată oficial Statelor Unite de către Franţa la New York. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici