Forțele ruse au lansat în seara zilei de 25 iulie un atac cu dronă asupra cartierului Kyivskyi din Harkov, avariind o clădire de apartamente.
„Potrivit celor mai recente informații, atacul a lovit un drum din apropierea clădirilor rezidențiale și a unei unități medicale. Detaliile sunt în curs de stabilire”, a anunțat primarul Harkovului, potrivit Ukrainska Pravda.
Mai devreme vineri, forțele ruse au lansat o bombă aeriană ghidată asupra unei unități medicale din districtul Industrialnyi din Harkov, omorând o persoană și rănind alte 14.
Președintele american Donald Trump a admis, vineri, posibilitatea introducerii unor sancțiuni secundare împotriva Rusiei mai devreme decât termenul de 50 de zile pe care l-a anunțat anterior, notează Ukrainska Pravda.
„Ne uităm la întreaga situație. S-ar putea să fie nevoie să impunem sancțiuni secundare”, a răspuns el.
Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat că dorește să organizeze o întâlnire între președintele american Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin la Istanbul, scrie Anadolu, citat de Ukrainska Pravda.
„Săptămâna aceasta vom depune eforturi pentru a purta discuții cu Putin și Trump și pentru a afla dacă putem aduce acești lideri împreună la Istanbul”, a declarat Erdoğan.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că a ajuns la un acord cu președintele american Donald Trump pentru ca Statele Unite să cumpere drone ucrainene.
Potrivit președintelui ucrainean, potențialul contract valorează între 10 și 30 de miliarde de dolari.
O investigație Reuters a descoperit faptul că Elon Musk a ordonat oprirea Starlink în sudul Ucrainei, blocând comunicațiile militare timp de mai multe zile și afectând astfel contraofensiva împotriva Rusiei.
În toamna anului 2022, în timpul unei contraofensive cheie a Ucrainei în regiunea Herson, Elon Musk a ordonat oprirea serviciului Starlink în zonele controlate de Rusia, dar revendicate de Kiev. Ordinul, confirmat de mai mulți oficiali și surse apropiate companiei SpaceX, a dus la blocarea comunicațiilor pentru trupele ucrainene aflate în avans, afectând coordonarea atacurilor și operațiunile cu drone. Potrivit anchetei Reuters, publicată vineri, întreruperea a durat câteva zile, afectând și alte zone recâștigate de Ucraina.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina a primit confirmarea finanțării pentru trei sisteme de apărare antirachetă Patriot și este în discuții pentru a asigura fonduri pentru alte șapte, subliniind totodată nevoia urgentă de finanțare suplimentară pentru susținerea armatei.
Conform Reuters, Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina a primit asigurări de la parteneri pentru finanțarea a trei sisteme de rachete Patriot: două din Germania și unul din Norvegia.
O bombă planată lansată de Rusia a lovit pe 25 iulie o unitate medicală din cartierul Industrialnyi al orașului Harkiv, ucigând cel puțin o persoană și rănind alte 12, inclusiv un copil. Atacul vine la o zi după ce un alt raid aerian a rănit peste 40 de persoane, în contextul intensificării bombardamentelor asupra regiunii de graniță.
Ucraina va primi în curând al optulea sistem IRIS-T din partea Germaniei, a anunțat ambasadorul ucrainean la Berlin pe 24 iulie.
IRIS-T joacă un rol important în apărarea aeriană a Ucrainei, fiind capabil să intercepteze rachete și drone la distanțe de până la 40 km.
Sistemul folosește rachete ghidate prin infraroșu și un radar performant, care oferă protecție eficientă împotriva amenințărilor aeriene de joasă altitudine.
Cel puțin trei persoane au fost ucise și 69 rănite în urma atacurilor rusești asupra Ucrainei în ultima zi, au raportat autoritățile regionale pe 25 iulie. Rusia a lansat rachete balistice și zeci de drone Shahed, dintre care 54 au fost interceptate.
Cele mai grave pierderi au fost în regiunile Donețk, Harkiv și Herson, unde au fost vizate zone rezidențiale.
Kremlinul declară vineri că o întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar putea avea loc doar ca un ultim pas pentru încheierea unui acord de pace, potrivit Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este puțin probabil ca o astfel de întâlnire să poată avea loc până la sfârșitul lunii august, așa cum a propus Ucraina.
„O reuniune la nivel înalt poate și trebuie să pună punctul final pe o soluție și să consolideze modalitățile și acordurile elaborate de experți. Este imposibil să aibă loc invers”, a declarat Peskov. „Este posibil să trecem printr-un proces atât de complex în 30 de zile? Ei bine, evident, este puțin probabil”, a adăugat el.
Președintele Volodimir Zelenski a recunoscut că înainte de adoptarea legii care reduce independența agențiilor anti-corupție din Ucraina ar fi trebuit să aibă loc un dialog cu societatea.
Legea, semnată pe 22 iulie, a stârnit proteste și critici internaționale, fiind acuzată că slăbește protecțiile împotriva influenței politice.
Zelenski a declarat cât de mare este importanța ascultării opiniei publice și a anunțat un proiect de lege nou, menit să restabilească principiile independenței agențiilor.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în declarații publicate vineri, că negociatorii ucraineni și ruși au început să discute despre o posibilă întâlnire între liderii celor două țări, un pas spre încetarea invaziei ruse în Ucraina.
„Trebuie să punem capăt acestui război, care probabil începe cu o întâlnire a liderilor”, a declarat Zelenski în timpul unei întâlniri cu jurnaliștii, adăugând că negociatorii ruși au „început să discute” cu partea ucraineană.
Zelenski va solicita sprijin european pentru a majora salariile militarilor și a opri declinul recrutării în plin război cu Rusia, argumentând că „Militarii noștri pot fi arma care protejează pe toată lumea”.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat joi, la Kiev, că intenționează să ceară sprijin financiar din partea aliaților europeni pentru a majora salariile militarilor, în încercarea de a stopa criza de recruți care afectează armata ucraineană în al patrulea an de război cu Rusia.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat pe 24 iulie că țara sa a obținut până acum trei sisteme de apărare aeriană Patriot, dar a solicitat un total de zece. Aceste sisteme construite în SUA sunt esențiale pentru interceptarea rachetelor balistice folosite frecvent de Rusia în atacurile aeriene.
Zelenski a menționat că a primit confirmări pentru două sisteme din Germania și unul din Norvegia, lucrând în prezent pentru a obține un altul din Olanda, în timp ce negociază și un permis pentru producția locală a rachetelor interceptoare.
În noaptea de 25 iulie, mai multe drone ucrainene au atacat o fabrică chimică importantă din Stavropol Krai, în sudul Rusiei, aflată la aproximativ 250 km de granița cu Ucraina.
Fabrica Nevinnomyssky Azot, parte a grupului EuroChem și producător major de îngrășăminte și substanțe chimice folosite în explozivi, fusese deja lovită în luna iunie și și-a suspendat temporar activitatea.
Autoritățile locale au anunțat că situația este sub control, fără victime, iar apărarea antiaeriană rusă susține că a doborât peste o sută de drone ucrainene în această noapte.
De la începutul invaziei pe scară largă, pe 24 februarie 2022, Rusia ar fi pierdut aproximativ 1.047.250 de militari în Ucraina, conform Statului Major al Armatei Ucrainene. Doar în ultima zi, s-au înregistrat 980 de pierderi.
Pe lângă pierderile umane, Rusia ar fi pierdut peste 11.000 de tancuri, 47.000 de drone, aproape 31.000 de sisteme de artilerie și un submarin.
Aproximativ 23.000 de civili, dintre care 113 copii, se află încă în zonele cu lupte active din estul regiunii Donețk, potrivit autorităților ucrainene. Cea mai mare parte a copiilor se află în comunitatea Lyman, iar restul în Toretsk. Sunt în total 18 localități din regiune considerate zone de conflict activ.
Rusia se pregătește să pună în aplicare o interdicție mai strictă privind exportul de benzină în zilele următoare, au declarat pentru Reuters, pe 24 iulie, trei surse din industrie familiarizate cu aceste planuri. Se preconizează că această măsură va viza producătorii de combustibil, întrucât guvernul încearcă să combată creșterea prețurilor interne.
În prezent, restricțiile la export se aplică doar unui segment redus din vânzările de benzină ale revânzătorilor, marile companii petroliere având în continuare dreptul de a vinde combustibil în străinătate. Modificările iminente ar extinde semnificativ aceste restricții.
Departamentul de Stat al Statelor Unite a aprobat două potențiale vânzări militare către Ucraina în valoare estimată de 330 de milioane de dolari, a anunțat agenția pe 24 iulie.
Primul pachet, în valoare de aproximativ 150 de milioane de dolari, include echipamente și servicii pentru a ajuta Ucraina să repare și să întrețină obuzierele autopropulsate M109. Acordul prevede piese de schimb, unelte, instruire și alte forme de sprijin, permițând Ucrainei să efectueze reparații în mod independent și să mențină operaționale mai multe dintre sistemele sale de artilerie.
Olanda și alte 40 de state membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au solicitat în mod oficial o anchetă independentă privind tortura și maltratarea prizonierilor de război ucraineni de către forțele ruse, a anunțat ministrul olandez de externe Caspar Veldkamp pe 24 iulie.
„Olanda și alte 40 de țări membre ale OSCE solicită o anchetă independentă privind tortura și maltratarea prizonierilor de război ucraineni de către Rusia”, a scris Veldkamp pe X.
Moscova nu mai poate ascunde realitatea: războiul împotriva Ucrainei a epuizat forța de muncă internă, iar autoritățile ruse pregătesc aducerea unui milion de muncitori din India pentru a susține funcționarea serviciilor esențiale.
Sub acoperirea unui așa-zis „parteneriat comercial”, se conturează o criză profundă. Rusia se confruntă cu un deficit acut de personal, relatează euromaidanpress.com