REPORTAJ: Ponta la Orăştie - avanpremieră pentru lansarea candidaturii, exclusiv în faţa presei - FOTO

Liderul PSD, Victor Ponta, a înregistrat, luni, la Orăştie, o premieră post-decembristă, prin faptul că, spre deosebire de predecesorii săi care au candidat la funcţia supremă în stat, el a vorbit despre decizia de a candida la Preşedinţie exclusiv în faţa câtorva zeci de jurnalişti.

933 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Ponta la Orăştie - avanpremieră pentru lansarea candidaturii, exclusiv în faţa presei - FOTO

REPORTAJ: Ponta la Orăştie - avanpremieră pentru lansarea candidaturii, exclusiv în faţa presei (Imagine: Liviu Dadacus/Mediafax Foto)

"Lansarea" inedită a lui Ponta pe drumul spre Palatul Cotroceni a fost "pusă în scenă" de partid luni după-amiază, după şedinţa informală a Comitetului Executiv al PSD, convocată la Orăştie, într-o fostă bază militară şi fabrică de armament devenită complex turistic de lux.

Având în vedere caracterul informal al întrevederii social-democraţilor, jurnaliştii veniţi să relateze evenimentul au fost ţinuţi departe de reuniune, la marginea unei păduri, în aer liber, unde li s-au amenajat două corturi şi o toaletă ecologică.

"Ştirea" iniţială privind candidatura la prezidenţiale a fost dată "pe surse" încă din timpul şedinţei informale, nuanţele fiind fie că premierul ”a acceptat” să candideze, fie că i s-a solicitat expres acest lucru de către liderii PSD, care ar fi exercitat şi "presiuni" asupra sa.

După ce breaking-news-urile pe surse au îngălbenit ecranele televizoarelor, subliniind faptul că stânga are un candidat şi că dreapta încă îl mai caută, Biroul de presă al PSD a anunţat că Ponta va veni să facă declaraţii oficiale.

La ora anunţată, 17.45, Victor Ponta, însoţit de Liviu Dragnea, Dan Şova, Andrei Dolineaschi, Marian Oprişan şi Mihai Sturzu au coborât doi câte doi, conducând maşinuţele de golf ale complexului turistic, spre zona în care se aflau jurnaliştii.

Îmbrăcat casual, cu blugi şi cu o cămaşă albastră, cu mânecile suflecate, jovial, Ponta a mers direct la presă. S-a aşezat la una dintre mesele protejate de corturi, în timp de Dragnea şi Şova îl flancau. Alături de Dragnea s-au aşezat, pe aceeaşi bancă, Dolineaschi şi Oprişan.

Victor Ponta a purtat o conversaţie informală de aproximativ 20 de minute cu jurnaliştii. Camerele de luat vederi au fost lăsate pe stative, doar pozele fiind acceptate.

În această discuţie Ponta a recunoscut, aluziv şi tot timpul într-o cheie glumeaţă, că decizia luată la CExN vizează candidatura sa.

Întrebat dacă verbul folosit în discuţii pe tema propriei candidaturi a fost "vreau" sau "admit", Ponta a râs şi a răspuns cu un joc de cuvinte: "Vreau să admit".

După acest moment, Ponta a mers spre zona unde erau instalate camerele de luat vederi.

Stând pe iarbă, cu un tanc în mărime naturală în spate, ca fundal, el a vorbit deschis, pentru prima dată, despre candidatura sa.

"Eu le-am spus colegilor mei că, dacă există sprijinul lor, sunt pregătit pe 1 august să le cer sprijinul pentru a candida la funcţia de preşedinte", a spus Victor Ponta, în debutul unei declaraţii de presă susţinută în aer liber şi care a durat nu mai puţin de 20 de minute.

Ponta a făcut declaraţia pe un ton echilibrat şi a răspuns la întrebări prin declaraţii non-conflictuale. Declaraţia sa a fost urmărită, îndeaproape, de Dragnea, Oprişan şi Dolineaschi, care au stat lângă cameramani.

După această declaraţie, Victor Ponta s-a urcat la volanul unei maşinuţe de golf, în dreapta sa aşezându-se Liviu Dragnea, şi s-a reîntors, alături de ceilalţi lideri PSD, în incinta complexului turistic.

Astfel, după ce a pus oraşul Orăştie pe lista localităţilor devenite celebre prin lansarea de candidaturi – Băsescu în 2009 la Sânicolau sau Năstase în 2004 la Mălini, ambele lansări fiind făcute în faţa oamenilor obişnuiţi, în cadrul unor vizite neprotocolare – Ponta a realizat o lansare inedită, făcută exclusiv în faţa jurnaliştilor.

Mai mult, de dimineaţă, la sosirea la complex, Ponta le-a prezentat scuze acestora pentru condiţiile improprii oferite, el arătând că nu a putut să-i invite în "bucătăria politică" a partidului şi admiţând că zona de lângă pădure amenajată pentru aceştia nu arată chiar "ca o sufragerie".

Ineditul lansării ar putea conduce la ideea că, în perspectiva campaniei electorale, Ponta ia în calcul şi o reevaluare a relaţiei cu presa. Rămâne însă de văzut cum va evolua această relaţie şi dacă bătălia începută în fosta bază militară de la Orăştie se va termina prin cucerirea dealului Cotrocenilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici